登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

楊駿專欄
管理員: home, andrew410

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 楊駿專欄 >> 09/03/08 周日 十一場賽事分析
Go to Page ( 1 | 2 | 3 下一頁 )
Author 09/03/08 周日 十一場賽事分析
楊駿andrew410

註冊於: 09/09/2004
發帖數目: 7157
發表於: 2008-03-06 on 16:59
第八場三班一八○○米(日本中央競馬會錦標):「實業飛駒」上仗末段受阻仍輕勝,復課慢試狀態依然見好,千八米雖不及二千米,唯同場對手嫌弱,仍有連捷機會。「好兄弟」上仗千六米路短加上騎師狀態差仍後上如飛得第三,亞軍馬「一號種籽」再出立即補中,此馬休後狀態已逐漸回起,增程合跑,一路奇兵。「好歡騰」質素似見盡,勝在本身演出穩定,千八米六戰除本季第二仗外閃第七外,其餘全入前五名,只是此馬觀感上配大師傅較牌仔佳,作配。「馬友寶」同程三勝,上仗谷草蘇銘倫騎至一絕仍被搵食馬「高智慧」得手,評分飽和之馬拖腳好了。

第十場一班一六○○米:「勝眼光」走規未熟最後直路經常內閃,但至今五戰卻取得四勝一位成績,可見質素高得交關,今戰升兩班只面對一班季內屢拼不逞的對手,大減十九磅可望成為季內首匹五捷馬。「喜得法」上仗後上不俗得第三,此馬健康回穩後已連場跑得接近,居此組取勝較難,但求一位尚可。「功力勝」與「喜得法」一樣經常易位難贏,加上評分長期只加不減,上仗第四不幸又加一分,唯今戰改配鄭雨滇實負一一二磅甚有利,買T難捨棄。「喜蓮精彩」已養回,同父馬中距離亦可,力足一爆。

第一場 3數糊第一 7偉 寵 2三喜臨門 5又 贏 晒
第二場 1招 積 仔 8連利精英 3好 味 皇 4喜 萬 家
第三場 2水 晶 皇 3勁 惑 1金玉駿駒 7鏡 寶
第四場 2俊 利 好 4勁 飛 飛 5好 歌 1中華英雄 12游龍獻瑞
第五場 9勇 敢 1太 平 洋 8旺財好漢 14精 圖 6電訊大班
第六場 7明駿之寶 5自 然 旺 11勝 德 寶 1鋼 意 4三 刀 王
第七場 6星際雄師 7美好祝福 1金碧滿湖 13東方之子 4綠色駿達
第八場 4實業飛駒 3好 兄 弟 2好 歡 騰 1馬 友 寶 6倫敦快車
第九場 14鷹 闖 5常 歡 笑 9鑽飾光芒 2安 畋
第十場 11勝 眼 光 3喜 得 法 9功 力 勝 2喜蓮精彩
十一場 4駿 達 駒 12福將臨門 13真 奇 寶 2恭 喜

第四、五、六、七、八場選馬五匹,可搏孖三T。
第六至十一場頭兩駒可搏六環彩。
第八和第十場乃筆者重心場次。

馬膽 十一場 4駿 達 駒
大題 勝 眼 光 喜 得 法 功 力 勝

Profiles of andrew410   
文武geniusalex

註冊於: 13/08/2002
發帖數目: 1904
發表於: 2008-03-06 on 18:45
隻「勝眼光」韋達節食減磅減到盡都要騎...戰意相當強....

但怕唔怕佢場場騎足...去到第十場腳仔軟...哈哈

Profiles of geniusalex   Email geniusalex   
REYES

註冊於: 05/11/2004
發帖數目: 77
發表於: 2008-03-06 on 20:54
勝眼光匆出加三升一怕唔怕呀?

Profiles of REYES   
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2008-03-07 on 15:26
Re: 第九場 14鷹 闖 5常 歡 笑 9鑽飾光芒 2安 畋
「鷹闖」初出也列為正選, 請問什麼因素令楊兄這麼有信心呢?

根據來港前賽繽及評價, 我亦十分看好此馬前景, 但英愛馬剛轉三歲(實齡仍未足)二班初出跑短途, 況且舊年當此馬兩度勝出千二米時, 上手練馬師Ger Lyons均聲稱稍後需增程, 如果今場也能克服這兩大難度勝出, 真係前程似錦。

Profiles of liup   
楊駿andrew410

發表於: 2008-03-07 on 16:33
Quote:

On 2008-03-07 15:26, liup wrote:
Re: 第九場 14鷹 闖 5常 歡 笑 9鑽飾光芒 2安 畋
「鷹闖」初出也列為正選, 請問什麼因素令楊兄這麼有信心呢?

根據來港前賽繽及評價, 我亦十分看好此馬前景, 但英愛馬剛轉三歲(實齡仍未足)二班初出跑短途, 況且舊年當此馬兩度勝出千二米時, 上手練馬師Ger Lyons均聲稱稍後需增程, 如果今場也能克服這兩大難度勝出, 真係前程似錦。

相比起「鷹闖」,其實我更心儀「步步到」。可惜補唔出。

「步步到」同「德橋」係我季中兩隻行馬。

「鷹闖」晨課俾我觀感好好,而且外地賽績準,加上對手真係唔多,既然隻隻50/50,倒不如選自己心儀的馬。

「常歡笑」係最有機會威脅「鷹闖」的馬,但評分新高+轉騎師,我有點保留……

楊駿andrew410

發表於: 2008-03-07 on 16:51
Quote:

On 2008-03-06 20:54, REYES wrote:
勝眼光匆出加三升一怕唔怕呀?

我真係唔驚,如上文講對方大部份易位難贏,如果「勝眼光」埋倒欄唔使內閃,我覺得有機會再捷。

liup

發表於: 2008-03-07 on 17:42
Quote:

On 2008-03-07 16:33, andrew410 wrote:
......

同意今場對手真係唔多, 滑頭d兜番先, 「鷹闖」贏亦不出奇 ^^

楊兄果然識貨, 咪睇「步步到」贏既賽事水準及不上「鷹闖」(List) 和衹曾跑過兩場, 但單睇佢贏以下呢場千二米, 可以在緊迫璟境下左穿右插後上取勝, 成熟程度及直路賽性能可能還在「鷹闖」之上

http://thebettingsite.racingpost.co.uk/video/bs_v_home.sd?race_id=437844&type=C&horse_id=685983

楊駿andrew410

發表於: 2008-03-07 on 18:03
Quote:

On 2008-03-07 17:42, liup wrote:
Quote:

On 2008-03-07 16:33, andrew410 wrote:
......

同意今場對手真係唔多, 滑頭d兜番先, 「鷹闖」贏亦不出奇 ^^

楊兄果然識貨, 咪睇「步步到」贏既賽事水準及不上「鷹闖」(List) 和衹曾跑過兩場, 但單睇佢贏以下呢場千二米, 可以在緊迫璟境下左穿右插後上取勝, 成熟程度及直路賽性能可能還在「鷹闖」之上

http://thebettingsite.racingpost.co.uk/video/bs_v_home.sd?race_id=437844&type=C&horse_id=685983

我睇左早幾日「步步到」拍「鷹闖」的片段,走勢比「鷹闖」好。

「步步到」速度好好呀。

liup

發表於: 2008-03-08 on 14:42
Quote:

On 2008-03-07 18:03, andrew410 wrote:

「步步到」速度好好呀。

從晨課真的可看到馬匹既競賽速度? 我並不認同, 還是Video Form睇陣上表現較可靠

楊兄指出「鷹闖」外地賽績準 , 共跑六場得二冠三位, 相信大家並冇異意, 觀其上名果五場末段俱能交出不俗後勁, 但單單在2-6-2007大敗個場, 同樣是跑好地千二米, 為何呢場末段卻一滴都冇, 由沿途拍住佢跑果匹Declaration of War後上勝出。
藉此機會想請教楊兄及各睇帶高手, 能否從呢場既賽事影片找出「鷹闖」(原名Irish Jig, 7號, 排最外13擋) 末段力弱的主要原因呢? 謝謝 ^^

http://thebettingsite.racingpost.co.uk/video/bs_v_home.sd?race_id=432564&type=C&horse_id=675830

楊駿andrew410

發表於: 2008-03-08 on 16:42
Quote:

On 2008-03-08 14:42, liup wrote:
Quote:

On 2008-03-07 18:03, andrew410 wrote:

「步步到」速度好好呀。

從晨課真的可看到馬匹既競賽速度? 我並不認同, 還是Video Form睇陣上表現較可靠

楊兄指出「鷹闖」外地賽績準 , 共跑六場得二冠三位, 相信大家並冇異意, 觀其上名果五場末段俱能交出不俗後勁, 但單單在2-6-2007大敗個場, 同樣是跑好地千二米, 為何呢場末段卻一滴都冇, 由沿途拍住佢跑果匹Declaration of War後上勝出。
藉此機會想請教楊兄及各睇帶高手, 能否從呢場既賽事影片找出「鷹闖」(原名Irish Jig, 7號, 排最外13擋) 末段力弱的主要原因呢? 謝謝 ^^

http://thebettingsite.racingpost.co.uk/video/bs_v_home.sd?race_id=432564&type=C&horse_id=675830

這個當然,晨課我不及mml及魔術師,但看見「步步到」按實沿欄走,而頂實輕催的廄侶,我對佢好有好感咯。

再加上兩課閘,一課後追,一課刻意找cover唔想俾隻馬走,我覺得佢大把在手罷了。

Go to Page ( 1 | 2 | 3 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款