登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

河馬仔專欄
管理員: hiphip3678

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 河馬仔專欄 >> 河馬仔4月9日高班賽心水選擇(第七,九,十場)
Author 河馬仔4月9日高班賽心水選擇(第七,九,十場)
河馬仔hiphip3678

註冊於: 30/08/2004
發帖數目: 6147
發表於: 2008-04-19 on 00:05
"WE ARE READY",香港將會有奧運馬術舉行,香港人可能對賽馬較有興趣,但今次係香港第一次有份舉行,不如我地一齊知下馬匹的基本小知識,有D可能唔係咁多人知......

問題一:現在的馬係一隻腳指(即蹄),但大家知唔知幾億年前的馬又係有幾多隻腳趾呢?

問題二:馬匹多數鐘意食乜野味的東西?(甜酸苦辣?),點解?

雖然答中冇獎,但又係好有趣架!

第7場 第二班 2200米 快活谷草地 80-100
1.領闖-跳兩段尚好但上場只係衝回其水準,前仗在谷草居然只屬陪跑.今仗磅太重仲要跑到二千二更難度高
2.喜得法-今季用得太多狀態已落,谷草就更唔多啱
3.萬事喜-上場沿途三疊唔輸先奇,可惜滇仔唔騎而且跑到咁長又係一項大考驗
4.狂野之聲-拍真歡騰肯追但力度尚未足夠,看來睇埋呢仗都唔遲
5.西北三雄-始終要回呢程才好但對手唔弱下作配才穩
6.飛快贏-上場跑到盡都只係第三,現時見落僅是普通下轉程能力成疑
7.英明大師-上仗跑田草再見進步但突然換人應對此馬唔多影響,拍一定好有勢下仍要睇好
8.實業飛駒-同父馬有谷草馬應對此馬有利,今場磅輕對此長途馬有利,此馬應有二班實力到谷草鬥一批見盡之馬有權近
9.金剛小子-均速馬貫注力唔夠係其致命傷,晨操只是普通而已等落三班
10.浦紅之友-上場沿途外疊落後衝都有些少走勢點講都係谷草會好一點,今仗如西哥肯學以往一樣中段踩油應有計.西哥騎過此馬可望有點經驗下爬冷
是場心水:10.浦紅之友-8.實業飛駒-7.英明大師-5.西北三雄

第9場 第二班 1200米 快活谷草地 75-95
1.點心-上場唔係排位咁差會追得更好,可惜現時加分已多,對手一點都唔弱下重磅作配略宜,狀態仍及好水準
2.鼓浪旋風-河畔一課見馬有回落感,毛色冇咁潤,加上千二唔多好下減分居多
3.魅力漢子-此老馬久休唔會太差,成日休息一輪會有野睇的情況下而且志叔仲肯騎冷腳可期
4.星運伯爵-晨操仍生而且多人試完唔要已係疑點,再者其谷草性能非常存疑,轉彎仍輪盡今次可以不理
5.至勇名駒-暫時仲未有回旋之力
6.熊中雄-馬本身上場已好但實力已見盡仲要十二檔,就算立心留後但對手並不是流灘之輩下機會困難
7.贏得叻-試閘及晨操略好而已,看來未必能似萬里駒或黃鑽石般即勝
8.長驅-今次快馬多焗放就慘,狀態仲勇過上次但都係要唔落
9.孖寶神駒-雖然上次之第四看來平平無奇,但其實最後係有FIGHT BACK算唔差,今場用回湯仔肯定合拍,再進步之馬磅位仍輕下可勝
10.將軍-點講都係田草好點,谷草唔啱佢後追
11.團隊精神-拍龍翔一課最後二百非常吸引,能贏及後再輕勝之波板糖確係優良,今場有快馬在前對此馬會有利
12.最佳孖寶-贏完後跳個課看來有點維持而已,今場場地老手多仲要排檔比前者外,要比團隊精神跟得前之馬有機會要被迫三疊下小心熱倒
是場心水:9.孖寶神駒-11.團隊精神-3.魅力漢子-1.點心

第10場 第一班 1650米 快活谷草地 90-110
1.加州巔峰-上戰有痰就跑到一注菜咁,今場對手實際有級際賽質素.晨操無異樣有回二檔如今場冇馬同佢立心作對下有權再近
2.火焰之星-久休後有肥態未及水準
3.細腦-級數肯定夠但奈何檔外而且跟前走之對手多,真正放頭馬少下容易被頂在外面無得遮下危險,狀態仍然爽朗
4.勁闖-狀態似有好轉而且近幾場都輸得唔遠,轉下場對此馬應有幫助
5.友誼至上-上仗可慳但今場都好可能都一樣咁慳法,快放馬唔多如守三四位頂住細腦就勝望頗高
6.威武雄獅-上場都係只係好財到得勝叮噹爭第三,今次同樣會走外疊下對手肯定比上戰強下難靠
7.銀太陽-看晨操銳氣漸洩要等回氣
8.勁好聲-加左分後評分見有阻力對手仲要加強下只屬四連環腳
9.非我莫屬-狀態仍好不過跑谷草唔多啱
10.財到得勝-單跳狀況步非開揚而且毛色未夠光鮮,檔排得外跟前留後同樣處下風
11.不老英雄-晨課仍見力水唔夠仲未番來
12.神州六號-上次賺形勢賺到笑贏完縮程換人非好事,今場對手強得交關看來會近但贏面唔高
是場心水:5.友誼至上-4.勁闖-1.加州巔峰-8.勁好聲

Profiles of hiphip3678   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List    
Heart and Souljamestam007

註冊於: 12/04/2007
發帖數目: 108
發表於: 2008-04-19 on 01:43
哗d点击率噉低嘅! 1:40AM深夜, 得过22吓, 马迷的眼睛係雪亮. 无人中招! 好快马会无跣稿费比你.今次又放㳘料. 三场都唔驶买, 我剩係话你贴过d唔使买己经等如中咗.

Profiles of jamestam007   
閃電飛龍19633356

註冊於: 07/09/2007
發帖數目: 708
發表於: 2008-04-19 on 05:26
Quote:

On 2008-04-19 01:43, jamestam007 wrote:
哗d点击率噉低嘅! 1:40AM深夜, 得过22吓, 马迷的眼睛係雪亮. 无人中招! 好快马会无跣稿费比你.今次又放㳘料. 三场都唔驶买, 我剩係话你贴过d唔使买己经等如中咗.

听日你又要比人叼到飞起..惨 做乜嘢搞到自已成个输咗老婆老母比人咁..你今季真系输到癫???仲有台电脑上网.都算好好.不如你压台电脑比外围佬,一次过唔中就以后都唔洗上来睇河马仔比料

Profiles of 19633356   Go to the user WebSite 19633356   

發表於: 2008-04-19 on 10:52
Quote:

On 2008-04-19 01:43, jamestam007 wrote:

james兄,我唔駛您買架,您不如答下我上面個兩條問題啦,咁樣大家對馬的知識都應該會有小小提升架

Profiles of hiphip3678   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List    
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2008-04-19 on 12:32
Quote:

On 2008-04-19 10:52, hiphip3678 wrote:
Quote:

james兄,我唔駛您買架,您不如答下我上面個兩條問題啦,咁樣大家對馬的知識都應該會有小小提升架

河馬兄, 落咁密雨, 仲有排落, 駛唔駛改吓啲貼士呀?

Profiles of JimmyMa   
cmyk

註冊於: 10/01/2005
發帖數目: 641
發表於: 2008-04-19 on 12:46
Quote:

On 2008-04-19 12:32, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2008-04-19 10:52, hiphip3678 wrote:
Quote:

?d點擊率噉低?! 1:40AM深夜, 得過22嚇, 馬迷的眼睛係雪亮. 無人中招! 好快馬會無跣稿費比你.今次又放?料. 三場都唔駛買, 我剩係話你貼過d唔使買己經等如中?.

河馬兄, 落咁密雨, 仲有排落, 駛唔駛改嚇?貼士呀?

咁樣落發,聽日都唔知有無馬跑

Profiles of cmyk   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2008-04-19 on 12:51
Quote:

On 2008-04-19 12:46, cmyk wrote:
Quote:

On 2008-04-19 12:32, JimmyMa wrote:
Quote:

Quote:

?d點擊率噉低?! 1:40AM深夜, 得過22嚇, 馬迷的眼睛係雪亮. 無人中招! 好快馬會無跣稿費比你.今次又放?料. 三場都唔駛買, 我剩係話你貼過d唔使買己經等如中?.

您放心喇, 祗要冇雷暴, 冇8號風球, 就一定有得跑.
不過咁嘅天氣, 我都冇乜心情去踱馬

Profiles of JimmyMa   

發表於: 2008-04-19 on 14:25
Quote:

On 2008-04-19 12:51, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2008-04-19 12:46, cmyk wrote:
Quote:

Quote:

Quote:

您放心喇, 祗要冇雷暴, 冇8號風球, 就一定有得跑.
不過咁嘅天氣, 我都冇乜心情去踱馬

我都有諗過落雨呢點,所以好可能明天d馬係放到就到.............

Heart and Souljamestam007

註冊於: 12/04/2007
發帖數目: 108
發表於: 2008-04-19 on 22:27
To:19633356
Re:听日你又要比人叼到飞起..惨 做乜嘢搞到自已成个输咗老婆老母比人咁..你今季真系输到癫???仲有台电脑上网.都算好好.不如你压台电脑比外围佬,一次过唔中就以后都唔洗上来睇河马仔比料

叼咩啊? 香港係自由言論㗎马. 你睇下我寫噉耐Post 有冇好似佢地噉冇水平, 用埋D下三教九流的詞語, 可想而之, 佢地係靠咩嘢揾飯吃. (面皮厚+唔怕丑)=白痴啰

你冇留意班友贴果D流料好有问题㗎咩, 你话佢地贴出来的马,代唔代表小马迷睇到嘅一样, 如果係一样,即係话所有马迷跟佢地都係白痴喇, 点解? 因为每次马会一有赔率出来的时候, 差不多90%的赔率冷热的程度,跟佢地贴岀来的一模一样, 你话D马迷会唔会12:00正就仆入去马会买马? 但係有8倍以上Win岀来的马, 佢地一定唔贴, 点解? 其实好简单, 班仆街搭棚做好咗個局, 誤導D马迷下注. 一场马WPQ 投注幾千万, 用幾拾万搭個Win棚,有咩嘢出奇. 冩马佬就係帮凶, 原凶就係個仆街马会啰.

Profiles of jamestam007   

發表於: 2008-04-19 on 23:06
Quote:

On 2008-04-19 22:27, jamestam007 wrote:
To:19633356
Re:听日你又要比人叼到飞起..惨 做乜嘢搞到自已成个输咗老婆老母比人咁..你今季真系输到癫???仲有台电脑上网.都算好好.不如你压台电脑比外围佬,一次过唔中就以后都唔洗上来睇河马仔比料

叼咩啊? 香港係自由言論㗎马. 你睇下我寫噉耐Post 有冇好似佢地噉冇水平, 用埋D下三教九流的詞語, 可想而之, 佢地係靠咩嘢揾飯吃. (面皮厚+唔怕丑)=白痴啰

你冇留意班友贴果D流料好有问题㗎咩, 你话佢地贴出来的马,代唔代表小马迷睇到嘅一样, 如果係一样,即係话所有马迷跟佢地都係白痴喇, 点解? 因为每次马会一有赔率出来的时候, 差不多90%的赔率冷热的程度,跟佢地贴岀来的一模一样, 你话D马迷会唔会12:00正就仆入去马会买马? 但係有8倍以上Win岀来的马, 佢地一定唔贴, 点解? 其实好简单, 班仆街搭棚做好咗個局, 誤導D马迷下注. 一场马WPQ 投注幾千万, 用幾拾万搭個Win棚,有咩嘢出奇. 冩马佬就係帮凶, 原凶就係個仆街马会啰.

高見高見,早知聽日冇馬跑,我就一早寫個陣就POST出來話叫人唔駛入錢啦

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款