登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

河馬仔專欄
管理員: hiphip3678

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 河馬仔專欄 >> 驊中龙應否退出或...?
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 下一頁 )
Author 驊中龙應否退出或...?
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2007-03-27 on 03:26
Quote:

On 2007-03-27 02:35, MML wrote:
....
至於"驊中龙", 我的朋友知道此駒的操練, 但是仍投注此駒重P 以攻擊大熱"醉激", 請恕原因不可在這處講啦。至於操幾多課, 游幾多水 ..... 我點會比我朋友識得多? 嘥氣啦, 佢話 OK 咪信佢 lor.
(如 Rodney 有興趣知, lunch 時可告之, it's really interesting.)
....

可否話埋俾我聽呀? 睇下係咪見解一致.

Profiles of liup   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2007-03-27 on 09:54

原來有這麼精彩的討論, 差d錯過添.

On 2007-03-26 18:50, JimmyMa wrote:
跑馬年資淺的人, 都會說跑短途响飛機場同在馬房內圈踱步效果冇分別, 表面係說得對.
回應:我在hkdb 計年紀都算最細果幾個, 可能真係因為我跑馬年資淺, 我都認為响飛機場同在馬房內圈踱步效果冇分別.

第二:游水=缺課?
我個人認為有出來游水就不算缺課,如果俾我揀催谷的方法,我寧願馬匹那一天操練安排去游水好過踱步,當然這個明顯是我這類尚未夠班的馬迷的見解而已。

[quote]
On 2007-03-27 00:54, MML wrote:
Quote:

On 2007-03-27 00:48, home wrote:
Quote:

....
我乜都唔識,淨係識到三個字,「大皇宮」~~正呀,o靚妹場,個時我個花朵叫皇子,因為成日要返皇宮架~~唔知有冇見過Jimmy同「騎牛人」呢~~ ^^

haha, 施主現在 放下屠刀, 立地成佛, 可喜可賀, 善哉!善哉!

我都希望放下屠刀,立地成佛,但我都未渣起過屠刀,點放低呢∼皇子快傳授你的屠刀給我吧,哈哈。

Quote:

On 2007-03-27 03:26, liup wrote:
Quote:

On 2007-03-27 02:35, MML wrote:
....
至於"驊中龙", 我的朋友知道此駒的操練, 但是仍投注此駒重P 以攻擊大熱"醉激", 請恕原因不可在這處講啦。至於操幾多課, 游幾多水 ..... 我點會比我朋友識得多? 嘥氣啦, 佢話 OK 咪信佢 lor.
(如 Rodney 有興趣知, lunch 時可告之, it's really interesting.)
....

我尚未夠班所以眼劣,我又想知埋一分∼

PS:「驊中龍」的何B仔幾得意.

Profiles of hkhorsetrack   

香港
發表於: 2007-03-27 on 10:27
Quote:

我的興趣在於交流賽馬心得, 其他 ... depends la. E.g. 工友話剛日"同一世界" very good chance, 佢並唔係話乜乜物物來料(免得被我取笑), 而係道出一些有關試閘的玄機。騎師試閘心知自己座騎水平, 叻仔騎師會睇埋隔籬左右馬匹, 知己知彼, ...... 唔再講 la。

Same as my view.
So......... 唔再講 la。

JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2007-03-27 on 12:11
[quote]
On 2007-03-27 09:54, hkhorsetrack wrote:

原On 2007-03-26 18:50, JimmyMa wrote:
跑馬年資淺的人, 都會說跑短途响飛機場同在馬房內圈踱步效果冇分別, 表面係說得對.
回應:我在hkdb 計年紀都算最細果幾個, 可能真係因為我跑馬年資淺, 我都認為响飛機場同在馬房內圈踱步效果冇分別.

我個人認為有出來游水就不算缺課,如果俾我揀催谷的方法,我寧願馬匹那一天操練安排去游水好過踱步,當然這個明顯是我這類尚未夠班的馬迷的見解而已。

魔兄,
我完全同意您所說, 但始終都係一句, 要睇邊一个
練馬師, 就如試大閘一样, 有些練馬師不喜將馬派往試大閘, 但反過來方仔就相反, 差不多逢有大閘佢必派馬去試, 就是這个原因.

Profiles of JimmyMa   

香港
發表於: 2007-03-27 on 12:30
[quote]
On 2007-03-27 12:11, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2007-03-27 09:54, hkhorsetrack wrote:

原On 2007-03-26 18:50, JimmyMa wrote:

魔兄,
我完全同意您所說, 但始終都係一句, 要睇邊一个
練馬師, 就如試大閘一样, 有些練馬師不喜將馬派往試大閘, 但反過來方仔就相反, 差不多逢有大閘佢必派馬去試, 就是這个原因.

SEE
有人完全同意我所說, 我是個跑馬年資淺, 尚未夠班的馬迷

JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2007-03-27 on 12:35
[quote]
[RE: 浦紅之友-唔該您查一查韋達幫蔡廐贏咁多W馬, 有边隻要用到韋達黎跳最後試跑嘅?? 劏雞又焉用牛刀呢? ...
For this case, 馬達賽日解釋過啦 (我都覺得合理), 係因為此馬重口, 要好騎師教, 蔡 san 始終年紀唔細, 操呢類馬要借助騎師幫手。
劏雞又焉用牛刀呢? 事實上係"浦紅之友"該仗跑得好好, 輸個 nose 啫, 我睇唔到雞同牛刀嘅關係。

唔好引我笑, "亞John年紀唔細, 操此隻馬要借助騎師幫手" 您知否亞John每日操幾多隻馬? 一星期佢
操足7日, 風雨不改, 以佢今日身家, 佢係澳洲嘅農
場仲大過大摩嘅一倍, 這種敬业樂业精神, 真係冇セ人做得到. 佢操馬一流, 話佢操唔掂依隻馬我就真係唔係好相信, 佢要用到韋達埋門操此隻馬, 就即係話俾您地知, 此馬非常難贏, 容易嬴嘅都唔駛揾到韋達操啦. 沒錯, 第一次是輸个鼻, 但第二次再由韋達再操最後試跑, 就大熱門輸到影到冇了.

Profiles of JimmyMa   
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2007-03-27 on 12:48
******* 至於"驊中龙", 我的朋友知道此駒的操練, 但是仍投注此駒重P 以攻擊大熱"醉激", 請恕原因不可在這處講啦。至於操幾多課, 游幾多水 ..... 我點會比我朋友識得多? 嘥氣啦, 佢話 OK 咪信佢 lor.
(如 Rodney 有興趣知, lunch 時可告之, it's really interesting.)******

MML,
咁我地幾時食lunch+tea呀??

...
[/quote]
[/quote]

Liup,
等我約左MML,就當係你請食lunch啦!!

Profiles of rodney     
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2007-03-27 on 12:50
SEE
有人完全同意我所說, 我是個跑馬年資淺, 尚未夠班的馬迷
[/quote]
魔兄,

你起碼年紀少尚有大幅進步空間。我就慘....年紀唔細,年資唔淺,但功力淺....結果銀包無錢!!

Profiles of rodney     
713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2007-03-27 on 15:31
好一個擦出火花的話題

個人意見,我都認為驊中龍賽前如此備戰係應該退出

當然今次有p同輸得近
係會引來反駁

但對此駒長遠成績係有深遠影響
在56.3的高速下,以一匹準備有問題的稚馬來講
係會拚傷元氣

我不敢講操練手法,這不是我太專注範疇

Profiles of sxeditor   

香港
發表於: 2007-03-27 on 16:28
其實我心底的觀點是這樣的~

驊中龍是匹躁火馬, 而且何B仔又未切.
以往晨課愈拍跳就愈過火, 出賽可能會難以留力,
所以今天改用這個游水的方法, 可能反而保留了精力作出賽用.

不過加上MML一句"VERY INTERESTING",
我這個清純小孩子的思路馬上翻騰起來,

我即時想到會不會是在馬房弄傷包皮或者個頭(下面果個),
跑動時何B仔與兩腿摩擦, 引起馬匹痛楚,
於是不能用踱步這類操練.
用游水雖然四肢依然是擺動,
但何B仔會同時浮起的關係, 所以無禁痛,
於是用游水處理吧~

Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款