登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

Video Form(VF)討論
管理員: MML, shlee, dfgghr, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> Video Form(VF)討論 >> 悅勝豪情
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 )
Author 悅勝豪情
鍾國成chungkwokshing

註冊於: 17/10/2005
發帖數目: 400
HK
發表於: 2007-11-15 on 23:32
Quote:

On 2007-11-15 03:40, MML wrote:

Oops! 忙碌係原因之一; 我寫d嘢其實好多人唔明講乜 (包括我自己 ^_^), 所以冇咗原動力。
Anyway, 有人提出討論, 無論正反, 我都盡量會回應切磋。
[/quote]

無人明?!唔係真事呀?呢度定出面先?

Profiles of chungkwokshing   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2007-11-16 on 15:36
[quote]
On 2007-11-15 03:40, MML wrote:
Quote:

On 2007-11-14 19:21, chungkwokshing wrote:
Quote:

話時話,扯遠d,點解今年無VF馬介紹下既?

Oops! 忙碌係原因之一; 我寫d嘢其實好多人唔明講乜 (包括我自己 ^_^), 所以冇咗原動力。
Anyway, 有人提出討論, 無論正反, 我都盡量會回應切磋。

第四場的四選我沒有揀名氣馬 星運伯爵, 反而揀了 好霸...... 正想等你切我 同 磋我~

另外, 我面對自己寫的鬼野, 有時都好暈.......
賽後雖然每匹馬都有名次, 但有時對我來說好似十幾匹馬一齊衝線一樣..... 好鬼頭痛

Profiles of hkhorsetrack   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2007-11-17 on 01:48
[quote]
On 2007-11-16 15:36, hkhorsetrack wrote:
Quote:

Quote:

On 2007-11-14 19:21, chungkwokshing wrote:
Quote:

第四場的四選我沒有揀名氣馬 星運伯爵, 反而揀了 好霸...... 正想等你切我 同 磋我~

賽後雖然每匹馬都有名次, 但有時對我來說好似十幾匹馬一齊衝線一樣..... 好鬼頭痛

你頭 3選係咩呀?等我跟番注鐵三角先。

"好霸"上次 HV-1200 唔要前段, 淨跑 last 都爆番一段 22.1 左右, 幾有短途風範 (始終有一段力); 前次 ST-1200 就水d, 或者都係等埋減 1-2分再去谷草試過都唔定。 咁似"衝勁直前"嘅? 不過嗰隻"食力"上成d。 ^_^

Profiles of MML   
MML

HK
發表於: 2007-11-17 on 02:20
Quote:

On 2007-11-15 23:32, chungkwokshing wrote:
Quote:

[/quote]
都係呢度有位師兄同我講過。

以前出過 post 話 "西南風 22 kmh", 我以為有埋數字/方向, 仲唔清楚? 原來好多人只係知道沙田响新界, 跑道係圓圓地嘅。 ^_^

舉例:如果我話 R083 (ST-1200, "同一世界"贏嗰場, 24.3-21.7-22.9), 放頭大利, "同一世界"、"夢寐以求"賺哂步速, "鐳老虎" 走 2,3w 追唔到係 misleading form, 已經不俗, 方暉d fans 肯定話我唔識, 因為聽佢响 TV 嘅評語係:
"R083 頭兩段 46, 快步速, "同一世界"跟得急都追上黎, 呢d 3歲仔今次冇阻力架啦 .... "鐳老虎" 快步速都唔吱嘅, 嗰日係沙田 A+3 跑道, 外疊冇問題架, 等下啦 ....."

我嘅見解 R083 個 pace pattern 係"偏慢-極快-中快", 加上第 2段前領馬有幸扯散咗馬群 (@400守第5位"鼓浪天風"都距離放頭馬 6-1/4馬位), 中後列馬, e.g. 守第9位"鐳老虎"要走 21.8 先可以追到第2名嘅"夢寐以求"; 第5位"鼓浪天風"要贏都要吱 21.9, 點追?

我成日以為馬迷都知呢d基本嘢, 所以通常都 skip 咗呢d數字, 要經常好詳細解釋, 我又冇時間 ....

香港
發表於: 2007-11-17 on 09:33
Quote:

On 2007-11-17 02:20, MML wrote:
Quote:

On 2007-11-15 23:32, chungkwokshing wrote:
Quote:

都係呢度有位師兄同我講過。

以前出過 post 話 "西南風 22 kmh", 我以為有埋數字/方向, 仲唔清楚? 原來好多人只係知道沙田响新界, 跑道係圓圓地嘅。 ^_^

舉例:如果我話 R083 (ST-1200, "同一世界"贏嗰場, 24.3-21.7-22.9), 放頭大利, "同一世界"、"夢寐以求"賺哂步速, "鐳老虎" 走 2,3w 追唔到係 misleading form, 已經不俗, 方暉d fans 肯定話我唔識, 因為聽佢响 TV 嘅評語係:
"R083 頭兩段 46, 快步速, "同一世界"跟得急都追上黎, 呢d 3歲仔今次冇阻力架啦 .... "鐳老虎" 快步速都唔吱嘅, 嗰日係沙田 A+3 跑道, 外疊冇問題架, 等下啦 ....."

我嘅見解 R083 個 pace pattern 係"偏慢-極快-中快", 加上第 2段前領馬有幸扯散咗馬群 (@400守第5位"鼓浪天風"都距離放頭馬 6-1/4馬位), 中後列馬, e.g. 守第9位"鐳老虎"要走 21.8 先可以追到第2名嘅"夢寐以求"; 第5位"鼓浪天風"要贏都要吱 21.9, 點追?

我成日以為馬迷都知呢d基本嘢, 所以通常都 skip 咗呢d數字, 要經常好詳細解釋, 我又冇時間 ....
[/quote]

路人路過忍唔住口多講幾句........
雖然馬會公佈分段時間, 但有時可能只是一匹馬放出而彈甩主馬群所造的, eg.海之逸,超力好果場, 實際後面主馬群步速都是由過關博士操控, 好彩海之逸,超力好到最後領放慢左, 否則過關博士又變成在快步速跟前走而贏馬的物體....

另外我有幾個朋友都認為"嗰日係沙田 A+3 跑道, 外疊冇問題", 我試過想解釋, 但畢竟賽馬是固執的運動, 就算自己很多時都唔肯接收外間野啦, 所以沒有結果, 不過我自己特別看重轉彎走外疊的問題.

睇完MML大師的解說, 真係發現自己尚在幼稚園一樣. 風向,地硬等數據我都沒有收集到.....就算收集了也沒有時間再花時間上去,
講番上文提過果場 ro83 www.hkhorsemagic.com/pk/083.htm
我呢類草根平民都手作下賽後段速研究,
d收費會員成日睇到筆記到的賽績真面目應該係呢個.
果場中段快至21.7, 鐳老虎走外疊轉彎蝕位應該厲害, 所以我在"蝕阻"一欄扣掉他0.3秒的時間(2馬位)以平衡佢如果唔走蝕位的應該交出的水準, 結果經過調整後, 鐳老虎的最後800段速造43.5, "衝"刺力排全場第一, 而且彈甩全場中位數44.0左右達 0.5, 引證這個第一屬可靠性排名, 所以佢再出果場我都有揀佢在貼士框上.

較可惜是這場r083的"衝"刺力排全場第三的健康特快我並沒有太過在意, 結果再出被牠偷襲跑左過第三, 今次我又排在r083的"衝"刺力排全場第二的喜富龍在五選 (即是四隻無佢), 希望唔好又要我後悔多次......

香港
發表於: 2007-11-17 on 09:40
[quote]
On 2007-11-17 01:48, MML wrote:
Quote:

On 2007-11-16 15:36, hkhorsetrack wrote:
Quote:

Quote:

Quote:

你頭 3選係咩呀?等我跟番注鐵三角先。

"好霸"上次 HV-1200 唔要前段, 淨跑 last 都爆番一段 22.1 左右, 幾有短途風範 (始終有一段力); 前次 ST-1200 就水d, 或者都係等埋減 1-2分再去谷草試過都唔定。 咁似"衝勁直前"嘅? 不過嗰隻"食力"上成d。 ^_^

Tks U,

至於我頭三選是 燈胆,將軍,極奇妙, 純粹用賽績揀馬, 簡單到不得了

星運我都唔係好怕,
反而最怕駿寶贏1400縮400至1000, 縮得啱啱好400米一個回氣周期 ..... 我實在沒有位容納佢.

MML

HK
發表於: 2007-11-17 on 15:45
[quote]
On 2007-11-17 09:40, hkhorsetrack wrote:
Quote:

....
我頭三選是 燈胆,將軍,極奇妙, 純粹用賽績揀馬, 簡單到不得了

星運我都唔係好怕,
反而最怕駿寶贏1400縮400至1000, 縮得啱啱好400米一個回氣周期 ..... 我實在沒有位容納佢.

Bingo!第4選可有可無啦。

MML

HK
發表於: 2007-11-17 on 16:22
[quote]
On 2007-11-17 09:33, hkhorsetrack wrote:
Quote:

路人路過忍唔住口多講幾句........
雖然馬會公佈分段時間, 但有時可能只是一匹馬放出而彈甩主馬群所造的, eg.海之逸,超力好果場, 實際後面主馬群步速都是由過關博士操控, 好彩海之逸,超力好到最後領放慢左, 否則過關博士又變成在快步速跟前走而贏馬的物體....

另外我有幾個朋友都認為"嗰日係沙田 A+3 跑道, 外疊冇問題", 我試過想解釋, 但畢竟賽馬是固執的運動, 就算自己很多時都唔肯接收外間野啦, 所以沒有結果, 不過我自己特別看重轉彎走外疊的問題.

睇完MML大師的解說, 真係發現自己尚在幼稚園一樣. 風向,地硬等數據我都沒有收集到.....就算收集了也沒有時間再花時間上去,
講番上文提過果場 ro83 http://www.hkhorsemagic.com/pk/083.htm
我呢類草根平民都手作下賽後段速研究,
d收費會員成日睇到筆記到的賽績真面目應該係呢個.
果場中段快至21.7, 鐳老虎走外疊轉彎蝕位應該厲害, 所以我在"蝕阻"一欄扣掉他0.3秒的時間(2馬位)以平衡佢如果唔走蝕位的應該交出的水準, 結果經過調整後, 鐳老虎的最後800段速造43.5, "衝"刺力排全場第一, 而且彈甩全場中位數44.0左右達 0.5, 引證這個第一屬可靠性排名, 所以佢再出果場我都有揀佢在貼士框上.

較可惜是這場r083的"衝"刺力排全場第三的健康特快我並沒有太過在意, 結果再出被牠偷襲跑左過第三, 今次我又排在r083的"衝"刺力排全場第二的喜富龍在五選 (即是四隻無佢), 希望唔好又要我後悔多次......

You (& your friends) may be right to say "嗰日係沙田 A+3 跑道, 外疊冇問題", 儘管 10場有 9W6Q2P 來自彎位貼欄馬匹! ^_^
真的, 我不認為係有"內欄偏差", 我只評咗"近欄稍好; 0w>1w>2w"。

RE: 果場中段快至21.7, 鐳老虎走外疊轉彎蝕位應該厲害, ...
That's the point ! 不論場地偏差, 高度下的外疊是"蝕硬"的。

RE: 馬會公佈分段時間, 但有時可能只是一匹馬放出而彈甩主馬群所造的 ....
在這些情況, 我的記錄會有兩個"整體段速"; e.g. R079, 以"明駿之寶"放頭計, pace : 13.6-21.5-23.8-23.2 (1.22.1), Fr1-3 : 58.9。

RE: 在"蝕阻"一欄扣掉他0.3秒的時間(2馬位)以平衡 ...
How come was 0.3秒(2馬位)? 以平衡?
通常呢類不利情況只可列入 misleading form, 很難說是 0秒, 0.3秒 or 0.6秒的影響。Anyway, 自己用番自己把尺都 OK。

RE: 今次我又排在r083的"衝"刺力排全場第二的喜富龍 ...
立志降班, 到時千二執個內檔又有景架啦。

RE: 筆記的賽績真面目 ...
唔錯!點解個 file 名係 "hkhorsemagic.com/pk/083" ?
I mean 點解係 "pk"? ^_^
"衝"嗰欄嘅名次其實好抽象, 因為有"貫注力"元素。另 post 提過"新力勁", "L400 速度" 與"衝線速度"唔一定相同, 呢點好重要。

Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款