登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

河馬仔專欄
管理員: hiphip3678

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 河馬仔專欄 >> 令人懷念的賽前宣佈更改跑法
Author 令人懷念的賽前宣佈更改跑法
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2007-11-09 on 11:34
一隻新英, 一隻海之逸, 相信不少馬友都曾投注在此两馬的W上, 當然我是其中之一, 但如果此两馬在賽前宣佈將會更改跑法, 您們還會多買一注嗎?

Profiles of JimmyMa   
713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2007-11-09 on 12:26
是否加注?
這要看你對馬匹認知幾多
及此駒配乜野騎師?

如海之逸這跑法,若換了湯仔未必捱得到尾

新英配潘頓亦未必可一放到底

Profiles of sxeditor   
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2007-11-09 on 12:39
Quote:

On 2007-11-09 12:26, sxeditor wrote:
是否加注?
這要看你對馬匹認知幾多
及此駒配乜野騎師?

多買一注, 意思是追買多一次!

713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2007-11-09 on 12:55
Quote:

On 2007-11-09 12:39, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2007-11-09 12:26, sxeditor wrote:
是否加注?
這要看你對馬匹認知幾多
及此駒配乜野騎師?

多買一注, 意思是追買多一次!

追買一次對我來講,不會因佢改變跑法成為主因
反而佢贏來是KR才是我是否追買多一次主因

Profiles of sxeditor   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2007-11-09 on 16:10
我個 pm 信箱, 賽前見到以下訊息:
"... 隻"海之逸"上次係報 HV-1650 攞保護權, 週日 ST-1400 方仔冇馬報名, 呢次又用白德民, 係 target race 啩 ...."

Profiles of MML   
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2007-11-09 on 18:01
Quote:

On 2007-11-09 16:10, MML wrote:
"... 隻"海之逸"上次係報 HV-1650 攞保護權, 週日 ST-1400 方仔冇馬報名, 呢次又用白德民, 係 target race 啩 ...."

我都有個好尊業的馬友同我講: 隻鷹隼落四班跑, 仲要配埋強手杜利萊, 三班又輸俾边隻, 边隻強手,
今次又排埋內檔, 呢次仲唔本利歸還, 結果又梗頸四 " 不過下次如果佢宣佈更改跑法, 一出閘就打鞭帶頭跑, 或者我會投注佢久違的一票.

MML

HK
發表於: 2007-11-09 on 19:32
Quote:

On 2007-11-09 18:01, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2007-11-09 16:10, MML wrote:

我都有個好尊業的馬友同我講: 隻鷹隼落四班跑, 仲要配埋強手杜利萊, 三班又輸俾边隻, 边隻強手,
今次又排埋內檔, 呢次仲唔本利歸還, 結果又梗頸四 " 不過下次如果佢宣佈更改跑法, 一出閘就打鞭帶頭跑, 或者我會投注佢久違的一票.

呢隻我都落咗搭, 齊齊輸。唔可以場場都中哂嘅。

MML

HK
發表於: 2007-11-09 on 19:59
Quote:

On 2007-11-09 18:01, JimmyMa wrote:
Quote:

隻鷹隼 呢兩次展步都慢, 前次出閘已經有打鞭, 不過打鞭不等於踩油門; 落腳慢咗嘅馬, 或者排中外檔先至有足夠距離省起前段。

MML

HK
發表於: 2007-11-09 on 20:06
Quote:

On 2007-11-09 11:34, JimmyMa wrote:
一隻新英, 一隻海之逸, 相信不少馬友都曾投注在此两馬的W上, 當然我是其中之一, 但如果此两馬在賽前宣佈將會更改跑法, 您們還會多買一注嗎?

如果預告"海之逸"第一段不惜走 26.9 都要搶放, 可能好多人會唔買, 好分d。 ^_^

以前不少例子話放又放唔出, 話留又留唔到, 攪笑。 Anyway, 我贊成所有出賽馬公布跑法, 只一兩隻宣布點跑, 盞攪。

其實 riding instruction 多數唔係咁 rigid, 要 plan A/ plan B, 要執生。

JimmyMa

Hongkong
發表於: 2007-11-09 on 20:56
Quote:

On 2007-11-09 20:06, MML wrote:
Quote:

On 2007-11-09 11:34, JimmyMa wrote:

如果預告"海之逸"第一段不惜走 26.9 都要搶放, 可能好多人會唔買, 好分d。 ^_^

以前不少例子話放又放唔出, 話留又留唔到, 攪笑。 Anyway, 我贊成所有出賽馬公布跑法, 只一兩隻宣布點跑, 盞攪。

其實 riding instruction 多數唔係咁 rigid, 要 plan A/ plan B, 要執生。

請問如果唔走26.9又點可以快得過超力好搶到貼欄呢?

係人都知冇可能所有出賽馬公布跑法, 但係就應該公佈與先前跑法不一樣的跑法, 例如公佈新英和海之逸今次將會改為放頭跑. 始終有左法例, 班友就唔夠胆亂黎. 好似依2隻咁, 完全違反這2馬過去一貫跑法, 如果依2隻下次又留番後跑, 咁又點先?
公佈左出黎, 您信唔信又或騎者造唔造到係另一回事, 總好過剩係俾練馬師和騎師才知就唔啱, 因為練馬師係可以公開投注嘅, 依個係絕對不公平現象, 亦係對賽馬事業有所影嚮.

我又唔係咁認同您講riding instruction 係多數唔係咁rigid, 睇吓riding instruction俾邊個啦, 唔通俾魯柏軒咩! 您叫佢點識執生.

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款