登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 請問大家e-win有否問題?
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 )
Author 請問大家e-win有否問題?
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2007-09-11 on 15:26
Quote:

On 2007-09-10 23:18, shwong wrote:
JimmyMa兄 & 獲利兄:
如果今年可以捱到馬會派餐卷,我必預你們一份。
今年不公佈改變跑法及即日磅位,我都唔知點買落去好,差唔多令我武功全癈(我越買越驚,對你們有影響嗎?)。
睇黎就快要正正經經去找份工作了。
原來 大家鑊 的奶茶要連蛋撻享受,我會好好嘗試嘗試。

shwong賢弟,
咁我同Rodney就一於等您個餐! 至於不公佈跑法和即日磅重, 我有以下個人睇法:
1) 不公佈跑法-有啲人話跑法是軍中秘密, 不公佈跑法是對的, 但我認為這個睇法是適用於您我對峙的局面. 例如捉棋, 您行完一步, 您會唔會話俾對手聽下一步點行呢? 而跑馬是涉及眾多投注者利益, 而練馬師指示隻馬突然改变跑法, 利益祗全歸於佢一個人, 您說公平嗎?
2) 磅重-當然是有公佈總好過冇公佈, 像跑週三谷馬, 從沙田運往谷, 隻馬往往例輕10多20磅係好閒,
箇中原因, 未知是否沙田和谷的磅有分別?

以上祗是我個ん偏見, 賢弟又有何高見呢?

Profiles of JimmyMa   
shwong

註冊於: 08/12/2006
發帖數目: 236
發表於: 2007-09-11 on 17:44
JimmyMa兄:
其實對我來說,馬會公佈任何資料都對我有益無害,所以知多點總比知少點好。

1)不公佈跑法 — 如 星期日 第3場 時代明星 如果我知佢會放頭,我就不會買 新勝利,改買後上馬,有時公佈跑法可以令我避過一刧。
2)磅重 — 要在騎師身上負輕十幾磅唔容易,但馬身上輕十幾郤不太難,如果騎師負輕十幾和馬身輕十幾,有時就可以輕差不多三十磅來跑,跑高一班都重得(如世紀巨星)。但如果騎師負輕十幾磅而馬身上又重十幾咁就可能得個桔。但現在什麼都不能知了。其實馬輕10多20磅會否是因為吃少一兩餐的關係?

Profiles of shwong   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2007-09-11 on 19:02
Quote:

On 2007-09-11 17:44, shwong wrote:

1)不公佈跑法 — 如 星期日 第3場 時代明星 如果我知佢會放頭,我就不會買 新勝利,改買後上馬,有時公佈跑法可以令我避過一刧。

其实您買新勝利都未必係錯, 祗係此馬在走位上有失, 成条直路差不多都在box位冇得望空衝, 此馬下次回谷再跑, 也不能過於忽視啊!

Profiles of JimmyMa   
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款