登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

船主專欄
管理員: home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 船主專欄 >> 獨樂眾樂...付費免費...各取其樂!
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 下一頁 )
Author 獨樂眾樂...付費免費...各取其樂!
文武geniusalex

註冊於: 13/08/2002
發帖數目: 1904
發表於: 2012-09-20 on 13:29
Quote:

On 2012-09-20 13:21, dash wrote:
Quote:

On 2012-09-19 17:44, samana wrote:
Dash兄, 小弟喜愛閱讀, 故有老花而無眼花.
兄的大作, 小弟連看了三次. 想給兄回個帖, 整晚反复思量, 想不到才高八斗的笑笑未央生只寫了三組詞: 感動! 痛快! 佩服!

兄文動之以情, 小弟大為感動!
兄文說之以理, 小弟大感痛快!
兄文一氣呵成, 小弟大大佩服!

講返船仔, 依十年來的铜壺煑三江, 招待十六方. 個中酸甜苦辣, 小弟感同身受.

講返网友, 依十年來不離不棄, 文武兄說的一句話, 說出了小弟的心聲, 「覺得個網自己都有份一樣.. 」, 中堅會員大都是「馬場白領」, 网上有幾多「非要不可」的料,大家心照, 義無反故的支持, 圖的還不是想有一個属於大家的家?

講返占兄, 說真的, 此网上占兄未必是最有料的一個(占兄莫怪), 勝在佢無私心地和大家分享心得, 佢不是要賣貼士, 真的要賣也絕對不是此價, 他是義工而已, 佢要開壇收靚也卓卓有餘, 無須在此被人評頭品足, 質疑抽稱. 他牽頭在此眾樂樂開檯打麻雀, 人多嘈雜, 借左船主地方, 大家抽啲水, 帮補下船主燈油火腊, 不也很應該嗎? 你無坐低打, 自然都無理由抽你水, 飲杯茶, 吹下水, 方便嘅話,介紹啲客仔過來, 大家都開心啫, 係咪? 理也講了, 歉也道了, 相信大家都諒解了!

沉舟側伴仟帆過, 病樹前頭萬木春!
大家也不必為這個小Case費神, 小菜一碟巳, 今晚度返場好馬, 慰勞下自己和自己細佬好過啦!

Dash兄回港時, 方便揾時間和我們這班後輩一叙, 不亦悅乎!

笑馬兄見笑了, 我那只是拙筆而已!這幾天也有抽空拜讀一下這兒的舊帖,兄之妙筆生花丶字字珠璣,令不少網友嘆為觀止呢!有你這些翹楚繼續支持這網,不僅增加投注之參考性,也增進大家之知識思維!至於前輩後輩又何須在意,事無前後,理者為先!再說我也不想文武兄因認識我被拖落水變成老前輩 只要有時間大家交流一下,何其樂哉......

文武依加都很少跟帖了...這幾天看見這裡熱鬧起來..看見很多熟悉的面危..也不無感慨

Profiles of geniusalex   Email geniusalex   
dash

註冊於: 30/01/2003
發帖數目: 247
發表於: 2012-09-21 on 12:10
Quote:

On 2012-09-20 13:29, geniusalex wrote:
Quote:

On 2012-09-20 13:21, dash wrote:
Quote:

On 2012-09-19 17:44, samana wrote:
兄的大作, 小弟連看了三次. 想給兄回個帖, 整晚反复思量, 想不到才高八斗的笑笑未央生只寫了三組詞: 感動! 痛快! 佩服!

講返船仔, 依十年來的铜壺煑三江, 招待十六方. 個中酸甜苦辣, 小弟感同身受.

講返网友, 依十年來不離不棄, 文武兄說的一句話, 說出了小弟的心聲, 「覺得個網自己都有份一樣.. 」, 中堅會員大都是「馬場白領」, 网上有幾多「非要不可」的料,大家心照, 義無反故的支持, 圖的還不是想有一個属於大家的家?

講返占兄, 說真的, 此网上占兄未必是最有料的一個(占兄莫怪), 勝在佢無私心地和大家分享心得, 佢不是要賣貼士, 真的要賣也絕對不是此價, 他是義工而已, 佢要開壇收靚也卓卓有餘, 無須在此被人評頭品足, 質疑抽稱. 他牽頭在此眾樂樂開檯打麻雀, 人多嘈雜, 借左船主地方, 大家抽啲水, 帮補下船主燈油火腊, 不也很應該嗎? 你無坐低打, 自然都無理由抽你水, 飲杯茶, 吹下水, 方便嘅話,介紹啲客仔過來, 大家都開心啫, 係咪? 理也講了, 歉也道了, 相信大家都諒解了!

大家也不必為這個小Case費神, 小菜一碟巳, 今晚度返場好馬, 慰勞下自己和自己細佬好過啦!

Dash兄回港時, 方便揾時間和我們這班後輩一叙, 不亦悅乎!

笑馬兄見笑了, 我那只是拙筆而已!這幾天也有抽空拜讀一下這兒的舊帖,兄之妙筆生花丶字字珠璣,令不少網友嘆為觀止呢!有你這些翹楚繼續支持這網,不僅增加投注之參考性,也增進大家之知識思維!至於前輩後輩又何須在意,事無前後,理者為先!再說我也不想文武兄因認識我被拖落水變成老前輩 只要有時間大家交流一下,何其樂哉......

文武依加都很少跟帖了...這幾天看見這裡熱鬧起來..看見很多熟悉的面危..也不無感慨

那就真的謝謝文武兄賞面跟此帖了...哈哈!話時話我見你在某帖說咁多年都未現身任何聚會, 如果我回港時找你及小雄私人聚聚舊又會否賞面呢?十年人事幾番新...大家一起感慨吓嘛

Profiles of dash   
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2012-09-21 on 12:39
Quote:

On 2012-09-21 12:10, dash wrote:
Quote:

On 2012-09-20 13:29, geniusalex wrote:
Quote:

Quote:

那就真的謝謝文武兄賞面跟此帖了...哈哈!話時話我見你在某帖說咁多年都未現身任何聚會, 如果我回港時找你及小雄私人聚聚舊又會否賞面呢?十年人事幾番新...大家一起感慨吓嘛

小弟跟文武前輩也緣慳一面,不過聽DB网友說,文武前輩和小雄乃DB网的潘安和宋玉呢!

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
dash

註冊於: 30/01/2003
發帖數目: 247
發表於: 2012-09-21 on 13:18
Quote:

On 2012-09-21 12:39, samana wrote:
Quote:

On 2012-09-21 12:10, dash wrote:
Quote:

Quote:

Quote:

小弟跟文武前輩也緣慳一面,不過聽DB网友說,文武前輩和小雄乃DB网的潘安和宋玉呢!

哈哈...咁邊個係潘安邊個係宋玉呢, 因為一個老D一個後生D, 而且其中一個師傅姓"屈"喎....

Profiles of dash   
亞彭pangshinghon

註冊於: 12/02/2003
發帖數目: 235
發表於: 2012-09-22 on 16:52
見到 dash 的Port,真係好感動,佢講岀我的心聲,我身為亞彭的家人,知道佢生前好鐘意這個平台,以前我都唔明白.
直至亞彭過身後,揾到船主,見到各位朋友留言,好温暖,好似一個大家庭.

在這段日子,我們經常留意網站的討論區,感受下亞彭點解咁重視這個網站和各位戰友.
當日好多網友留言,如日後我們有怎麼困難,都可以留言求助,

所以我們好日子過得好安心,因為知道有好多人在我們身邊,保護我們,

7月份我們要求船主比我交會費,但船主堅持唔肯,仲話只要有網站存在,

亞彭永遠都是VIP,真係好感動,多謝船主...

我再三要求交費,佢都唔肯收,直到最近,知道入數方法,我未經船主同意,入咗會費先,預咗比船主“ 炳 ”,但我真的想支持Hkhorsedb.

我只希望各位當我係新會員,雖然我唔識賽馬,但我鐘意這個平台,

我希望用亞彭的名稱在討論區留言同大家一齊分享.

到時各位唔好誤會,以為有異靈事件.

我個人意見,Hkhorsedb是一個非一段的網站,可以同大家一齊都是一種福氣.

Profiles of pangshinghon   
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2012-09-22 on 16:54
Quote:

On 2012-09-22 16:52, pangshinghon wrote:
見到 dash 的Port,真係好感動,佢講岀我的心聲,我身為亞彭的家人,知道佢生前好鐘意這個平台,以前我都唔明白.
直至亞彭過身後,揾到船主,見到各位朋友留言,好温暖,好似一個大家庭.

在這段日子,我們經常留意網站的討論區,感受下亞彭點解咁重視這個網站和各位戰友.

所以我們好日子過得好安心,因為知道有好多人在我們身邊,保護我們,

7月份我們要求船主比我交會費,但船主堅持唔肯,仲話只要有網站存在,

我再三要求交費,佢都唔肯收,直到最近,知道入數方法,我未經船主同意,入咗會費先,預咗比船主“ 炳 ”,但我真的想支持Hkhorsedb.

我只希望各位當我係新會員,雖然我唔識賽馬,但我鐘意這個平台,

我個人意見,Hkhorsedb是一個非一段的網站,可以同大家一齊都是一種福氣.

彭Sir,我們的好戰友!!!

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2012-09-22 on 17:20
Quote:

On 2012-09-22 16:54, samana wrote:
Quote:

On 2012-09-22 16:52, pangshinghon wrote:

最近我有两位相识超过30年的朋友都相繼有了那肺癌這惡症,現在祗好食標靶藥同電療對抗!為左家人幸福,千萬唔好食煙呀!

Profiles of JimmyMa   
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2012-09-22 on 17:26
Quote:

彭sir 以前是這裡的一份子,雖然佢走左,但他仍然是這裡的一份子。

今日得見你用彭sir的戶口留言,亦令我感慨及感動。

這裡亦因為不以"生意"來運作,久而久之,在這裡的用戶亦變成了朋友。

有時間,歡迎多留言。得知你們這段時間安好,我地都放心了。

Profiles of rodney     
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2012-09-22 on 17:28
Quote:

On 2012-09-22 17:20, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2012-09-22 16:54, samana wrote:
Quote:

最近我有两位相识超过30年的朋友都相繼有了那肺癌這惡症,現在祗好食標靶藥同電療對抗!為左家人幸福,千萬唔好食煙呀!

一句講晒: 健康是無價的!!

願各網友除努力研究賽馬外,要多多注意健康

Profiles of rodney     
船主~~home

註冊於: 13/03/2002
發帖數目: 9231
發表於: 2012-09-22 on 18:39
Hi Linda

我都無炳你,只不過講左,你下次再入就唔當我係朋友。

其實講真,我絕對有能力養到個網,亦有能力再次免費供大家瀏覽,但問題係,我點

解要咁做?

我亦可以每年都加會費,但點解我要咁做?

錢無人會嫌多,但我真係唔係想係呢度穩到好多錢,亦從來無諗過呢度可以養到我。

我知今次件事,有人會覺得我唯利是圖,我真係唔介意個別人仕點睇,當然有些朋友

係真心為我好,我就會用第二D方法連絡佢,講我心聲比佢聽,到最後如果佢都唔認同

,我都無辨法。

我真係無諗過做樣野出黎,會可以個個到認同。問心無愧就OK了。

希望大家都身體健康,開開心心過生活。

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款