登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

河馬仔專欄
管理員: hiphip3678

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 河馬仔專欄 >> 河马仔出跣稿害人
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 河马仔出跣稿害人
Heart and Souljamestam007

註冊於: 12/04/2007
發帖數目: 108
發表於: 2007-12-06 on 11:01
我睇过佢两次的佳选, 都係跣死人个只. 你地要视佢为明灯, 佢话吴得个只买个只.

Profiles of jamestam007   
船主~~home

註冊於: 13/03/2002
發帖數目: 9231
發表於: 2007-12-06 on 11:37
Hi ~~呢位師兄
賭馬邊有話贏梗輸梗架??如果貼親都中,大把人唔使做啦。

河馬仔同其他出心水既人一樣,都係旨在分享心得,剩係呢份心意,都值得尊重啦。

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
楊駿andrew410

註冊於: 09/09/2004
發帖數目: 7157
發表於: 2007-12-06 on 11:50
河馬仔寫稿係誠意表現。

我不覺得他的貼士有問題。

如果你早幾個月跟到佢條 2x3 正Q 「奧利皇子」、「開心天地」。「風雲遊子」加「龍的風采」

收左果百幾萬,我相信你會當佢係馬神。

賭馬最緊要的是,不是「輸打贏要」。

Profiles of andrew410   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2007-12-06 on 11:51

我 <魔術師>也經常出跣稿害人
所以我成日看自己是牛糞一督~

有一天,佛印禪師和蘇東坡在禪堂打坐。蘇東坡突然問禪師:「禪師!你看一看,我坐在這裡像什麼?」佛印禪師仔細端詳說:「好莊嚴!學士眉眼慈柔含笑,身相端嚴,就像一尊佛祖。」蘇東坡很滿意禪師的答覆。

過了一會兒,佛印禪師對蘇東坡說:「學士!你看看我,坐在這裡像什麼?」蘇東坡心想,平時被這老和尚占盡上風,弄得灰頭土臉,今天逮到這個機會,給它一點顏色瞧瞧。蘇東坡回答:「禪師!我老實告訴你,你就像一堆牛糞。」佛印禪師聽了毫不介意,只是呵呵一笑。

蘇東坡以為勝過佛印禪師一回,洋洋得意,逢人誇口自己的聰明,讓佛印禪師啞口無語。蘇東坡的妹妹聽完哥哥勝利的經過,歎了一口氣說:「哥哥,你輸了!」蘇東坡不明白問:「我怎麼會輸呢?明明是禪師反駁不了我的回答,怎麼是我輸了呢?」蘇小妹說:「哥哥,人家禪師心中是佛,他看你就是佛,你的心中是牛糞,所以你看到禪師就是牛糞呀!」

修行不是逞口舌之能,更不是在語言上針鋒相對。修行品質的好壞,決定在心地工夫上,減少比較分別的染習,離卻凡夫心,入如來行。釋迦牟尼佛臨涅槃之際,曾留下了一偈:「我今境況大好,他人罵時無惱,無言不說是非,涅槃生死同道。一切妄想分別,將知世人不了。寄言凡夫末代,除卻心中毒草。」心中的毒草,就是我們的勝負得失,比較分別的妄想,就像佛印與蘇東坡,以佛心看人、看萬物,一切是佛的莊嚴顯現;以糞屎心觀人觀萬物,一切都充滿臭穢污濁。

Profiles of hkhorsetrack   
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2007-12-06 on 16:10
魔大師,

所以在我C眼中,James大兄係一位不世馬神....能夠每次賽後準確無誤地大聲疾呼,指出人家分析的不是。

此等能耐,實非我輩等馬場迷途小羔羊...........

願"袉"不要重蹈馬神R. Moore的舊路

Profiles of rodney     

發表於: 2007-12-08 on 02:33
TO: 獲利rodney

你个C眼都好毒,做人要有D水平!不能够接受批评的人係今世都无进歩㗎, 睇吓亚视个班评马人,个个赛日臨场贴个只死个只, 就知道啊! 个基叔连D马名都吴记得,还有一个只记住D马係边个老逗老母生, 跟住放毒害人,平均赔率真波个只就吴讲, 20倍跌落19倍害人个只就猛提,死肥豪都比人係马场冩血衣贴大字報.

你如果认为自己係有智慧个羣,就吴好场场马贴4-5只, 12只比你贴咗一半, 14只比你贴咗3分之1以上周时都吴中. 一係中埋D两三倍大热Q.

成日叫人吴好論得失成败, 不如打手板, 以后吴好赌. 我讲事实, 你吴好嬲呀!

有規有舉,向着標竿直跑!gogohorse

註冊於: 25/11/2004
發帖數目: 425
發表於: 2007-12-08 on 05:37
Quote:

On 2007-12-08 02:33, jamestam007 wrote:

你个C眼都好毒,做人要有D水平!不能够接受批评的人係今世都无进歩㗎, 睇吓亚视个班评马人,个个赛日臨场贴个只死个只, 就知道啊! 个基叔连D马名都吴记得,还有一个只记住D马係边个老逗老母生, 跟住放毒害人,平均赔率真波个只就吴讲, 20倍跌落19倍害人个只就猛提,死肥豪都比人係马场冩血衣贴大字報.

你如果认为自己係有智慧个羣,就吴好场场马贴4-5只, 12只比你贴咗一半, 14只比你贴咗3分之1以上周时都吴中. 一係中埋D两三倍大热Q.

成日叫人吴好論得失成败, 不如打手板, 以后吴好赌. 我讲事实, 你吴好嬲呀!

吴好怪我,我同你都是糞便一堆.我頂你个肺呀,又无人拿支槍隊住你,要你跟河馬仔的心水馬買.你无X腦呀

Profiles of gogohorse   
船主~~home

註冊於: 13/03/2002
發帖數目: 9231
發表於: 2007-12-08 on 11:52
大家稍安無燥,以事論事,討論下。

James兄,其實我絕對認同你講法,對一個賭仔而言,你一場貼成四隻,真係太多,最好就一場比三場,教埋我買單式三重彩,一定要中最好。

我都係個句,你聽日是但比條單Q我買啦,唔使太冷的,200-300蚊Q就夠。

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  

發表於: 2007-12-08 on 12:05

所以话你的内心世界就只有仇恨,同屎尿,再加埋滿口DKNY, 咁后生就屎尿失禁,都幾難醫. 我无跟个河马仔買呀! 不过我各得你地D分析能力有限, 什么押前动態, 上次沒段无力. 只马升脋或不够分都不会去马, 吴教你咁多.

无腦=/=寫马佬
屎尿失禁=无腦 AM I RIGHT!!!

獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2007-12-08 on 12:17
Quote:

On 2007-12-08 02:33, jamestam007 wrote:

我隻C眼雖毒,但比不上我個心!! 我個心雖毒,又比唔上你支筆!!!

你口口聲聲話做人要有水平,又教人點做人,好似好有道理喎!

像我這樣的粗人又何來水平,HKDB的朋友們大都知道我是個什麼人。 從來於HKDB只是論馬,極少講人。但見你出這樣的Post,就知你是高水平動物.....

睇不過眼,要為河馬仔出句聲!

原因有4:
1. 河馬仔只是講出自己的心水及賽前分析,絕對符合這個網頁
2. 河馬仔無強迫(更不可能強迫)你跟賭買,又如何跌你??
3. 其他馬評貼馬水準差,你可以鬧,話晒佢地都係受薪。乜河馬仔是HKDB收稿費??? 同網友於賽前分享,又何罪之有??
4. 河馬仔的貼士準唔準,我從無統計。但佢起碼勇於賽前同大家分享,全無惡意! 對於這個網頁是有建設性,可促進大家的賽馬交流。但你這類高水平動物,又只是馬後炮......唉。正式有破壞,無建設

如果你有心講馬,提出與河馬仔不同的分析觀點,我絕對歡迎。而且批評都有善意及惡意,你出個post話佢跌人,難道這樣是善意批評??!!!
係咁你就用心良苦啦

******唉,要個讀書少的粗人寫咁多字,又係太辛苦*************

Profiles of rodney     
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款