登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

刨馬技巧
管理員: home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 刨馬技巧 >> 識得越多 輸得越多?!
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 下一頁 )
Author 識得越多 輸得越多?!
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2011-04-01 on 17:19
所以運用注碼很重要,但也要有籌碼可用才行啊。

也是一個出自楚漢之争的故事, 韓信點兵, 多多益善, 少少無拘, 依句話,相信大部份人都知道, 如何運用, 却並不是每個人都有能力.
漢王連輸九仗, 最後一仗能贏都是要靠手頭上還有本錢, 否則, 孑然光身隻揪都揪唔過項羽.....
所以, 只能說, 有咁大個頭就只能戴咁大頂帽, 有幾多本錢, 才開幾大間鋪. 大財團都是小生意起家的......
其實依啲道理個個都明, 只是急功近利令人迷失而已.(小弟也是常犯這錯).

小弟近年信主学圣經, 有幾句話可以大家分享:

感謝主, 賜我勇氣, 有了勇氣, 我可以去改變一切可能改變的現狀, 感謝主,賜我耐性, 有了耐性, 我可以去接受一切不可能改變的事實, 感謝主,賜我智慧, 有了智慧, 我可以去总結失敗的經驗取得成功的秘袂!

人生, 其實有許多事是可以改变的, 但要有勇氣, 有一些事實包括自己沒有含着金鎖匙出生, 沒有太多的籌碼運用, 要接受, 不能做籍口, 要做的事就是总結經驗, 奔向成功!
大家共勉!
^_^

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
RM仔RyanMorre

註冊於: 20/08/2010
發帖數目: 452
發表於: 2011-04-01 on 18:09
謝 獲利兄 支持=)

對呀! lxwizard兄, 小市民就係冇太大本錢, 所以希望度到準一準, 所以就會飛走D原本想買既馬
最後飛掉的卻是跑入圍, 世事往往這樣
所以運用注碼、買既方式都好講究

笑馬兄!
我相信好多馬迷都知道本錢係要草下草下先有
只不過買個刻就會變成「當局者迷」
加上本錢少既馬迷 或許會希望一煲煮起佢, 結果就煮起埋自己, 繼續鋪草皮

雖然我咁講, 可能會觸怒一些朋友們, 但我有朋友的確每次都係咁既結果收場

信主的確可以解決一切, 相信自己, 相信神
就不會被事情衝薰頭腦
但係信主後 好似唔可以賭博=[
以前我基督教學校都好似是這樣說的

Profiles of RyanMorre   
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2011-04-01 on 18:13
正所謂"知己知彼,百戰百勝"

先了解自己的強弱項,有助提高勝算。

了解自已的強項,可先依賴統計,不憑感覺

我有個經驗,有段時間,不時會中下尾場3重彩,所以覺得自己賭3重彩較有把握。 自從某季開統計各彩池的投注成績,才知道原來3重彩這個彩池是經常負數。如果唔賭,可減少損失呢。

從檢討中得知,這個錯覺是因為中尾場的關係,往往感覺良好,又或反敗為勝,更是得意,所以產生
這個錯覺。

後來當然戒除了這個"惡習",投注的成績自然有改善呢

Profiles of rodney     
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2011-04-01 on 18:49

賭博當然係唔好,除了基督教学校,我估正式的學校都應該唔會鼓勵学生去賭博掛?

然則,投注馬就是賭博,哪買六合彩算唔算呢?買股票算唔算呢?做生意算唔算呢?
不是一定賺的投資,就可算是賭博,對嗎?咁基督徒連生意都不能做了....
我只知道圣經上說,不能貪婪,好像沒有說不能賭博呢?錢,我諗神父都想有多啲,用嚟帮下人都好呀!
小弟學圣經,越學也越多嘢唔明,撒旦是否也是上帝做出來的?有雞先定係有蛋先?.....非要明白係咪好痛苦呢?
小弟的理解,不違法的事,基督徒都可以做,信主,是學道理,享受生命,不是墨守成規做苦行者......

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2011-04-01 on 19:03
Quote:

On 2011-04-01 18:09, RyanMorre wrote:
謝 獲利兄 支持=)

對呀! lxwizard兄, 小市民就係冇太大本錢, 所以希望度到準一準, 所以就會飛走D原本想買既馬

笑馬兄!
加上本錢少既馬迷 或許會希望一煲煮起佢, 結果就煮起埋自己, 繼續鋪草皮

雖然我咁講, 可能會觸怒一些朋友們, 但我有朋友的確每次都係咁既結果收場

就不會被事情衝薰頭腦

小市民就係冇太大本錢, 所以希望度到準一準, 所以就會飛走D原本想買既馬!
@你千祈唔好有这样的想法,以為有大本錢就一定贏錢,這是一個極錯的想法,因為到你真的有大本 錢,投注的方法可能又改變了,可能到時輸得更大!問你一句,一日跑10場馬,你有1千賭本,你會點買?

@信左耶穌,你都係凡人一個遮,俗世凡人,貪戀塵世間事物,都好正常啊!好似Sam哥咁,祈禱認下做錯事咪得囉!所謂: 神愛世人,使他們得到永生!如果你係神嘅兒女,神更加又點會唔原諒你呢!

Profiles of JimmyMa   

發表於: 2011-04-01 on 19:26
Quote:

On 2011-04-01 19:03, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2011-04-01 18:09, RyanMorre wrote:
謝 獲利兄 支持=)

笑馬兄!

就不會被事情衝薰頭腦

小市民就係冇太大本錢, 所以希望度到準一準, 所以就會飛走D原本想買既馬!
@你千祈唔好有这样的想法,以為有大本錢就一定贏錢,這是一個極錯的想法,因為到你真的有大本 錢,投注的方法可能又改變了,可能到時輸得更大!問你一句,一日跑10場馬,你有1千賭本,你會點買?

@信左耶穌,你都係凡人一個遮,俗世凡人,貪戀塵世間事物,都好正常啊!好似Sam哥咁,祈禱認下做錯事咪得囉!所謂: 神愛世人,使他們得到永生!如果你係神嘅兒女,神更加又點會唔原諒你呢!

我有1000蚊本 真係唔會場場賭, 以前既話會買過關, 但真係10賭9輸 依家會揀幾場重心買算[但唔會買Q 同 三重彩 我覺得自己貼親都唔會中=.=]

因為我之前返教會聽下穌哥, 信左耶穌祈左禱, 每個人到死後都要受審判......其餘記憶雜亂, 無謂係度獻醜:-P
Anyway, 我覺得信主係一種信念而己
[小弟咁多年都冇信 ]

JimmyMa

Hongkong
發表於: 2011-04-01 on 19:47
[quote]
On 2011-04-01 19:26, RyanMorre wrote:
Quote:

On 2011-04-01 19:03, JimmyMa wrote:
Quote:

謝 獲利兄 支持=)

笑馬兄!

就不會被事情衝薰頭腦

我有1000蚊本 真係唔會場場賭, 以前既話會買過關, 但真係10賭9輸 依家會揀幾場重心買算[但唔會買Q 同 三重彩 我覺得自己貼親都唔會中=.SRC="images/phpbb/smiles/icon_cool.gif"> ]
[/q我有1000蚊本 真係唔會場場賭, 以前既話會買過關, 但真係10賭9輸 依家會揀幾場重心買算[但唔會買Q 同 三重彩 我覺得自己貼親都唔會中=.=] uote]
@你咁買法又冇乜錯,最驚你場場賭!其實本錢唔多夠,最好是買Q一拖二,2x3,另外再補大一注QP, 2x3就最好啦!當然選馬方面是向冷馬埋手。如果買W, 2x3,就最少有一隻是冷門。如果投注策略冇錯而仲成日輸,咁就要好好學習吓刨馬技巧啦!

發表於: 2011-04-01 on 20:51

@你咁買法又冇乜錯,最驚你場場賭!其實本錢唔多夠,最好是買Q一拖二,2x3,另外再補大一注QP, 2x3就最好啦!當然選馬方面是向冷馬埋手。如果買W, 2x3,就最少有一隻是冷門。如果投注策略冇錯而仲成日輸,咁就要好好學習吓刨馬技巧啦!
[/quote]

有時明知個場隻熱門實跑到入黎, 我總會博賠率揀隻半冷-10倍既馬買WIN
有時2x3 就 覺得乘出黎無肉食, 所以偏偏揀D 10幾倍QP咁.....
所以成日輸> <

JimmyMa

Hongkong
發表於: 2011-04-01 on 21:22
Quote:

On 2011-04-01 20:51, RyanMorre wrote:

有時明知個場隻熱門實跑到入黎, 我總會博賠率揀隻半冷-10倍既馬買WIN
有時2x3 就 覺得乘出黎無肉食, 所以偏偏揀D 10幾倍QP咁.....
所以成日輸> <
[/quote]
1. 點會?當你贏多幾次有本錢,就可以由50元注變做300元注嫁啦,我賭左幾拾年馬都賭W2x3,
因為這落注方式是當年外圍最不受歡迎的纜!

2. 你的叙言:識得越多,輸得越多
@錯!識得越多你自然會避重就輕啦!何來會輸得越多,應該是越輸得少才對。例如: 我星期三提出大力哥幾隻馬操練有問題,那麼我就一隻都冇買,咪慳左好多錢囉!對嗎?

總之,如果你投注策略冇錯,就應該在選馬的模式是出問題了!

發表於: 2011-04-01 on 22:01
Quote:

On 2011-04-01 21:22, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2011-04-01 20:51, RyanMorre wrote:

所以成日輸> <

1. 點會?當你贏多幾次有本錢,就可以由50元注變做300元注嫁啦,我賭左幾拾年馬都賭W2x3,
因為這落注方式是當年外圍最不受歡迎的纜!

2. 你的叙言:識得越多,輸得越多
@錯!識得越多你自然會避重就輕啦!何來會輸得越多,應該是越輸得少才對。例如: 我星期三提出大力哥幾隻馬操練有問題,那麼我就一隻都冇買,咪慳左好多錢囉!對嗎?

總之,如果你投注策略冇錯,就應該在選馬的模式是出問題了!
[/quote]

師兄
我唔太識睇每個廠既晨操怪招
我只係注重邊個操得多, 有無間斷
同埋 我會睇血統(初出為主)、有冇進步、跑法、騎練牌面、場地性能

經過以上咁多種元素結合
所以我每次揀馬買都勁苦惱...所以我想知 識得越多係咪輸得越多? > <

2個原因會令我輸錢
1) 揀錯膽, 中晒腳
2) 博爆(半)冷

Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款