登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

金子林專欄
管理員:

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 金子林專欄 >> 大家覺得賽駒贏馬先決條件是.........
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 )
Author 大家覺得賽駒贏馬先決條件是.........
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2006-10-31 on 21:10
魔兄,

李生之所以不"進攻"馬場只是因為馬場彩池太小兒科,"進攻"港口、電訊、石油刺激得多。

Profiles of rodney     
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2006-10-31 on 21:23
以馬為本,飛數為次。
同意飛數只能"代表" (其實係估)幕後有鬥志!
從來不會因為有飛而投注該馬!

但如心水馬有飛,便出手重D,否則例飛!

往往趕唔切跟D聰明飛,好似上周三隻"大圓機",賽前睇好亦貼做賠率王,但臨閘前有過100萬win打到變大熱門,始料不及!!

Profiles of rodney     
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2006-10-31 on 21:29
Quote:

On 2006-10-31 21:10, rodney wrote:
魔兄,

李生之所以不"進攻"馬場只是因為馬場彩池太小兒科,"進攻"港口、電訊、石油刺激得多。

對對對......李生鐘意刺激, 而我最受唔住刺激, 迪迪尼個space mountain 都嚇死, 留係爆冷天地玩推銀仔最岩我.... 推....推....推.....

Profiles of hkhorsetrack   
d仔dfgghr

註冊於: 29/04/2003
發帖數目: 1705
發表於: 2006-10-31 on 21:47
贏馬先決條件是.........

我都講下呀.... 隻馬跑得最快是先決條件.

Profiles of dfgghr   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2006-10-31 on 23:05
外边人嬴馬最先決條件是有運氣.

騎在馬上面之人贏馬最先決條件是有Order!!!

Profiles of JimmyMa   
亞彭pangshinghon

註冊於: 12/02/2003
發帖數目: 235
發表於: 2006-11-01 on 00:07
我呢個新仔都講吓嘢
呢排學人睇影帶,真喺有些騎師一早放軟手腳
出閘慢有欄唔貼,走4-5叠,到直路手提得高,
打落啲空氣到,想唔輸都幾難,如果有Order
打十幾二十鞭吓吓勁,問你服未,真是要了解啲
練馬師怎部署。先有機會贏倒錢。
所以我覺得先要找有能力的馬,再了解練馬師怎部署,才是上策。

Profiles of pangshinghon   
老溫realdreamer

註冊於: 16/11/2005
發帖數目: 193
發表於: 2006-11-01 on 01:00
事先聲明,我並不是強調我的講法是正確,只是發表個人睇法。

我經驗
1.跟大飛並不是長遠辦法,首先,當跟中時會覺得跟大飛下注是對的(因為中了),但長期計就輸多贏少,此後如果唔信邪,就會設法分析真飛還是流料,但試問如果馬圈真係有班人玩哂,街外人會知邊d先係堅料嗎?再者有大飛則是熱透啦,以數學理論根本是很蝕底。
2.爆冷係點產生的呢,練馬師唔知自己的馬有機會?其他只是掩蔽得好,如果有人知道此駒有力爭勝,點都會唱熱哂。
3.世上沒有馬神(傳說有一個,如果是真的也死了),沒可能對賽果未卜先知的,只有推測,一般貼馬能力都不能贏錢的,如果場場都下注,世上根本無人可以贏錢,因為投注者下注場數愈多愈不利。
4.經驗令我感受到,分析得愈透徹愈會輸錢,理由有二,一是很多情況賽果不是表面的優勝劣敗,當中包含可能是又可能不是人為影響、意外、低估了其他對手潛力等等,都會產生出人意表的賽果,平均一個賽馬日只有一1.5場以三大熱門包辦三甲(非正式統計),二是因為熱門通常被過份追捧,所以賠率相對太低。長久投注熱門是必敗無疑(吹得最勁的人物都沒有本金一季%70增長,當初未計風險,反過來可能是負 %70)。
好多年前有人說賭馬勝在有賠率,我當時不以為然,之後我開始賭馬,漸漸明白賠率的重要(2*2=4,20*20= 400)

Profiles of realdreamer   
老溫realdreamer

註冊於: 16/11/2005
發帖數目: 193
發表於: 2006-11-01 on 01:03
Quote:

On 2006-11-01 01:00, realdreamer wrote:

我經驗
1.跟大飛並不是長遠辦法,首先,當跟中時會覺得跟大飛下注是對的(因為中了),但長期計就輸多贏少,此後如果唔信邪,就會設法分析真飛還是流料,但試問如果馬圈真係有班人玩哂,街外人會知邊d先係堅料嗎?再者有大飛則是熱透啦,以數學理論根本是很蝕底。
2.爆冷係點產生的呢,練馬師唔知自己的馬有機會?其他只是掩蔽得好,如果有人知道此駒有力爭勝,點都會唱熱哂。
3.世上沒有馬神(傳說有一個,如果是真的也死了),沒可能對賽果未卜先知的,只有推測,一般貼馬能力都不能贏錢的,如果場場都下注,世上根本無人可以贏錢,因為投注者下注場數愈多愈不利。
4.經驗令我感受到,分析得愈透徹愈會輸錢,理由有二,一是很多情況賽果不是表面的優勝劣敗,當中包含人為影響、意外、低估了其他對手潛力等等,都會產生出人意表的賽果,平均一個賽馬日只有一1.5場由熱門包辦三甲(非正式統計),二是因為熱門通常被過份追捧,所以賠率相對太低。長久投注熱門是必敗無疑(吹得最勁的人物都沒有本金一季70%增長,當初未計風險,反過來可能是負 70%)。
好多年前有人說賭馬勝在有賠率,我當時不以為然,之後我開始賭馬,漸漸明白賠率的重要(2*2=4,20*20= 400)

Profiles of realdreamer   
713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2006-11-01 on 01:30
Quote:

On 2006-11-01 01:00, realdreamer wrote:

我經驗
4.經驗令我感受到,分析得愈透徹愈會輸錢,理由有二,一是很多情況賽果不是表面的優勝劣敗,當中包含可能是又可能不是人為影響、意外、低估了其他對手潛力等等,都會產生出人意表的賽果,平均一個賽馬日只有一1.5場以三大熱門包辦三甲(非正式統計),二是因為熱門通常被過份追捧,所以賠率相對太低。長久投注熱門是必敗無疑(吹得最勁的人物都沒有本金一季%70增長,當初未計風險,反過來可能是負 %70)。

事實上,大飛亦係測定戰意的最佳指標
有飛不代表贏,但鞍上人一定出盡奶力去跑
無人願意用過百萬金銀去同你亂搏
賠率又確係重要,但大飛知的頭馬就一定賠率不值搏

誠如有人講,要與公眾為敵,我覺得應該
要與公眾及聰明錢人士為敵,即一戰二才是勝者

Profiles of sxeditor   
713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2006-11-01 on 01:35
Quote:

On 2006-10-31 21:10, rodney wrote:
魔兄,

曾經何時,入行時聽過一個故事
係李生早年都有養馬,但養左一排後,就不再養馬,成個家庭任何成員都沒有養馬
因為李生私底下同朋友講過養馬係蝕本生意
既要養馬又要養人,馬能否贏自己未必知,又要搏!贏得又可能先俾人先吃一截!實在無so,係最虧本生意
做生意好d,自己係話事人及贏最大份者
所以自此只做會員,不做馬主

Profiles of sxeditor   
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款