登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

金子林專欄
管理員:

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 金子林專欄 >> JIMMY兄有事請教
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 下一頁 )
Author JIMMY兄有事請教
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2009-04-05 on 11:42
Quote:

On 2009-04-05 11:14, dynamic wrote:
占兄,
請問從操練角度睇"天祿"
操練对不对辦 ?

大摩今日有2隻操練是有問題, 一隻是天祿, 一隻是常山鎮宝. 天祿的一場, 是一場極不適宜投注的場合, 因邊線馬太多, 而天祿如成熱, 更棄不足惜又或放佢在第3位買T, 別要為上次後上如飛和美國泥地血统而去捧熱. 當然如您"知"佢有2班頂实力, 咁又另計

Profiles of JimmyMa   
dynamic

註冊於: 24/12/2002
發帖數目: 901
Hong Kong - China
發表於: 2009-04-05 on 11:57
多謝

Profiles of dynamic   Go to the user WebSite dynamic   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List        
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2009-04-05 on 12:27
Quote:

On 2009-04-05 10:59, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2009-04-05 06:10, liup wrote:
Quote:

On 2009-03-15 13:26, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2009-03-15 00:07, hinchung wrote:
...你覺得鳥語花香又有無死既跡象?@.@
多謝賜教...^.~

Hinchung兄, 䏲操練就一定冇得輸, 6up我都係買一隻就夠啦, 但鎗臣同駿馬就要小心啲喇

上賽從操練睇一定冇得輸的"鳥語"以1.x倍大熱身份鍛羽而歸, 但要小心的"鎗臣"同"駿馬"卻分別跑入冠亞, 是否摩廄晨課操練手法或pattern上月又有所改變?

占兄, 請問從操練角度睇, 今仗"鳥語"又有冇得輸呢?

liup兄,
鳥語-您䏲番此場頭2段步速, 大家心知肚明係乜野事, 您唔見佢上次W時在外檔一見步速慢就拿拿声自己放頭跑, 您䏲驃驥王一見步速慢, 拿拿声由尾2追上黎放頭......

哦! 原來上賽"鳥語"不是輸在操練, 而是敗於戰意不足, 借助慢步速形勢, 克意輸番一場。
雖然我睇片時有考慮步速這元素, 但"鳥語"落敗之主因是否與頭兩段步速過慢有關, 還是留待MML及魔術師等VF專家引證。
如果說"鳥語"是該場慢步速的受害者, 照此推理"魄力寶"所處步速形勢應比"鳥語"更為不利喎:
L400, "魄力寶"後"鳥語"2 1/2馬位
L200 (兩駒皆已望空), "魄力寶"後"鳥語"1馬位
觸線時, "魄力寶"還可反先"鳥語"1/2馬位過終點。

今賽兩駒負磅相差不變, 騎師不變, 如果頭兩段又出現近似"慢步速", 豈非"魄力寶"好大機會再次先"鳥語"過終點?

Profiles of liup   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2009-04-05 on 12:43
Quote:

On 2009-04-05 12:27, liup wrote:
Quote:

On 2009-04-05 10:59, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2009-04-05 06:10, liup wrote:
Quote:

On 2009-03-15 13:26, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2009-03-15 00:07, hinchung wrote:
...你覺得鳥語花香又有無死既跡象?@.@
多謝賜教...^.~

Hinchung兄, 䏲操練就一定冇得輸, 6up我都係買一隻就夠啦, 但鎗臣同駿馬就要小心啲喇

上賽從操練睇一定冇得輸的"鳥語"以1.x倍大熱身份鍛羽而歸, 但要小心的"鎗臣"同"駿馬"卻分別跑入冠亞, 是否摩廄晨課操練手法或pattern上月又有所改變?

占兄, 請問從操練角度睇, 今仗"鳥語"又有冇得輸呢?

liup兄,
鳥語-您䏲番此場頭2段步速, 大家心知肚明係乜野事, 您唔見佢上次W時在外檔一見步速慢就拿拿声自己放頭跑, 您䏲驃驥王一見步速慢, 拿拿声由尾2追上黎放頭......

哦! 原來上賽"鳥語"不是輸在操練, 而是敗於戰意不足, 借助慢步速形勢, 克意輸番一場。
雖然我睇片時有考慮步速這元素, 但"鳥語"落敗之主因是否與頭兩段步速過慢有關, 還是留待MML及魔術師等VF專家引證。
如果說"鳥語"是該場慢步速的受害者, 照此推理"魄力寶"所處步速形勢應比"鳥語"更為不利喎:
L400, "魄力寶"後"鳥語"2 1/2馬位
L200 (兩駒皆已望空), "魄力寶"後"鳥語"1馬位
觸線時, "魄力寶"還可反先"鳥語"1/2馬位過終點。

今賽兩駒負磅相差不變, 騎師不變, 如果頭兩段又出現近似"慢步速", 豈非"魄力寶"好大機會再次先"鳥語"過終點?

咁我想問吓您魄力宝有冇好似鳥話咁留到馬頭岳起, 彈吓彈吓咁呢? 點解佢唔同上次一見慢步速, 就寧可在外檔搶放帶头跑呢? 是因為佢唔知頭2段步速慢到連4班都不如?

Profiles of JimmyMa   
713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2009-04-05 on 12:46
liup兄,你既然話係戰意

自然唔關快/慢步速原因啦

只係有去同無去問題!!

Profiles of sxeditor   
dynamic

註冊於: 24/12/2002
發帖數目: 901
Hong Kong - China
發表於: 2009-04-05 on 15:04
Thanks Jimmy
'T' 8>6>9

Profiles of dynamic   Go to the user WebSite dynamic   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List        
liup

發表於: 2009-04-05 on 15:07
Quote:

On 2009-04-05 12:46, sxeditor wrote:
liup兄,你既然話係戰意

自然唔關快/慢步速原因啦

只係有去同無去問題!!

都幾芧躉:
個人主觀感覺總是覺得上賽戰意有些問題, 伹又不能客觀地找出其敗因:
- 晨課操練不見有何不妥;
- 若說慢步速及跑法出錯, 又不見得有大問題。留守內檔有cover離領放馬不遠之位置, 雖然早段有搶口現象, 但自L800已經可以settle ("白德民說,在早段他讓「夢幻組合」切入帶頭,因他覺得這樣「鳥語花香」可能會較為放鬆來跑,而坐騎於趨近八百米處彎位時的確開始放鬆來跑)。 想此跑法應比身負132重磅而全程二三疊望空緊追領放馬為佳。

前仗R434步速不見得很慢, 算是中等稍慢啦, 之所以不惜一早在二疊望空都要拍住領放馬黎跑, 估計是形勢使然而矣, 一來本身不是負13x重磅, 二來排在大外檔(13檔), 早段若不搶前, 好大機會須沿途處三四疊或尾截位置, 形勢可能更為不妙。

總括來說, "鳥語"實力點高法尚未證明unproven, 有待觀察。講真今場我都好想佢贏, 但如果賠率衹得1.x倍, 好唔值搏。

liup

發表於: 2009-04-05 on 15:18
haha, 趕住𦹃注。
我既意思係"都幾矛盾" instead of "都幾芧躉"

魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2009-04-05 on 15:33
我幾時升格做了VF 專家..... 一陣變相成為數據大王般封王就不好啦~

其實我沒有太在意"鳥語"的操練程序, 河畔閘一課已給了我FIT 的感覺, 不過跟上次都係差唔多, 如果前腳再直少少就好啦, 所以我預佢跑出上場水準.

而就上場水準而言, 我認為"魄力"是 CLEARLY KO "鳥語"的, 不過有趣的當然是 跑輸的會比跑贏的熱 (剛執了場善風, 其實善風+巴圖魯就是在2000米跑贏什麼經典能量,飛躍星河), 大家用什麼策略則視乎各位, 我認為"鳥語"萬一熱死, 純粹是紙上賽績可看到連貫性而已, 不必用什麼陰謀論, 戰意, 備戰程序作解釋。

Profiles of hkhorsetrack   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2009-04-05 on 15:54
Quote:

On 2009-04-05 15:07, liup wrote:
都幾芧躉:
個人主觀感覺總是覺得上賽戰意有些問題, 伹又不能客觀地找出其敗因:
- 晨課操練不見有何不妥;
- 若說慢步速及跑法出錯, 又不見得有大問題。留守內檔有cover離領放馬不遠之位置, 雖然早段有搶口現象, 但自L800已經可以settle ("白德民說,在早段他讓「夢幻組合」切入帶頭,因他覺得這樣「鳥語花香」可能會較為放鬆來跑,而坐騎於趨近八百米處彎位時的確開始放鬆來跑)。 想此跑法應比身負132重磅而全程二三疊望空緊追領放馬為佳。

前仗R434步速不見得很慢, 算是中等稍慢啦, 之所以不惜一早在二疊望空都要拍住領放馬黎跑, 估計是形勢使然而矣, 一來本身不是負13x重磅, 二來排在大外檔(13檔), 早段若不搶前, 好大機會須沿途處三四疊或尾截位置, 形勢可能更為不妙。

總括來說, "鳥語"實力點高法尚未證明unproven, 有待觀察。講真今場我都好想佢贏, 但如果賠率衹得1.x倍, 好唔值搏。

整體上, 我覺得「鳥語花香」嘅跑法, 上仗比前仗更理想。前仗 Fr1-2 中速, Fr3 偏快, 佢因被頂在外疊, 逼使上前望空, 不見得比上次彎位有 cover 好 (上次亦是 Fr3 偏快)。至於早段搶口, 在 Fr1-2 均慢嘅情況下, 亦屬合理, 除非「鳥語花香」本身係領放型馬, 則應俾佢放得舒服 d (of course, 可以 settle 更佳)。事實上, 非常多領放馬 dup 慢步速放頭, 都會拉到頭岳岳, 但不會是致命因素。

「鳥語花香」上次表現比預期差, 但只少負給「魄力寶」。「魄力寶」前仗表現不下於「鳥語花香」 (只輸在車前倒後、左穿右插 ...), 但上次來回賺 9 LB, 不過仍蝕步速, 結果只可反勝些少, 又唔似遠離現實。

跑馬水平有起跌不時有見, 背後健康因素, 外間知不到一半, 所以加入合理值搏率才是合理的。記得上次賽前同個 friend 通電話, 佢買 Q/QPL, 我亦說飛 「鳥語花香」不太合理, 最後證明佢搏啱; 另外, 雖則話 Q/QPL 飛 「鳥語花香」不太合理, 投注上, 佢嘅賠率不合我等馬迷, 我都搏咗「魄力寶」 WP, 拖番兩隻熱門腳。

講馬係咁多, 講人我唔曉。

Profiles of MML   
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款