登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

河馬仔專欄
管理員: hiphip3678

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 河馬仔專欄 >> 愛之深,恨之切,斬不斷,理還亂...
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 下一頁 )
Author 愛之深,恨之切,斬不斷,理還亂...
修叔shimari

註冊於: 10/01/2004
發帖數目: 1539
發表於: 2011-09-27 on 13:59
Quote:

修哥,我點解吼住卓利,一個字 "冷"!我個人跑馬除左希望贏錢,仲追求嗰種"滿足感", 如果好似人話每日花7-8個鐘去刨馬,都係中埋嗰啲4,5拾蚊嘅w,10零蚊嘅p, 就唔好攪我啦!依啲咁嘅馬,抄報紙都抄到啦,駛乜花咁多時間去刨呀!言歸正傳,睇左卓利5隻馬,兩隻執12檔,其餘三隻都冇乜睇頭,今次睇嚟卓利都好難揾食啦

聽占兄形容,我理解係,命中冷馬所獲得的滿足感,即屬腎上腺素急升,引致交感神經.....下刪十幾萬字。據占兄所言,這類人幹的事,的而且確係付出與回報不相稱,不過,現實中也有許多例子告訴我們,這類自我「搵笨機制」,一直長開不關。小弟年輕時,亦曾經在這漩渦裡打轉,今天回首,我只會一笑置之,畢竟我們都年輕過,相信大家都做了一些,甚至多些傻事,總有一天,會成長醒覺,再刪十幾萬字。對不起!各位觀看者,話題又跑掉了,言歸正傳。卓利的利用價值,還需要有待練馬師發掘,如果專屬留意一位"可能"短期內不能開齋的騎師,個人認為有點不智。到了9月份最後一個賽日,尚未開齋騎師有卓利、郭立基、王志偉,與其關注一個獨擅一千或初次客串的騎師,倒不如支持本地人,對嗎?

Profiles of shimari   
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2011-09-27 on 14:14
Quote:

On 2011-09-27 11:20, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2011-09-26 23:06, shimari wrote:
Quote:

以上一翻論點,我有冇講錯就要由各位看官自行定案了!但係嗰頭話卓利俾人飛起,依頭又有人偏向虎山行,睇左今朝排位,又有三位練馬師俾馬卓利騎,唔通佢哋真係唔知死字點寫,咁就真係值得花一啲時間去研究吓依三位大佬嘅動喎

占兄,坦白從寬,你究竟同卓利有什麼關係,一個騎功平平既南非騎師,你竟然一直監視佢一舉一動,難道,他是女扮男裝,代父從騎?!

修哥,我點解吼住卓利,一個字 "冷"!我個人跑馬除左希望贏錢,仲追求嗰種"滿足感", 如果好似人話每日花7-8個鐘去刨馬,都係中埋嗰啲4,5拾蚊嘅w,10零蚊嘅p, 就唔好攪我啦!依啲咁嘅馬,抄報紙都抄到啦,駛乜花咁多時間去刨呀!言歸正傳,睇左卓利5隻馬,兩隻執12檔,其餘三隻都冇乜睇頭,今次睇嚟卓利都好難揾食啦

小弟就出把斬雲劔,當佢地無出到.周日安安應該幫到你吧,占兄!安安聽晚仲要還多盅綠茶,等占爺你消消氣!

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
龍王kamchung

註冊於: 17/09/2005
發帖數目: 1700
發表於: 2011-09-27 on 14:26
Quote:

On 2011-09-27 11:20, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2011-09-26 23:06, shimari wrote:
Quote:

以上一翻論點,我有冇講錯就要由各位看官自行定案了!但係嗰頭話卓利俾人飛起,依頭又有人偏向虎山行,睇左今朝排位,又有三位練馬師俾馬卓利騎,唔通佢哋真係唔知死字點寫,咁就真係值得花一啲時間去研究吓依三位大佬嘅動喎

占兄,坦白從寬,你究竟同卓利有什麼關係,一個騎功平平既南非騎師,你竟然一直監視佢一舉一動,難道,他是女扮男裝,代父從騎?!

你系度踩人啊,中幾十元的W大把人在。你踩晒全世界的人啊。掉你屎怱。

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2011-09-27 on 15:03
Quote:

On 2011-09-27 14:26, kamchung wrote:
Quote:

Quote:

Quote:

你系度踩人啊,中幾十元的W大把人在。你踩晒全世界的人啊。掉你屎怱。

全世界的人無幾多個花7-8個鐘去刨馬,贏兄你少安毋躁戒粗口,貼返二場威水馬就有把讚啦。又屎又尿咁好鬼核突啫!

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2011-09-27 on 16:52
Quote:

On 2011-09-27 14:26, kamchung wrote:
Quote:

Quote:

Quote:

哈哈!乜我踩到你咩?咁對唔住囉!不過你好似讲过你每日係用16個鐘頭去刨馬喎,咁你中嗰啲肯定好過用7.8個嗰啲囉,係咪?掉我屎忽?我啱呀!因為個個都叫我屎忽鬼嫁!

Profiles of JimmyMa   
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2011-09-27 on 17:12
Quote:

On 2011-09-27 13:59, shimari wrote:
Quote:

聽占兄形容,我理解係,命中冷馬所獲得的滿足感,即屬腎上腺素急升,引致交感神經.....下刪十幾萬字。據占兄所言,這類人幹的事,的而且確係付出與回報不相稱,不過,現實中也有許多例子告訴我們,這類自我「搵笨機制」,一直長開不關。小弟年輕時,亦曾經在這漩渦裡打轉,今天回首,我只會一笑置之,畢竟我們都年輕過,相信大家都做了一些,甚至多些傻事,總有一天,會成長醒覺,再刪十幾萬字。對不起!各位觀看者,話題又跑掉了,言歸正傳。卓利的利用價值,還需要有待練馬師發掘,如果專屬留意一位"可能"短期內不能開齋的騎師,個人認為有點不智。到了9月份最後一個賽日,尚未開齋騎師有卓利、郭立基、王志偉,與其關注一個獨擅一千或初次客串的騎師,倒不如支持本地人,對嗎?

修哥,我諗你所言"會成長醒覺",以我嘅年紀乜仲有成長咩?我係db嘅年紀,都應該排三名內了。至於邊個騎師開齋,我係無黨派,邊個開齋都冇問題,不過當然如果買中依三條友開齋,啲回報就一定都幾和味囉!

marko

註冊於: 06/07/2008
發帖數目: 566
China
發表於: 2011-09-27 on 17:20
卓利有佢自己的特色, [期望]一經佢測試, 昨天退役. 買佢好有滿足感, 至少我輸錢, 馬主輸隻馬.

Profiles of marko   
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2011-09-27 on 19:17
Quote:

On 2011-09-27 14:14, samana wrote:
Quote:

Quote:

Quote:

小弟就出把斬雲劔,當佢地無出到.周日安安應該幫到你吧,占兄!安安聽晚仲要還多盅綠茶,等占爺你消消氣!

Sam哥,安少明晚騎四件,的確好似心中有馬,點解?你睇佢1/10就去日本騎,而選擇6,9/10停賽,如果明晚冇chance, 就不如停28/9同6/10兩日,話哂9/10係星期日應該多馬騎啲,贏唔贏得唔講,策騎費都揾多啲啦!你又點睇呢?

JimmyMa

Hongkong
發表於: 2011-09-27 on 19:36
Quote:

Quote:

Quote:

唉!睇嚟睇去,我真係無法抵擋卓利的魔力,真係姣婆守唔到寡,見佢手馬真係分頭都好和味,一於再整條極細W2X3, 大P2X3,又搏佢好似星期日咁同立基哥整條和味P2X3先!好味!好味!

獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2011-09-27 on 20:15
Quote:

Sam哥,安少明晚騎四件,的確好似心中有馬,點解?你睇佢1/10就去日本騎,而選擇6,9/10停賽,如果明晚冇chance, 就不如停28/9同6/10兩日,話哂9/10係星期日應該多馬騎啲,贏唔贏得唔講,策騎費都揾多啲啦!你又點睇呢?

占兄,

因為要罰停賽是全球性的,所以為左跑下周日,只好等下周三才停。應該無得選擇29/9 & 6/9。同樣地,他於日本被罰,所以香港都停了。

不過,如果佢被罰2日,可選擇 28/9, 1/10兩日。而2/10於日本出戰。所以唔否定明晚心中有馬

Profiles of rodney     
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款