登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

楊駿專欄
管理員: home, andrew410

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 楊駿專欄 >> 25/11/07 周日 十場賽事分析
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 25/11/07 周日 十場賽事分析
楊駿andrew410

註冊於: 09/09/2004
發帖數目: 7157
發表於: 2007-11-22 on 18:10
第四場五班一六○○米:「真如意」上仗千四米路短都近,此馬今季進步神速,晨課已由一匹不願走的馬,變成按韁輕鬆造廿三秒多的馬,觀感愈來愈好,千六米季初雖大敗於「金星」三個多馬位,唯今戰潛龍伏虎不多,有權後上取勝。「騰雲」上仗乘檔利入位,但壓倒其後補中的「一溜煙」已算出色,此馬上季四戰同程一亞兩季,今戰又玩轉場地,有賠率下可科先。「嘉嘉醒」五班三戰一勝一位,搵食馬上仗放頭走,末段失貫注力下只以三個多馬位負於「勝眼光」,賽後減兩分求仁得仁,加上增程亦有幫助,拖腳。「中游名駒」似好非好,但體弱馬小休有助,作配。

第九場一班一四○○米(其士盃):「細腦」與一眾蔡廄馬一樣,有表現時例打疊好,此馬近兩仗守好位末段一衝即過,觀感用力不算多,續跑千四米有力三連捷。「陽光」千四米稍稍不及千二米,但勝在季內演出穩定,加上一檔埋欄走可省腳程,副選。「創惑」今季演出完全沒有受上季尾流鼻血所影響,上季千四米曾負頂磅上僅敗於「聲威旺」,鬥心強橫分子今戰負輕磅有力一爭,只擔心騎者的飄忽表現,作配較佳。「時尚風采」季內初出,此馬十月初復操後已沒有缺課,相信健康已無大礙,馬兒同程四戰三勝一位演出準繩,負輕磅拖腳。

第一場 7飛躍之旅 2紀利威龍 5新石磨藍 8幸運駿駒
第二場 3一鳴驚人 2幸 運 輪 13滿 高 7首飾奇寶
第三場 3俊 利 好 9沙田威威 5招 積 仔 12神箭金剛 1紅酒甜心
第四場 7真 如 意 13騰 雲 1嘉 嘉 醒 5中游名駒 10幸 運 勝
第五場 11冠 威 星 1悅駿財星 2健康快馬 8好來好去 5超 班
第六場 11本地實力 2威 勁 多 3魄力之城 6喜 德 寶 5耀 目
第七場 2嘉 駿 寶 9宇宙良駒 1鑽飾光芒 11南華精英 5好 聲 氣
第八場 12色 種 靚 1凱 風 10鎖定目標 7好 歡 騰
第九場 7細 腦 2陽 光 11創 惑 13時尚風采
第十場 8友誼至上 5利 好 2厚 利 多 4寶樹勁盈

第三、四、五、六、七場選馬五匹,可搏孖三T。
第六至十場頭兩駒可搏六環彩。
第四和第九場乃筆者重心場次。

馬膽 第五場 11冠 威 星
大題 真 如 意 騰 雲 嘉 嘉 醒

Profiles of andrew410   
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2007-11-23 on 00:02
Quote:

On 2007-11-22 18:10, andrew410 wrote:

「永不回望」有冇機會做你既第五選? MML特別品題話呢隻上場走勢好勁喎!

Profiles of liup   
楊駿andrew410

發表於: 2007-11-23 on 12:21
Quote:

On 2007-11-23 00:02, liup wrote:
Quote:

On 2007-11-22 18:10, andrew410 wrote:

「永不回望」有冇機會做你既第五選? MML特別品題話呢隻上場走勢好勁喎!

有呀,上次都有貼,跑過一仗後再跑千四米應該更好,而且減十一磅。

但呢場太多自己鐘意既馬,迫住放棄左……

魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2007-11-23 on 12:32

呢輪冬天, 我D老人家成人掛住睡覺, 仲未開始動筆研究呢場.....
不過講起 永不回望, 又要睇下下面D低能野.

www.hkhorsemagic.com/pk/140.htm

評級第一果匹叫新力勁, 在這場蝕掉了0.45(三馬位), 否則應該係佢贏而唔係 細腦, 不過其後補中了.

而 永不回望 我推算佢受困蝕左 0.25 (1-3/4馬位左右), 即是如果唔受困應該可以早過大富之星過終點.....衝刺力評級亦排第四,
如果上場只作熱身, 今次狀態可以再進 (晨操方面我現時未睇, 不敢多言), 那麼認真唔簡單喎.....

Profiles of hkhorsetrack   

香港
發表於: 2007-11-23 on 12:34
呢輪冬天, 我D老人家成人掛住睡覺, 仲未開始動筆研究呢場.....

www.hkhorsemagic.com/pk/140.htm

評級第一果匹叫新力勁, 在這場蝕掉了0.45(三馬位), 否則應該係佢贏而唔係 細腦, 不過其後補中了.

而 永不回望 我推算佢受困蝕左 0.25 (1-3/4馬位左右), 即是如果唔受困應該可以早過大富之星過終點.....衝刺力評級亦排第四,
如果上場只作熱身, 今次狀態可以再進 (晨操方面我現時未睇, 不敢多言), 那麼認真唔簡單喎.....

O...... 唔記得加句, 上場步速不利後追~

楊駿andrew410

發表於: 2007-11-23 on 15:55
Quote:

On 2007-11-23 12:34, hkhorsetrack wrote:

http://www.hkhorsemagic.com/pk/140.htm

我個人犯賤姐,睇完「時尚風采」河畔,狀態未起都照貼……

香港
發表於: 2007-11-23 on 16:25
Quote:

On 2007-11-23 15:55, andrew410 wrote:
Quote:

On 2007-11-23 12:34, hkhorsetrack wrote:

http://www.hkhorsemagic.com/pk/140.htm

我個人犯賤姐,睇完「時尚風采」河畔,狀態未起都照貼……

犯賤的何止你一人 ME2

wikyng

註冊於: 30/08/2005
發帖數目: 105
發表於: 2007-11-25 on 12:57
恭喜!恭喜!先拔頭筹!

Profiles of wikyng   
楊駿andrew410

發表於: 2007-11-25 on 13:50
Quote:

On 2007-11-25 12:57, wikyng wrote:
恭喜!恭喜!先拔頭筹!

謝謝你喇

wikyng

註冊於: 30/08/2005
發帖數目: 105
發表於: 2007-11-25 on 14:58
跑4埸中3條Q,2條T,超勁!!
跟第4埸,都執番多少!

Profiles of wikyng   
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款