登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

風中快勝
管理員: home, hkhorsetrack

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 風中快勝 >> 晨課試閘睇初出馬
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 下一頁 )
Author 晨課試閘睇初出馬
l99241

註冊於: 23/11/2005
發帖數目: 15
發表於: 2008-12-31 on 14:06
華忠寶上次都追得幾好~今次車唔車落去

Profiles of l99241   
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2008-12-31 on 15:09
Quote:

On 2008-12-31 13:57, JimmyMa wrote:
Liup兄, 我個人愚見安競確是可以 不理, 大舊石嘅部署好有耐性, 一定不會急於一插班就郁手, 如果明日開賣飛後, 您見佢着哂燈, 就更加唔好制呀!

占兄, 十分同意你的睇法。
"安競"現時約五十倍, 明日如果佢着哂燈咁就當然唔好制la, 但如果越賣越冷呢? 買番三幾十蚊當買𣄃做善事都得掛!

Quote:

On 2008-12-29 15:10, liup wrote:
....
如"安競"與"正毅"在相近狀態和負磅同場跑好地千四米, 初步根據往績估計, 前駒應可先過終點。
....

現時"正毅" 4.0倍大熱, 而"安競"則是 50倍大冷門。
賠率咁懸殊, 邊會有人信"安競"可以先"正毅"過終點丫, 但一言既出又不能收回上述誇言。祇好奇望魔兄唔好咁大整蠱, 話"安競"之狀態及得上"正毅"啦!
不過"安競"係細粒仔衹得果980磅, 希望狀態不足之原因不是由於"馬身偏圓"啦, 否則正常體重仲要減多二三十磅, 咁就真係....

Profiles of liup   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2008-12-31 on 16:03
Quote:

On 2008-12-31 09:36, liup wrote:
Re: 揀了徐雨石今季快操表出來, 我又看不出什麼特別......
魔兄, 有冇留意徐雨石今季個快操(甚至踱步)表, 由10月尾至今, 除安競 (K135)外, 沒有親自操個其他80分以上的馬, 加上他今季仲未嬴過第二班或以上既草地賽事, 不禁令人有些聯想。

乜有隻咁嘅馬係第11場跑咩?
占兄, 你既意思係咪"安競"可以不理呀?

Re: 近期追不上賽馬的進度.....(還在review緊12月17日賽事渣)
這樣的口吻似曾相識, Ah! 有條m字頭友仔週時都講埋類似的說話。已經review緊12月17日賽事, 進度已很不錯la, 我仲未認真睇哂12月14日既賽事錄影呀!

一旦發現馬匹有能力,多少睇操時會將主觀因素投射入去,
你的睇法有你的道理, 但如果將你的想法極端化,
就變成 由10月尾至今, 除果然好 (G026)外, 沒有親自操個其他G布馬, 加上他今季仲未嬴過既直路草地賽事..........
情況等於有些人讀馬經不是睇貼士, 而是找支持自己心水的理據一樣....... 希望你不要介意, 我純粹想提出一點人性反射自然現象而已

Profiles of hkhorsetrack   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2008-12-31 on 16:26
Quote:

On 2008-12-31 15:09, liup wrote:
Quote:

On 2008-12-31 13:57, JimmyMa wrote:
Liup兄, 我個人愚見安競確是可以 不理, 大舊石嘅部署好有耐性, 一定不會急於一插班就郁手, 如果明日開賣飛後, 您見佢着哂燈, 就更加唔好制呀!

占兄, 十分同意你的睇法。
"安競"現時約五十倍, 明日如果佢着哂燈咁就當然唔好制la, 但如果越賣越冷呢? 買番三幾十蚊當買𣄃做善事都得掛!

Quote:

On 2008-12-29 15:10, liup wrote:
....
如"安競"與"正毅"在相近狀態和負磅同場跑好地千四米, 初步根據往績估計, 前駒應可先過終點。
....

現時"正毅" 4.0倍大熱, 而"安競"則是 50倍大冷門。
賠率咁懸殊, 邊會有人信"安競"可以先"正毅"過終點丫, 但一言既出又不能收回上述誇言。祇好奇望魔兄唔好咁大整蠱, 話"安競"之狀態及得上"正毅"啦!
不過"安競"係細粒仔衹得果980磅, 希望狀態不足之原因不是由於"馬身偏圓"啦, 否則正常體重仲要減多二三十磅, 咁就真係....

Luip兄, 我口邊常言, 如把重注押在一隻大熱W身上, 祗會令人走老, 冇令人發達, 如果要買2.3拾元在一隻冷馬身上, 當考吓自己眼光, 又何樂而不為呢! 至於正毅, 如以上賽前操練, 賠率嘅走勢而言, 今場成熱亦大条道理, 但如此馬今場可W出, 將会是神仙繼瑞驥後, 再破此紀錄了.

Profiles of JimmyMa   

香港
發表於: 2008-12-31 on 16:31
RE:R9 大將風騷
08-12-29 徐 K001 大將風騷 草閘 47.3 23.0 安競       助     輕催下主動佔先,毛色深潤,但馬身偏重,有反應但未夠利落

RE:R11 安競
08-12-29 徐 K135 安競 草閘 47.3 23.0 大將風騷       普     扣實下跟隨廄侶,伸展力足,但過於急躁                      

基本上一對俆廄馬,
大將風騷未夠主動,俾落反應未夠好
安競過於主動,急口難留,未懂聽鞍上人指示
BOTH 未及水準

RE:BTW, 上賽馬身還偏肥的"正毅", 請問魔兄,賽後至今從晨課所見, 此駒態況有冇進步或大幅提升呢?
08-11-29 蔡 K088 正毅 單跳 1.00.4 26.1           練     按住馬頸步伐輕巧,落腳輕盈,伸展力增強,在上力中                  
08-12-03 蔡 K088 正毅 單跳 59.0 25.7           練     按住馬頸步伐開揚,落腳輕盈,神態算活躍

我上次沒有用偏肥 OR 偏圓的字眼在"正毅"之上,
08-12-28 蔡 K088 正毅 單跳   27.9           助     扣實下步伐輕快,毛色深潤,伸展力足,擔高頭有精神
我認為狀態是比上次好DD,因為"扣實"是反映鞍上人"力"的表現

PS:LIUP兄, 等我跌落地下拿番渣沙, 我有時用馬身偏圓來形容馬身偏肥, 不過"圓"也可以是形狀,不一定代表"重"OR"肥",
   馬身偏圓的馬也有落腳輕盈的, 原因是牠力度足以帶動整匹馬彈起, 所以"圓"的意思可能是指不夠"結實",
但我走馬看花, 只是隨心寫出心中感覺而已, 事後已不知當時點解禁寫

RE4:R4:駿傑泓駒
RE5:馬友運 呢两条质新马今场有无胜出可能?

"駿傑泓駒"試過田草千米閘,
08-12-16 告 K108 駿傑泓駒 試閘 田 1000           韜   N (6) - 2 1 4 - 1-1/4 - - - -   23.0 46.0 - 1.00.2 - 喜盛龍 飛快勁 威士紀
前速不俗於跑道中央順走,最後五十米力拚下力弱,貫注力欠一線

正點, 出過手騎過就証明佢能力, 我可安心少看一匹.......

"馬友運"呢条质新马就睇唔透, 原因是佢試800米閘, 參考價值很一般,
08-12-27 柏 K126 馬友運 拍跳 51.2 24.2 紅封包       助     按實下步伐輕快,走勢主動,但馬身偏圓,前腳太高                  
08-12-30 柏 K126 馬友運 單跳   27.5           助     拖實下步伐輕快,馬身偏圓,但神情專注有點墜手感了,已在上力中              
早前我不喜歡牠前腳太高....... 我認為這個是狀態未足的表現,
不過埋門我稍為改變了我的少少睇法, 不過單跳時間慢至27.5, 很多馬都會墜手(有暗勁則是另一回事),
整體計我不會看好佢......

PS : 為何馬是一条条?可不可以是一枝枝........一笑

MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-12-31 on 16:35
Quote:

On 2008-12-31 15:09, liup wrote:

"正毅"好勁架咩?

Profiles of MML   
liup

發表於: 2008-12-31 on 16:35
Quote:

On 2008-12-31 16:03, hkhorsetrack wrote:
你的睇法有你的道理, 但如果將你的想法極端化,
就變成 由10月尾至今, 除果然好 (G026)外, 沒有親自操個其他G布馬, 加上他今季仲未嬴過既直路草地賽事..........

Haha, 魔兄果然轉數高。 可能因職業病關係, 我都經常quote類似例子去challenge別人的 logical statement or induction。
由於徐廄G布馬僅得兩匹, 而80分以上的高班馬卻有十一匹之多, 恕我今次不能給你的例子滿分 。

講真, 你點睇"正毅"及"安競"兩駒的狀態呀?

香港
發表於: 2008-12-31 on 16:36
Quote:

On 2008-12-31 14:06, l99241 wrote:
華忠寶上次都追得幾好~今次車唔車落去

我都知佢追得幾好, 但我今次追佢就唔係幾好,
佢差一分搏我十蚊..... 夠我坐車番屋企兩次啦~

liup

發表於: 2008-12-31 on 16:49
Quote:

On 2008-12-31 16:35, MML wrote:
"正毅"好勁架咩?

上次咁既賠率我都貼佢, 點都有d料子ge
咁你又點睇呀? 聽你口氣, 係咪想話false favorite同佢對賭?

MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-12-31 on 16:53
Quote:

On 2008-12-31 09:36, liup wrote:
Re: 近期追不上賽馬的進度.....(還在review緊12月17日賽事渣)
這樣的口吻似曾相識, Ah! 有條m字頭友仔週時都講埋類似的說話。已經review緊12月17日賽事, 進度已很不錯la, 我仲未認真睇哂12月14日既賽事錄影呀!

邊條 m仔咁低效率, 我咁懶都睇緊 Dec-28 嘅 rv 啦。
(一條條, 唔係一枝枝。)

Profiles of MML   
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款