登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2019- 2020 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,500 元 正, 人 民 幣 1,350 元 正 。 暫 不 接 受 月 費 申 請。

各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

還沒有帳號嗎?請建立帳號
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場賠率 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

金子林專欄
管理員: sxeditor, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 金子林專欄 >> JIMMY兄有事請教
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 )
Author JIMMY兄有事請教
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2009-04-07 on 00:22
Quote:

On 2009-04-06 23:29, JimmyMa wrote:
RE: "再領風騷"
今季"再領風騷"都試過唔係放頭, 步速大概 3班倒啦, 所以 last 22.18。

@好可惜, 揾哂全日賽事就祗有此一場1600, 所以冇得比較步速, 但可以參考嘅就係:
1> 嗰場帶頭馬係騎住黎帶, 所以番黎就冇埋, 同夢幻按住全不費力去帶頭是兩回事.
2>再領負120磅, 而 鳥語負133磅, 相差13磅 鬥直路咁条数點計?

本應靠自己, 份屬 hkhorsedb 會員, 今次幫你揾埋啦 (可惜我唔識貼 video clip 條 link):

@咁就唔該喎!

good night!

You are welcome.

条数點計? 冇得計, 正如之前講, 馬有馬性, 因馬而異; 有 d 越約束越鬥力; 有 d 會慢車, 不過 off 哂, 直路 pick up 唔番; 有 d 好似架車咁, 可以控制油門, 彎位 dup 慢, 直路又可以吱段 22.x (e.g. 後生時嘅"紅皮柚")。

至於"鳥語", 因為之前見過佢搶口贏, 所以主觀上認為並非致命因素啫, 反而覺得佢 133磅 + 抖唔夠, 係影響水準嘅主因多 d; of course, 唔搶口更理想啦。 至於係咪熱死就唔知啦, 事關佢贏過 3次 1.x倍。

Profiles of MML   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5355
Hongkong
發表於: 2009-04-07 on 11:12
MML兄, 我諗無謂再為一隻1.幾嘅馬去浪費時間, 看台自有公論. 不如大家幫我分享吓您所謂嘅 " 樂事 " 咪仲happy
8 場 6 倫敦快車 拖 1 海中寶 +
2 馬友寶 + 3 全德勝 +
4 新強勁 + 5 重量級 +
7 大紅人 + 9 實業輝煌 +
10 風馳電掣 $50

$400.00 $20,752.50
2919 04/03/2009
22:45 沙田
星期三 獨贏 8 場 6 倫敦快車 $1000

$1,000.00 $56,700.00
2920 04/03/2009
星期三 位置 8 場 6 倫敦快車 $4650

$4,650.00 $53,010.00

Profiles of JimmyMa   
713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2009-04-07 on 12:40
Quote:

On 2009-04-07 11:12, JimmyMa wrote:
MML兄, 我諗無謂再為一隻1.幾黻言h浪費時間, 看台自有公論. 不如大家幫我分享黿z所謂 " 樂事 " 咪仲happy
10 風馳電掣 $50

真係戥你開心,贏威又贏錢
正~~~

Profiles of sxeditor   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2009-04-07 on 16:45
Quote:

On 2009-04-07 11:12, JimmyMa wrote:
MML兄, 我諗無謂再為一隻1.幾嘅馬去浪費時間, 看台自有公論. 不如大家幫我分享吓您所謂嘅 " 樂事 " 咪仲happy
10 風馳電掣 $50

Haha, 恭喜你嘅 "樂事 "!
該場我搏佢快步速, 買咗"海中寶", 步速估中咗, 不過估唔中頭馬及配腳。

Profiles of MML   
dynamic

註冊於: 24/12/2002
發帖數目: 894
Hong Kong - China
發表於: 2009-04-07 on 17:41
(笑談中)

Profiles of dynamic   Go to the user WebSite dynamic   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List        
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款