登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

Video Form(VF)討論
管理員: MML, shlee, dfgghr, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> Video Form(VF)討論 >> 威武雄獅
Author 威武雄獅
鍾國成chungkwokshing

註冊於: 17/10/2005
發帖數目: 400
HK
發表於: 2008-02-28 on 14:48
問功課時間...

老師,
1)R400威武雄獅係咪完全K.O.安畋?
2)唔以單一場比較,in general,可唔可以比較威武雄獅同非我莫屬後勁边隻強d?

Profiles of chungkwokshing   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-02-29 on 20:19
Quote:

On 2008-02-28 14:48, chungkwokshing wrote:
問功課時間...

老師,
2)唔以單一場比較,in general,可唔可以比較威武雄獅同非我莫屬後勁边隻強d?

大家做同學好啦 (不過千祈唔好做書友)。

RE: 1)R400威武雄獅係咪完全K.O.安畋?

我唔係咁睇。R400 pace pattern 利前領, 但場地公平 & @400 主馬群非常接近 (12th 只距 ~4L), 整體係"前中置跑法較佳"而未致壓倒性。
當日"安畋"曾久休 3個月, 有多少讓賽。另外, "安畋"入直路後略困, 發力點約在 320m, 相比"威武雄獅"入直路前已騎 (Fr3 唔快, hence 唔蝕), 跑起了 momentum, 約在 250m 已拍上"安畋"鬥衝, 結果, 衝贏 1.25L。在終點前, "安畋"才完全 pick up, 並有力拒來犯之勢。
所以, 我認為 R400 "威武雄獅"表現只係好些少, 而未致完全 K.O. "安畋"。

RE: 2)唔以單一場比較,in general,可唔可以比較威武雄獅同非我莫屬後勁边隻強d?

"非我莫屬"上季 R486 快段速下, 123LB, sprint 過 21.4x / 44.3x (L400/800); 另上季試過多次 22 / 45 內。但今季所見, 似乎冇爆得咁勁; 贏馬個場 (R278), dash 亦好唔過"功力勝"。

"威武雄獅"上季 R571 (快地)中等段速下, 造過 22 / 44.8x, 可惜 last 100 轉弱。
今季 R250 (*慢步速, 好地), 爆過約 21.7x / 44.2; R299 (*慢步速), 爆過約 21.7 / 45。

數字上 & in general, 我認為"非我莫屬"全盛時後勁強 d, 但"威武雄獅"今季有進步, 亦唔再 short dash, 此消彼長下, 後者更可信賴。

Profiles of MML   
鍾國成chungkwokshing

註冊於: 17/10/2005
發帖數目: 400
HK
發表於: 2008-04-01 on 13:44
Quote:

On 2008-02-29 20:19, MML wrote:
Quote:

On 2008-02-28 14:48, chungkwokshing wrote:
問功課時間...

老師,

大家做同學好啦 (不過千祈唔好做書友)。

RE: 1)R400威武雄獅係咪完全K.O.安畋?

我唔係咁睇。R400 pace pattern 利前領, 但場地公平 & @400 主馬群非常接近 (12th 只距 ~4L), 整體係"前中置跑法較佳"而未致壓倒性。
當日"安畋"曾久休 3個月, 有多少讓賽。另外, "安畋"入直路後略困, 發力點約在 320m, 相比"威武雄獅"入直路前已騎 (Fr3 唔快, hence 唔蝕), 跑起了 momentum, 約在 250m 已拍上"安畋"鬥衝, 結果, 衝贏 1.25L。在終點前, "安畋"才完全 pick up, 並有力拒來犯之勢。
所以, 我認為 R400 "威武雄獅"表現只係好些少, 而未致完全 K.O. "安畋"。

RE: 2)唔以單一場比較,in general,可唔可以比較威武雄獅同非我莫屬後勁边隻強d?

"非我莫屬"上季 R486 快段速下, 123LB, sprint 過 21.4x / 44.3x (L400/800); 另上季試過多次 22 / 45 內。但今季所見, 似乎冇爆得咁勁; 贏馬個場 (R278), dash 亦好唔過"功力勝"。

"威武雄獅"上季 R571 (快地)中等段速下, 造過 22 / 44.8x, 可惜 last 100 轉弱。
今季 R250 (*慢步速, 好地), 爆過約 21.7x / 44.2; R299 (*慢步速), 爆過約 21.7 / 45。

數字上 & in general, 我認為"非我莫屬"全盛時後勁強 d, 但"威武雄獅"今季有進步, 亦唔再 short dash, 此消彼長下, 後者更可信賴。

馬後發炮:
安畋再跑兩仗,前仗1000m okay, 上仗礙於韋生又要跟前,中距離馬要跟電光火力吃力&開心歡笑(-6lbs)同步步到(-10lbs)都有料到.我會根據MML sir分析R400安畋表現估佢今季如肯跑1400m,前置型既佢點都到~100分啩.

威武雄c究竟係mu馬嚟架,係唔係都爆上嚟?上次雖則話開心之星放個(今季)超快pace比佢,但HY B+2,2w咁樣追都係高難度.我覺得佢有成~450m長衝程,快慢步速對佢唔會有致命影響,快既佢可以遲d發力,慢佢又可以早少少爆,係睇個司機點比油.其實雄c今季際遇唔係咁好,開季比勝哥搞搞,然後今季高班d步速唔知去晒边度,經常性1400m F1+F2+F3都係59.x什至60.x,再高後上型都好難有winner.

雄c週日又出,已經promote到101分,唔跑公開賽,唔等20.Apr.08 HY1650m(110-90),要咩131lbs跑1400m.遇著少馬場合, MML sir, 會唔會有驚喜呀?

Profiles of chungkwokshing   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-04-01 on 16:52
[quote]
On 2008-04-01 13:44, chungkwokshing wrote:
Quote:

馬後發炮:
安畋再跑兩仗,前仗1000m okay, 上仗礙於韋生又要跟前,中距離馬要跟電光火力吃力&開心歡笑(-6lbs)同步步到(-10lbs)都有料到.我會根據MML sir分析R400安畋表現估佢今季如肯跑1400m,前置型既佢點都到~100分啩.

威武雄c究竟係mu馬嚟架,係唔係都爆上嚟?上次雖則話開心之星放個(今季)超快pace比佢,但HY B+2,2w咁樣追都係高難度.我覺得佢有成~450m長衝程,快慢步速對佢唔會有致命影響,快既佢可以遲d發力,慢佢又可以早少少爆,係睇個司機點比油.其實雄c今季際遇唔係咁好,開季比勝哥搞搞,然後今季高班d步速唔知去晒边度,經常性1400m F1+F2+F3都係59.x什至60.x,再高後上型都好難有winner.

雄c週日又出,已經promote到101分,唔跑公開賽,唔等20.Apr.08 HY1650m(110-90),要咩131lbs跑1400m.遇著少馬場合, MML sir, 會唔會有驚喜呀?

"威武雄c" 上次谷草都好勁, 但今次評分加咗, 配牌仔發揮會差d, 大師父又重磅, 淨計 R436 碰過嘅"非我莫屬"都唔易再贏佢, 到時睇吓排位配搭再補充啦。
P.S. "非我莫屬"冼毅力過檔, 有足夠休息, 有正常操練程序, 表面上放心d。 聽講冼毅力係懶鬼, 肯幫你操多兩課、試多兩次閘嘅馬都應該唔太衰。

Profiles of MML   
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2008-04-01 on 17:35
聽講冼毅力係懶鬼............... [/quote]
莫怪得我特喜歡冼仔的馬,原來大家都有同樣特質。

Profiles of rodney     
任我赢zsw168

註冊於: 12/09/2003
發帖數目: 429
發表於: 2008-04-01 on 17:46
路过查一查,难怪他,勤力都無么好處,不如懶啲

Profiles of zsw168   Go to the user WebSite zsw168   

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款