登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

刨馬技巧
管理員: home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 刨馬技巧 >> 識得越多 輸得越多?!
Go to Page ( 1 | 2 | 3 | 4 下一頁 )
Author 識得越多 輸得越多?!
RM仔RyanMorre

註冊於: 20/08/2010
發帖數目: 452
發表於: 2011-04-01 on 11:18
係最初接觸賽馬ge時候, 每個人都一竅不通
再憑住自己ge自習、睇前輩專欄慢慢學有所成
到依家咁多位師兄師傅都達到高水準揀馬技巧

另外馬場內又有分為晨操派、血統派、賽績派、數據派...
如果統統都學懂少少既話, 諗馬既時候就會極度混亂
"""賭仔心態: 呢隻血統好、呢隻數據強、呢隻賽績堅....點樣取捨好呢? 諗諗下就會揀左隻輸"""
由贏都會隨時變輸

想請教各位師兄師傅 其實揀馬係咪純粹一個角度諗 定係以多個角度分析每一場賽事呢?

Profiles of RyanMorre   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2011-04-01 on 11:41
Quote:

On 2011-04-01 11:18, RyanMorre wrote:

"""賭仔心態: 呢隻血統好、呢隻數據強、呢隻賽績堅....點樣取捨好呢? 諗諗下就會揀左隻輸"""
由贏都會隨時變輸

想請教各位師兄師傅 其實揀馬係咪純粹一個角度諗 定係以多個角度分析每一場賽事呢?

依位大學生哥問題,就等我先同你分析下,其實一隻馬質素幾好都冇用,如果練馬師唔造"功夫"。當然有例外,但百分比可能是百分之一。諗馬冇可能純粹一個角度去諗,但首先一定要選一個你認為最有合理角度去諗,然後要再加入其他元素去分析,就啱啦!

Profiles of JimmyMa   

發表於: 2011-04-01 on 11:55
Quote:

On 2011-04-01 11:41, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2011-04-01 11:18, RyanMorre wrote:

由贏都會隨時變輸

依位大學生哥問題,就等我先同你分析下,其實一隻馬質素幾好都冇用,如果練馬師唔造"功夫"。當然有例外,但百分比可能是百分之一。諗馬冇可能純粹一個角度去諗,但首先一定要選一個你認為最有合理角度去諗,然後要再加入其他元素去分析,就啱啦!

Jimmy兄, 明白你既意思
但唔知點解 好想贏佢錢既時候 就會越諗越錯
[賠率是否值博問題]
當平常心度一場賽事 效果反而更好

師兄可否指導下我應從咩角度/元素去分析
等我學下野都好:)

JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2011-04-01 on 12:40
但唔知點解 好想贏佢錢既時候 就會越諗越錯
[賠率是否值博問題]
當平常心度一場賽事 效果反而更好

@你依个问题,我賭左幾拾年馬,一樣會遇到,當然以平常心玩馬,是至高無上的玩樂,像Hinchung兄,他不刨馬,以娛樂式去買馬,你睇佢冇壓力,玩得幾開心,但係我好肯定,像他這樣不是很多人可以做到,這是他個人EQ高問題。講番賠率,我個人就10倍W以下極少極少下注買單W,可能一季買一,兩次。有一句俗語: 繩唔緊唔斷,就是你所說的: 好想贏佢錢既時候 就會越諗越錯 。這是無形的壓力呀!

師兄可否指導下我應從咩角度/元素去分析
等我學下野都好:)
@這個問題,每人觀點不一樣,你睇番我以前啲post, 就知我曾經和不少人爭論這個問題,所以歸根到底,你自己要决定那一個才是主力嘅元素了!

Profiles of JimmyMa   
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2011-04-01 on 14:19
学佛一年,佛在眼前,学佛三年,佛在西天.
這句話就是兄所說的問題了, 能理解依條謁, 就能解去兄心中之疑團了.......

其實, 如果單純研究跑馬, 對於有學問的人來說, 會有相當多的方法去解决. 然則跑馬加上了許多人為的参予, 甚至是有金錢利益在內, 人心難測這句話, 不但自古到今, 我認為是直到永遠都是成立的! 試想, 預測賽果要連人性都要計算在內, 真的是何其复雜, 何其艱難呀!

要追求完美完善的贏馬方法, 小弟斗胆講句, 似乎無可能. 也沒有哪種方法可以概全兼顧. 所以, 只能退而求其次, 根据本身的條件, 力所能及的范圍內去專注研究某個元素就已經足够了, 其他層面的知識僅作参考幫助推斷當然多学無妨.

因為兄你提及的是想要贏錢, 而並非要作学術研究, 小弟所要講的是針對這一點, 現在学校都說, 求学不是求分數, 我覺得是癈話, 唔够分, 你昇到大学嗎? 同樣的, 你賽馬知識何其豐富, 如果投注贏唔倒錢, 就祗能出十零本秘笈去吃人够够, 否則就是屠龙術学無所用, 對嗎?
舉一個古例, 昔漢楚之爭, 西霸王与漢王之戰, 十場仗漢王輸足九場, 最後却靠十面埋伏一舉成功得天下. 套用到今時之賭馬, 十場中九場, 你都會有機會輸錢, 十場中一場, 你也會有機會贏到大錢, 這樣說法, 不知是否同意?
如果同意, 小弟也就說下歪理, 决定是否能長期贏錢的重要元素, 不在於你選馬能力的高低, 而在於投注方法及策略的對錯, 即是所謂的理財能力, 唔知小弟的愚見對你是否有幫助!

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   

發表於: 2011-04-01 on 14:42
睇完jimmy兄同笑馬兄既回答
真係獲益良多! 我諗我明白之後點做了

剩係睇番楚漢之爭, 笑馬兄可以代入落賽馬賭博上, 認真犀利! 雖然我當年讀文科, 但完全無辦法將所有野融會貫通套用落生活上, 實在認真不濟...

我細細個開始圈馬仔都係為求興趣, 之後更甚想為自己ge理想奮鬥
大個左 自己學習跑法、聯想、血統...不知不覺更開始接觸賭博, 以為自己識到D野就可以贏錢, 事實上1+1真係≠2

我係呢度都有出過post比自己ge心水
雖然我比左出黎 係冇拋錢落注
不過見自己中左, 個種滿足感真係好好! [純粹以平常心分析各場賽事]

雖然我學唔到咁多位師兄講出咁多理論
但係同到師兄交流, 的確令我增益不少, 感謝:)

遲下可以的話, 希望可以同船主&各位師兄師傅們聚下了解了解~

extrazero

註冊於: 12/12/2009
發帖數目: 35
發表於: 2011-04-01 on 14:51
Quote:

On 2011-04-01 14:19, samana wrote:
同樣的, 你賽馬知識何其豐富, 如果投注贏唔倒錢, 就祗能出十零本秘笈去吃人够够, 否則就是屠龙術学無所用, 對嗎?

支持!! 赢钱最重要!!!!

Profiles of extrazero   
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2011-04-01 on 14:58
這個post是幾期HKDB水準之作,幫手推一下

Profiles of rodney     
lxwizard

註冊於: 04/09/2003
發帖數目: 175
大陸
發表於: 2011-04-01 on 16:11
懂得愈多,每場選出的馬愈多。以前選2,3只,現在要選出5,6只。只只都不敢輕易飛掉,下決心飛掉的往往讓自己後悔不己。想打個包圍,又沒那麽多錢。臨場那麽多馬起票,肯定不會是我等馬迷打進去的錢。集團也是要包圍才有勝算。所以運用注碼很重要,但也要有籌碼可用才行啊。

Profiles of lxwizard   
bluechips

註冊於: 02/04/2006
發帖數目: 302
發表於: 2011-04-01 on 17:03
自以為識得多, 才會輸得越多.

1. 你輸在那個彩池.
2. 你輸的$,佔你投注額幾多%.

Profiles of bluechips   
Go to Page ( 1 | 2 | 3 | 4 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款