登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

Video Form(VF)討論
管理員: MML, shlee, dfgghr, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> Video Form(VF)討論 >> 愛蓮說
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 下一頁 )
Author 愛蓮說
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2011-05-06 on 18:13
Quote:

On 2011-05-06 01:09, shwong wrote:
應家柏先生您好!

本人有以下的8條問題,不知可向何方求證,請代為解答,謝謝!

1. 如果一隻馬晨操在內圈踱圈,馬會有限要多少時間內完成並離開內圈嗎?如無限,可以容許2小時才踱完2圈嗎?

2. 其實馬匹游水一次是會游多久的?可以游2小時嗎?

3. 馬會取消賽日磅重,是因為曾經有馬匹於磅重時受傷退出。但更多馬匹於入閘比賽時受傷退出,為什麼不把入閘取消,用一條縄把所有馬欄住,開跑時把縄放下就可以開跑了,這樣不是更好嗎?

4.馬匹入閘表現不好,可以要求馬匹經過入閘測試後才再出賽。為什麼磅重表現不好,不可以要求馬匹經過磅重測試才再出賽,反而要把賽日磅重取消呢?這不是本末倒置嗎?

5. 取消賽日磅重後,馬會怎樣保障投注馬迷的投注權益?馬會於馬匹比賽當日會規定馬匹 最少 或 最多 要吃多少食物嗎?怎樣防止馬匹因吃 太少(沒力) 或 太飽(頂肚) 進行比賽而影響表現?

6. 為什麼 愛蓮說 有兩次喘鳴症發作(2月9日第381場及3月30日第509場),但 愛蓮說 馬匹資料內的傷患紀錄會沒有顯示?喘鳴症不是傷患嗎?

7. 賽馬日亞洲高清台的電視節目畫面下方一直有顯示每場馬匹的號碼、中文姓名、獨贏及位置位率,可否在馬匹的號碼旁的空位(不少的空間),顯示馬匹的綵衣,因為在出跑道後直至比賽中以綵衣辨識馬匹及騎師比以號碼辨識較容易(因為號碼經常比其他馬匹遮了)

8. 今季的賽馬已有多場由後備馬勝出,但馬會掣作的賽馬晨操節目,為什麼會不播放後備馬的影片,是因為他們一定不會勝出嗎?還是馬會希望我們在這些有後備馬出賽的場次不要投注嗎?如不是,那從何處可看到有關馬匹的影片。

敬祈回覆

唔覺唔覺,就打多左幾條,可見我幾咁得閑(魔兄請唔好怪我騎劫左你條標題)

賢弟,你咁多問題,想總裁答你都有排等了

我祗問總裁一切問答到今日都冇答覆,
問題就係: 總裁先生,你成日話保障投注人利益,點解練馬師可以知道隻馬突然改變跑法,而我地又唔可以知呢?練馬師又係投注人,我地又係投注人,咁大家都係投注人,點解佢可以知,而我等投注人不可以知呢?這是否存在不公平的對待或.....

Profiles of JimmyMa   
馬神IIbaggioLEOcheng

註冊於: 21/08/2006
發帖數目: 249
發表於: 2011-05-23 on 12:01
又跑囉~

Profiles of baggioLEOcheng   
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3633
發表於: 2011-05-23 on 13:38
好似魔兄都未作結案陳詞呢?

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2011-05-23 on 14:49
Quote:

On 2011-05-23 13:38, samana wrote:

結案.... 我是不明白才發問吧, 這匹馬在R462, 我將其評級在 幸運來 之上, 幸運來再出的成績有目共倒吧~
思考思考思考..... 未知答案及結論~

Profiles of hkhorsetrack   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2011-05-23 on 14:50
Quote:

On 2011-05-23 14:49, hkhorsetrack wrote:
Quote:

On 2011-05-23 13:38, samana wrote:

結案.... 我是不明白才發問吧, 這匹馬在R462, 我將其評級在 幸運來 之上, 幸運來再出的成績有目共倒吧~

sorry, 打錯字, 有目共賭才對

Profiles of hkhorsetrack   
馬神IIbaggioLEOcheng

註冊於: 21/08/2006
發帖數目: 249
發表於: 2011-05-23 on 15:20
馬房能力問題

Profiles of baggioLEOcheng   
龍王kamchung

註冊於: 17/09/2005
發帖數目: 1700
發表於: 2011-05-23 on 18:22
Quote:

On 2011-05-06 18:13, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2011-05-06 01:09, shwong wrote:
應家柏先生您好!

1. 如果一隻馬晨操在內圈踱圈,馬會有限要多少時間內完成並離開內圈嗎?如無限,可以容許2小時才踱完2圈嗎?

3. 馬會取消賽日磅重,是因為曾經有馬匹於磅重時受傷退出。但更多馬匹於入閘比賽時受傷退出,為什麼不把入閘取消,用一條縄把所有馬欄住,開跑時把縄放下就可以開跑了,這樣不是更好嗎?

4.馬匹入閘表現不好,可以要求馬匹經過入閘測試後才再出賽。為什麼磅重表現不好,不可以要求馬匹經過磅重測試才再出賽,反而要把賽日磅重取消呢?這不是本末倒置嗎?

5. 取消賽日磅重後,馬會怎樣保障投注馬迷的投注權益?馬會於馬匹比賽當日會規定馬匹 最少 或 最多 要吃多少食物嗎?怎樣防止馬匹因吃 太少(沒力) 或 太飽(頂肚) 進行比賽而影響表現?

6. 為什麼 愛蓮說 有兩次喘鳴症發作(2月9日第381場及3月30日第509場),但 愛蓮說 馬匹資料內的傷患紀錄會沒有顯示?喘鳴症不是傷患嗎?

7. 賽馬日亞洲高清台的電視節目畫面下方一直有顯示每場馬匹的號碼、中文姓名、獨贏及位置位率,可否在馬匹的號碼旁的空位(不少的空間),顯示馬匹的綵衣,因為在出跑道後直至比賽中以綵衣辨識馬匹及騎師比以號碼辨識較容易(因為號碼經常比其他馬匹遮了)

8. 今季的賽馬已有多場由後備馬勝出,但馬會掣作的賽馬晨操節目,為什麼會不播放後備馬的影片,是因為他們一定不會勝出嗎?還是馬會希望我們在這些有後備馬出賽的場次不要投注嗎?如不是,那從何處可看到有關馬匹的影片。

敬祈回覆

唔覺唔覺,就打多左幾條,可見我幾咁得閑(魔兄請唔好怪我騎劫左你條標題)

問題就係: 總裁先生,你成日話保障投注人利益,點解練馬師可以知道隻馬突然改變跑法,而我地又唔可以知呢?練馬師又係投注人,我地又係投注人,咁大家都係投注人,點解佢可以知,而我等投注人不可以知呢?這是否存在不公平的對待或.....

策 騎 指 示 為 留 到 最 後

對 於 「 加 州 萬 里 」 忽 然 放 頭 跑 , 馬 主 梁 欽 聖 說 : 「 告 仔 對 我 說 他 給 蔡 明 紹 的 策 騎 指 示 是 擺 到 最 後 , 但 蔡 明 紹 顯 然 做 不 到 , 否 則 應 可 上 名 , 白 白 浪 費 了 這 次 遠 征 機 會 , 真 的 有 點 不 值 。 」 告 東 尼 則 說 : 「 蔡 明 紹 無 疑 跑 得 差 , 他 欠 缺 遠 征 經 驗 , 『 加 州 萬 里 』 出 閘 後 在 外 望 空 , 蔡 明 紹 控 制 不 了 將 牠 放 了 出 來 , 是 落 敗 主 要 原 因 。 」 「 有策騎指示,騎師都沒必做得到,出閘望空后。拉都拉唔住

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2011-05-23 on 18:56
Quote:

On 2011-05-23 18:22, kamchung wrote:
Quote:

On 2011-05-06 18:13, JimmyMa wrote:
Quote:

應家柏先生您好!

敬祈回覆

對 於 「 加 州 萬 里 」 忽 然 放 頭 跑 , 馬 主 梁 欽 聖 說 : 「 告 仔 對 我 說 他 給 蔡 明 紹 的 策 騎 指 示 是 擺 到 最 後 , 但 蔡 明 紹 顯 然 做 不 到 , 否 則 應 可 上 名 , 白 白 浪 費 了 這 次 遠 征 機 會 , 真 的 有 點 不 值 。 」 告 東 尼 則 說 : 「 蔡 明 紹 無 疑 跑 得 差 , 他 欠 缺 遠 征 經 驗 , 『 加 州 萬 里 』 出 閘 後 在 外 望 空 , 蔡 明 紹 控 制 不 了 將 牠 放 了 出 來 , 是 落 敗 主 要 原 因 。 」 「 有策騎指示,騎師都沒必做得到,出閘望空后。拉都拉唔住

我從來都不研究和賭海外賽事,所以我冇睇,稍後再睇。但我想先知道你對頭800步速定位如何?賽事頭兩段,騎師有冇嘗試留隻馬嘅意圖呢?

JimmyMa

Hongkong
發表於: 2011-05-23 on 20:02
Quote:

On 2011-05-23 18:56, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2011-05-23 18:22, kamchung wrote:
Quote:

Quote:

應家柏先生您好!

敬祈回覆

我從來都不研究和賭海外賽事,所以我冇睇,稍後再睇。但我想先知道你對頭800步速定位如何?賽事頭兩段,騎師有冇嘗試留隻馬嘅意圖呢?

我就啱啱睇左條片,個人認為我看到的是:
1. 隻馬一出閘已見有搶口,明顯見到隻馬有急燥,
在港見過出閘有此現象嗎?
2. 排12閘馬摧上過佢時,騎師冇第一時間攝入而令馬在大外檔望空更搶口。
結論: 騎師完全冇海外大賽經驗,第一次心情太緊張可理解,所以冇得講。
話後:
1. 你諗吓你用一場國際賽事和騎師(仲喺後生仔)第一次到海外參加同香港賽事相題並論,有冇問題呢?反之,我問你第一次去叫雞同依家你去叫雞,心情有冇唔同呢?
2. 大陸殺人係有死刑嘅?如果宣佈殺人係唔駛死,
你估殺人案件會減少抑或增多呢?
3. 你估馬會唔俾牌韋達,柏寶,請多幾個卓利,都爾等騎師,你估對投注額同馬迷熱情有冇影響呢?

JimmyMa

Hongkong
發表於: 2011-05-23 on 21:34
Quote:

On 2011-05-23 14:49, hkhorsetrack wrote:
Quote:

今次睇左依隻馬準備工夫,我建議魔兄追埋今次,因為今次我都决定" 落船 "! 除非明日同後日操練有變,如有變,我會在此作出更改:lol:

Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款