登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

楊駿專欄
管理員: home, andrew410

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 楊駿專欄 >> 鵬鵬又話唔玩
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 鵬鵬又話唔玩
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2008-02-23 on 11:30

馬會騎師杜鵬志請求解約

二○○八年二月二十三日

騎師杜鵬志今晨會晤賽事管理層,請求即時終止其現行馬會騎師聘約。

杜鵬志表示,隨著「爪皇凌雨」最近退役,以及考慮到他於本馬季迄今所取得的成績,他希望能即時返回南非與家人團聚。杜鵬志的請求將交由牌照委員會考慮。

Profiles of JimmyMa   
楊駿andrew410

註冊於: 09/09/2004
發帖數目: 7157
發表於: 2008-02-23 on 12:00
都無支持,走都正常啦。

Profiles of andrew410   
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2008-02-23 on 12:28
都唔知好事定壞事??

騎師有競爭,有利於馬迷。現在情況係太偏重於1位騎師,對我輩馬場蟻民並非好事。

Profiles of rodney     
楊駿andrew410

註冊於: 09/09/2004
發帖數目: 7157
發表於: 2008-02-23 on 12:55
Quote:

On 2008-02-23 12:28, rodney wrote:
都唔知好事定壞事??

騎師有競爭,有利於馬迷。現在情況係太偏重於1位騎師,對我輩馬場蟻民並非好事。

不過以前韋達停賽或多於一匹操過既馬出賽時,會益史科菲同杜鵬志,現在南非只得志叔受惠。

主力馬房霍廄離離合合,我係鵬哥都走咯。

Profiles of andrew410   
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2008-02-23 on 15:30
Quote:

On 2008-02-23 12:28, rodney wrote:
都唔知好事定壞事??

好事黎嘅, 少個香爐, 少隻鬼啦

寶蹄cowenlee

註冊於: 20/09/2003
發帖數目: 73
發表於: 2008-02-23 on 21:00
今季蔡約瀚全倉馬都出擊且頻頻得手,除玌告仔、姚本輝外之外各個馬房都比達哥贏馬,現今本地騎師圈係達哥獨大了,大部份靚馬都佢揀先,上場一跑得近達哥一聲我來也就換人,但又唔可能每日贏四五場,所以又要無端端輸D熱門馬,有D真係輸得好肉酸,令大家好似捉路咁,鵬鵬、賣魚勝其實都是好手,但騎親都係死馬,蘇仔、冼仔Lee D頂級高手都唔夠馬跑,下個走最有可能係冼文諾!郭羨妮更唔使提了!我覺得廿年前跑馬真係好過癮,個個大馬房有主帥,𣄃鼓相當個個都要搏,一班本地騎師又有華人馬房支持,短期客串騎師全是地球上最勁的騎師,個個馬房都比實力馬佢地跑,基本上個個都打真軍,熱門輸多數係陣上意外或者一山還有一山高、鬥輸,邊有Lee幾季咁放頭馬留後,留後馬做電兔!

Profiles of cowenlee   
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2008-02-23 on 21:38
Quote:

On 2008-02-23 21:00, cowenlee wrote:
今季蔡約瀚全倉馬都出擊且頻頻得手,除玌告仔、姚本輝外之外各個馬房都比達哥贏馬,現今本地騎師圈係達哥獨大了,大部份靚馬都佢揀先,上場一跑得近達哥一聲我來也就換人,但又唔可能每日贏四五場,所以又要無端端輸D熱門馬,有D真係輸得好肉酸,令大家好似捉路咁,鵬鵬、賣魚勝其實都是好手,但騎親都係死馬,蘇仔、冼仔Lee D頂級高手都唔夠馬跑,下個走最有可能係冼文諾!郭羨妮更唔使提了!我覺得廿年前跑馬真係好過癮,個個大馬房有主帥,𣄃鼓相當個個都要搏,一班本地騎師又有華人馬房支持,短期客串騎師全是地球上最勁的騎師,個個馬房都比實力馬佢地跑,基本上個個都打真軍,熱門輸多數係陣上意外或者一山還有一山高、鬥輸,邊有Lee幾季咁放頭馬留後,留後馬做電兔!

我都好認同寶蹄兄所言, 其実今日韋達坐大, 都係馬會一手造成, 我地啲馬迷人微言輕, 咪最多耐唔耐吐两句不快語. 好似明日R5咁, 韋達有2.3.5.7.10揀馬騎, 佢就揀隻上次後上如箭嘅凱旋聲騎, 佢嘅影子志叔, 就唔騎確叻星, 騎番上場有表現嘅奪秒商人, 剩係睇啲配搭, 就已經諗到您暈, 如果真龍船有乜冬瓜豆腐, 就真係佢地玩哂

文武geniusalex

註冊於: 13/08/2002
發帖數目: 1904
發表於: 2008-02-24 on 02:46
我又覺得呢D野好公平...講真...韋達騎親D馬都熱門...練馬師未必想畀佢騎...費事分少幾蚊...可惜其他騎師搏馬真係唔夠準...所以練馬師為免搏殺失手得失馬主同埋自己個荷包...0米焗住用佢囉...

如果其他騎師爭氣同埋夠主動...又邊輪到韋達獨大oY...

Profiles of geniusalex   Email geniusalex   
寶蹄cowenlee

發表於: 2008-03-13 on 20:14
冼文諾真係要走!.

寶蹄cowenlee

發表於: 2008-03-13 on 20:14
冼文諾真係要走!.

Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款