登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 練馬師最常用一招
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 下一頁 )
Author 練馬師最常用一招
龍王kamchung

註冊於: 17/09/2005
發帖數目: 1700
發表於: 2011-05-21 on 12:35
好多謝MML提供資較。電光火力系一只老馬試大閘比風火神駒更快時間。為何會輸呢。第一點試大閘是沒有負鉛情況下跑的,出賽卻負133磅。所以輸啦。加上老馬居一班實力點都有一些退化。輸好合理。風火神駒試大閘與出賽所負的磅位差不多,所以贏啦。不知這合不合情合理。

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
jason1127

註冊於: 03/02/2008
發帖數目: 9
發表於: 2011-05-21 on 18:25
roll:今道. : 日姚本辉的正白旗和化工之升档正是用此

Profiles of jason1127   
jason1127

註冊於: 03/02/2008
發帖數目: 9
發表於: 2011-05-21 on 18:27
Quote:

On 2011-05-21 18:25, jason1127 wrote:
roll:今日姚本辉的正白旗和化工之升正是用此道.

Profiles of jason1127   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2011-05-21 on 19:06
Quote:

On 2011-05-21 12:35, kamchung wrote:
好多謝MML提供資較。電光火力系一只老馬試大閘比風火神駒更快時間。為何會輸呢。第一點試大閘是沒有負鉛情況下跑的,出賽卻負133磅。所以輸啦。加上老馬居一班實力點都有一些退化。輸好合理。風火神駒試大閘與出賽所負的磅位差不多,所以贏啦。不知這合不合情合理。

師兄言重了。

大閘好, 出賽輸, 牽涉很多因素, 難以上述兩個例子總結, 但你所說的負磅差別, 的確是影響因素之一。

其實, 我只想帶出一點, 要比較不同日子的時間 (出賽 & 試閘), 一定要做場地調整 (場地狀況、風向風力、 pacing etc), e.g. 賽事 Cl-2 ST-1000 跑 56.8, 是快還是慢呢? 沒有適當調整, 我根本答不到你。

2006-09-02 有 6組一千草閘, 時間分別是 :
Gp 1 : 56.2 (21.5) 頭馬 121分; 電光火力 (近5季最快)
Gp 2 : 57.2 (21.7) 頭馬 91分
Gp 3 : 57.7 (22.6) 頭馬 83分
Gp 4 : 57.0 (21.7) 頭馬 48分; 時代明星 (近5季第3快)
Gp 5 : 57.7 (23.2) 頭馬 47分
Gp 6 : 57.6 (22.6) 頭馬 47分

2011-05-03 有 5組一千草閘, 時間分別是 :
Gp 1 : 57.2 (21.5) 頭馬 88分; 風火神駒 (今季暫時最快)
Gp 2 : 58.1 (21.9) 頭馬 88分
Gp 3 : 59.1 (23.0) 頭馬 51分
Gp 4 : 59.1 (22.7) 頭馬 87分
Gp 5 : 58.0 (22.6) 頭馬 48分

”風火神駒” 當日大閘勁, 很多人賽前都有品題, 但有幾勁? Yeah, 比較一下 當日 /當季 /往季 時間 / L800 / L400, 便更清晰了。
(P.S. 我並沒有試閘的調整數據, 以上只是快速邏輯比較)

這次你睇”風火神駒” 很準, good guy! 若數字更準確, 可能更大信心, 贏得更多吧!

Anyway, 師兄 可以睇 試閘L800 時間, 是高階分析; 又很慚愧, 我 afford 唔起做 試閘這方面的詳細分析, 所以請不要稱我為數據王。 ^_^

順帶一提, 見師兄在別處提及職業集團, 說 500個 parameters 太少? 據我認識, 而又贏錢的職業集團, 他們做 research的可能過千 parameters, 但贏錢 model 只用 200以下的 parameters. In fact, 你可自創 parameters (hkjc 公布數字, 人家也有), e.g. (隨意舉例而已) : “馬匹力度評級” 、” 衝線加速評級” 、”賽事表現評級” 、”行圈表現評級” 、 … … even”試閘表現評級”, 只要有職業集團發現這原創 parameter 可以改進現行 model 的盈利, 便很有 value 了。 當然, 提供這些元素, 要有長期及足夠數據, 亦要有能力做到長期準時交貨, 而不失穩定性。

Profiles of MML   
龍王kamchung

註冊於: 17/09/2005
發帖數目: 1700
發表於: 2011-05-22 on 04:28
M記講得無錯,做數據起馬要做過千過萬,但真正贏錢的數據只有二百左右,其它的數據就系知道點會輸的數據,避開損失。需知差一點點就差好遠。為求精確性穩定,只取其經常性出現的,按例比較多的,準確性會比較準,最精華的數據做主力投注,有些數據只是近乎可勝可敗之間的數據,則只宜拖下腳。

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2011-05-22 on 11:02
我相信很多馬友都有數據,但乜嘢嘅數據各馬友係認為最有用可靠呢?就真係見人見智,而我做嘅數據唔多,我主要做嘅係 " 人性 " 嘅數據,其餘嘅數據都主要作輔助性質嚟參考吓。而依個所謂 " 人性 " 數據,令我好快就知道,化名叫: 贏馬人,我至叻,kamchung都係同一個人了!

Profiles of JimmyMa   
rickytlb

註冊於: 20/12/2009
發帖數目: 4020
發表於: 2011-05-22 on 12:53
啲滯後數據點都唔夠領先指標勁嘅,某隻馬嘅馬主、廐主或騎師對住你蚊吱咁細講買番小小我隻馬啦!你仲拎部腦出嚟同佢分析數據係咪傻㗎?

Profiles of rickytlb   Email rickytlb     
xiaoxin

註冊於: 15/09/2006
發帖數目: 65
發表於: 2011-05-22 on 13:11
很高興看到這一命題有這么大的響應。從回貼的馬友里看到那麼多完整數據,真是讓人敬珮。這更說明了賽馬是一門學問。沒有付出,就沒有囬報!我個人只研究賠率。晨操,試閘,賽績只做臨場參考。有興趣的馬友可以一起來探討研究

Profiles of xiaoxin   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2011-05-22 on 15:19
Quote:

On 2011-05-22 13:11, xiaoxin wrote:
很高興看到這一命題有這么大的響應。從回貼的馬友里看到那麼多完整數據,真是讓人敬珮。這更說明了賽馬是一門學問。沒有付出,就沒有囬報!我個人只研究賠率。晨操,試閘,賽績只做臨場參考。有興趣的馬友可以一起來探討研究

賠率的確是研究賽馬的一部份,但係你有冇諗過乜嘢叫 " 老點 " 這個問題呢?

Profiles of JimmyMa   
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2011-05-22 on 16:10

歷史上有位人物比諸葛孔明叻唔知幾多倍?佢和諸葛孔明同名唔同姓,复姓是侯,字孔明,全名是侯孔明是也.

當日林老板大字標題風火神駒叫人買,又唔兒見咁識攝位的你叫人買?

尋日姚廐三場各三隻,練馬師又講咗幾多比你知?
唔知Kam兄點樣給會員分析呢?唔知你個萬幾條項目,幫你中咗幾多場呢?又試下講啲事後數據聽下!

有無聽過兵在乎精不在乎多呢?數據多亦未等於百戰百勝,水能載舟,亦能覆舟,數據多寡在乎人如何應用,收集數據需唔需要成本呢?你中馬的比例好似同你的付出唔成正呢?係咁,就想收啲會員費帮補生活費?

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款