登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

07-08年度個人實力挑戰賽★★★
管理員: home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 07-08年度個人實力挑戰賽★★★ >> 幸福得寶“脫B罩”,今次可以“到你來”
Go to Page ( 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 下一頁 )
Author 幸福得寶“脫B罩”,今次可以“到你來”
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2008-05-05 on 15:08
華哥近年喜歡去東莞探班娛樂界的朋友,操馬提唔起勁,成績亦強差人意。看看季尾到了,功課仍未做夠數,有點沉不住氣了,老野幸福得寶剛減夠分,使迫不及待地搵“到你來”“脫B罩”試大鐘,今次赤膊上陣,打真軍了。

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
船主~~home

註冊於: 13/03/2002
發帖數目: 9231
發表於: 2008-05-05 on 18:05
haha,先唔好講幸福得寶得定唔得,剩係段文都夠過癮了。

至於華哥係咪成日上東莞,就要問下某君了。

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
晒馬samana

發表於: 2008-06-19 on 13:00
Quote:

On 2008-05-05 15:08, samana wrote:
華哥近年喜歡去東莞探班娛樂界的朋友,操馬提唔起勁,成績亦強差人意。看看季尾到了,功課仍未做夠數,有點沉不住氣了,老野幸福得寶剛減夠分,使迫不及待地搵“到你來”“脫B罩”試大鐘,今次赤膊上陣,打真軍了。

Sam兄, 早晨!
如果今日像風水所說, 我就會下注R1 友活力, 無論騎, 練, 馬名, 舉動, 都配合完美. 至於您選的馬, 我比較喜歡愛菊同大勇. 必定好可做脚, 馬中與幸福就唔多鍾意, 尤以幸福得宝, 無疑計評分此馬已極有利, 此馬用洗文諾2W, 今次扳大头用到杜利萊, 又除埋B, 同場又有快馬開路, 表面真係著數到極點, 真係唔買都對唔住自己咁滯. 但睇番練者, 又唔似係一個咁順灘嘅人, 如果我係佢, 今場仲要輸遠啲, 下場戴番個B,換個黎/明上去才郁手都未遲.
==============================
Jim兄,今次幸福老野應晒景了,點我都追架啦,你跟唔跟返少少呀?

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2008-06-19 on 19:51
Quote:

On 2008-06-19 13:00, samana wrote:
Quote:

On 2008-05-05 15:08, samana wrote:

Sam兄, 早晨!
如果今日像風水所說, 我就會下注R1 友活力, 無論騎, 練, 馬名, 舉動, 都配合完美. 至於您選的馬, 我比較喜歡愛菊同大勇. 必定好可做脚, 馬中與幸福就唔多鍾意, 尤以幸福得宝, 無疑計評分此馬已極有利, 此馬用洗文諾2W, 今次扳大头用到杜利萊, 又除埋B, 同場又有快馬開路, 表面真係著數到極點, 真係唔買都對唔住自己咁滯. 但睇番練者, 又唔似係一個咁順灘嘅人, 如果我係佢, 今場仲要輸遠啲, 下場戴番個B,換個黎/明上去才郁手都未遲.
==============================
Jim兄,今次幸福老野應晒景了,點我都追架啦,你跟唔跟返少少呀?

Sam兄, 所以話佢地師兄弟嘅感情真係幾好, 滇仔啱啱關照左隻至好声俾細強, 今次就輪到黎海, 隻快步速同幸福都俾埋細強騎, 隻幸福今次仲要加番個B上去, 真係好大吸引力.至於我買唔買, 就要睇埋佢騎隻快步速同穿針引線騎成點才决定都未遲喎

Profiles of JimmyMa   
龍王kamchung

註冊於: 17/09/2005
發帖數目: 1700
發表於: 2008-06-20 on 15:56
幸福得寶 老馬退化,下季降四班負中磅才買啦。七歲馬居三班評分無利。上季執三W。用得太多。居四班仍要負輕磅先有機會。

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2008-06-20 on 20:31
Quote:

On 2008-06-20 15:56, kamchung wrote:
幸福得寶 老馬退化,下季降四班負中磅才買啦。七歲馬居三班評分無利。上季執三W。用得太多。居四班仍要負輕磅先有機會。

kamchung兄, 此馬養在華廐, 肯完未用盡, 個人覺得佢尚未退化, 上季執三W, 您睇係乜騎師先得架?
此場有馬担飛, 必有分头, 難道您認為此馬入位置机会都冇嗎?

晒馬samana

發表於: 2008-06-21 on 11:36
Kam兄 Posted: 2008-06-08 on 11:50

你知什麼叫做 去蕪存菁嗎.當然是提練精華。案例相似的馬何其多。要做到深入分析才能找到石中隱玉。當然四歲精英是演出最淮成。”但老馬與從沒跑近過的馬才是寶”,爆一次夠一年用/
Kam兄Posted: 2008-06-18 on 20:33

“本人從不賭8歲以上老馬”。”對於此類馬最多拖腳假如是大冷門的話,熱門更不必話要買啦。四歲馬大熱都怕會死。神勇將軍。外國贏過軟地。排一檔前速快可信。
Kam兄Posted: 2008-06-20 on 15:56

“幸福得寶 老馬退化”,下季降四班負中磅才買啦。七歲馬居三班評分無利。上季執三W。用得太多。居四班仍要負輕磅先有機會。
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Kam兄,恕小弟造次,有時我感覺你的講義會有前后不一的解釋,是否可以講下老馬什么時候是寶,什么時候是草呢?
華哥在我心目中的地位,有如阿哥在你心目中的地位,雖然今日你已超越阿哥,唔信佢D馬,但我卻未敢以”馬老珠黃”為理由,唔信華哥的能力.
以華哥在江湖上的人面,實在不必過份擔心個牌,拉倉也就雞死雞鳴,但一個堂堂大佬,出來要威要面,咁自己都要比番D代支掛.一季只W果十零場, 唔使同人交代,自己都未夠使呀.過幾日就六十大壽了,今年唔去東莞開Party食人肉壽包,咁點都要索返D暑假去馬爾代夫梳乎下掛.
講返隻馬,如果唔想在季尾建功,其實連續四場求其跑,要減十分八分無難度,再加上暑期的大幅調減,下季老馬利季初,一出就可以四班負輕磅了.何必又要脫B戴B試大閘輪”到你來”呢?邏輯理論上還是想博.
講馬的狀態,3仗全負不過4位內,2仗連過5馬以上,其中一場四班賽屬負重而近,最近一場,華哥捨萬金之軀親為一試,係咪惊死佢唔熱呢?真係要華哥及萊哥至知.
至於講到老馬退化,以我當年從威哥學到的理論上觀察,常在快活谷最后200交出強撗后勁的馬,退化程度會較慢,因為他們的天賦(或刻意訓練)的跑法,在大部份的賽事中都沒有真正消耗,牠們短距離內的變速能力卻能在每次對手有松懈時突發而至,而不太多的受負磅,排位,騎師所制約.有如好耐力,富有等都是代表.這些馬未必是我們的石中玉,卻肯定是幕后人贏一次夠一季的佳品.
所以,請恕小弟的固執,我覺得還是值得博下的.

龍王kamchung

發表於: 2008-06-21 on 15:43
幸運得寶 來哥連拼三場都得個近字,證明實力退化。老馬班底又唔系一班降落來。所以評定要降四班負中磅以下先可買。估計下季居四班有機會贏得谷草,至於老馬什麼是候是寶,則一般在低班場次,負輕磅。谷草泥地都可爆。田草高班精英多,好難穩出路。賭老馬又有老馬的一套方法。尾場想搏冷門買只(寶天利)好過了。輕磅一檔。又有錢分,轉馬房初出。中置馬跑法靈活,最適合放頭跑。

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2008-06-21 on 16:57
Quote:

On 2008-06-21 15:43, kamchung wrote:
幸運得寶 來哥連拼三場都得個近字,證明實力退化。老馬班底又唔系一班降落來。所以評定要降四班負中磅以下先可買。估計下季居四班有機會贏得谷草,至於老馬什麼是候是寶,則一般在低班場次,負輕磅。谷草泥地都可爆。田草高班精英多,好難穩出路。賭老馬又有老馬的一套方法。尾場想搏冷門買只(寶天利)好過了。輕磅一檔。又有錢分,轉馬房初出。中置馬跑法靈活,最適合放頭跑。

聽您咁講, 隻小飛象就肯定您上季/今季都冇得中.至於您話幸福要等下季落四班谷草才可贏, 我就唔敢講, 但係隻 "冇天理" 就一定会留番下季落四班, 到時想幾時贏都得, 又點会咁心急係依場出擊呢!

龍王kamchung

發表於: 2008-06-21 on 17:31
小飛像同飛像過河都系班底曾在一二班上名的馬,在四班田草是有機會的馬。幸福得寶系三班肯定無著數。四班同三班實力馬差一折,小飛像上季跑完第五名再減達十磅輕磅在四班贏馬。當然中到啊。今季也只負121磅谷草弱組贏馬。也只能跑回最首本的路程。1800都唔得。

Go to Page ( 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款