登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 「賽馬數據富」2012/11/18
Author 「賽馬數據富」2012/11/18
修叔shimari

註冊於: 10/01/2004
發帖數目: 1541
發表於: 2012-11-18 on 11:33
「賽馬數據富」2012/11/18

★最強數據就是———破數據★

旺門練馬師:沈集成、方嘉柏
旺門騎師:蔡明紹、何澤堯、巫斯義
未開齋騎師:王志偉、李寶利
停賽騎師:賴維銘、湯智傑、蘇狄雄
養傷騎師:楊明綸
復出騎師:暫缺
客串一天騎師:郭能
下次停賽騎師:暫缺
排位後補出馬:暫缺
賽日兩連勝練馬師:沈集成
賽日兩連勝騎師:杜利萊、馬偉昌
賽日三連勝練馬師:暫缺
賽日三連勝騎師:何澤堯、巫斯義
賽日四連勝練馬師:方嘉柏
賽日四連勝騎師:暫缺
近兩次田賽連勝練馬師:暫缺
近兩次田賽連勝騎師:暫缺
近三次田賽連勝練馬師:方嘉柏
近三次田賽連勝騎師:暫缺
近四次田賽連勝練馬師:沈集成
近四次田賽連勝騎師:暫缺
生日騎練:暫缺
路程專家:「雄心威龍」4冠1亞1殿、「小宇宙」2冠2亞1殿
人馬合作:「卡加大師」2冠1亞、「包裝博士」3冠、「天久」5冠3亞2季、「熊英雄」3冠1亞1季
騎練合作:暫缺
轉廄馬初出:「勁飛駿」賀→呂、「驪龍」高→摩
爭連捷馬:「小母牛」、「莫己若」、「雄心威龍」、「愛跑得」、「紅旗勇將」、「經典皇牌」、「山頂」
爭三捷馬: 「包裝博士」
爭四捷馬:暫缺

三場國際二級賽數據簡析(附圖)

馬會杯千二米

在前年成為國際二級賽後,立刻有星加坡代表取得平得冠軍,今年星洲馬能否重溫舊夢?
「天久」過去兩屆一次沒有參賽,舊年四甲不入,是否投注此馬,還須三思。

B]馬會杯千六米[/B]

在這項錦標升格國際二級賽之後,大摩已連勝兩屆。但使用馬海戰術下,卻沒有同廄馬入位。明顯是倉主刻意部署,投注此廄馬匹難度倍添。

馬會杯二千米

從成績顯示,三場級際賽中,大摩最重視是二千米那場,已經連贏三屆,只是上季被方嘉柏「自由好」擊敗。

近兩年方嘉柏都有馬闖入前列,今年「自由好」受傷無法衛冕杯賽,這次派廄侶「喜蓮標緻」擔此重任,不可輕蔑。

冷門可留意何良馬匹。華藉馬房之中,能夠兩屆有馬入位,甚難得。但級數有別,限跑三四。

騎師中,柏寶已經連奪此項二級賽,即使最終未能三連霸,憑藉高入圍率,作配也要兼顧。

Profiles of shimari   
修叔shimari

發表於: 2012-11-18 on 12:28
3R「辣得醒」
睇下繩左未!
6R「奪綵奇兵」
騎練合作,唔贏冇位,I LIKE!
7R「喜蓮標緻」
下場2000米又得、2400又得,得左!

船主~~home

註冊於: 13/03/2002
發帖數目: 9231
發表於: 2012-11-18 on 15:26
R6大冷跑第四...

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2012-11-20 on 15:27
修哥,我想問吓你,何良有冇搏3歲馬嘅資料?

Profiles of JimmyMa   
修叔shimari

發表於: 2012-11-20 on 21:12
Quote:

On 2012-11-20 15:27, JimmyMa wrote:

占SIR,我都係近兩季先開始研究數據,所以資料唔夠全面,肯定有錯漏,你參考下就好囉喎。其實直接問叻哥仲快
近季良哥都有贏幼齒架,好似隻「將軍歡笑」就初出爆50幾倍。
其他有「祥勝愛駒」第一季執兩W、「蓋世子牙」就谷草一哩、粒「雪米糍」就贏田草千四禁啦。
暫時睇唔倒有咩既定模式可以依循,報告完畢。

JimmyMa

Hongkong
發表於: 2012-11-20 on 21:39
[quote]
On 2012-11-20 21:12, shimari wrote:
Quote:

On 2012-11-20 15:27, JimmyMa wrote:
[/quote
占SIR,我都係近兩季先開始研究數據,所以資料唔夠全面,肯定有錯漏,你參考下就好囉喎。其實直接問叻哥仲快
近季良哥都有贏幼齒架,好似隻「將軍歡笑」就初出爆50幾倍。
其他有「祥勝愛駒」第一季執兩W、「蓋世子牙」就谷草一哩、粒「雪米糍」就贏田草千四禁啦。
暫時睇唔倒有咩既定模式可以依循,報告完畢。

咁睇嚟何良同肥頭友都好鍾意食嫩口嘢喎
唔該哂!修哥!

erikoimai

註冊於: 18/07/2004
發帖數目: 50
發表於: 2012-11-20 on 22:04
好似仲有先鞭直前, 魅力星

Profiles of erikoimai   
风景zwn770923

註冊於: 11/10/2007
發帖數目: 289
發表於: 2012-11-20 on 23:35
修哥!占哥!講到何良我想八幾句,因為對佢手法都經常留意,同時佢既馬都幫我贏過唔少,唔單一隻係好多次,其實佢博3歲馬仔係屈指可數,比較突出既有「超光越影」「先鞭直前」「好先生」「包裝大師」一出即勝的比較少,我個人認為佢一個比較正統的練馬師!或者同佢出身從代到副再到正練師有關呱!可能我比較嘸腦,喜歡佢按步就班既操馬出馬摸路好摸滴,而且佢手上好多Danehill Dancer同ZABELL血係馬,如此類馬都要經一輪測試摸路才出頭,係我印像中他的幼齒馬都係新仔去摸老騎去出手咖,所以我自己結論係3歲馬佢好少博!除非超班野咯!
吹完水講馬 何生今晚幼齒我覺得未到喔,反正中意2場隻「寶樹」呢隻中短野佢前試后試,長試短試,草試泥試,咩XX都試晒,今晚似乎似波路喔!
你地點睇呢?

Profiles of zwn770923   
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2012-11-20 on 23:54
雖然病左,但見大家咁落力討論,都係時間開部腦,睇下數據先:

由2007年馬季到上周日為止,何良3歲馬出賽一共有307匹, 其中有18匹勝出,亞軍有17匹,季軍有22匹

占占,特別要提你勝出的其中一匹正正是 "莫己若".....

明晚106磅排3檔,如果有大雨,利前置,咁咪"如虎添翼"

Profiles of rodney     
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2012-11-21 on 11:31
Quote:

On 2012-11-20 23:54, rodney wrote:
雖然病左,但見大家咁落力討論,都係時間開部腦,睇下數據先:

由2007年馬季到上周日為止,何良3歲馬出賽一共有307匹, 其中有18匹勝出,亞軍有17匹,季軍有22匹

占占,特別要提你勝出的其中一匹正正是 "莫己若".....

明晚106磅排3檔,如果有大雨,利前置,咁咪"如虎添翼"

吼虎嘅原因有3個;
1. 一場田泥,一場田草都跑得唔差,而兩場都係冇飛兼操練唔對辦!
2. 回師谷草,見操練OK, 負106實在太輕,如果1檔老巫唔搶,佢係三檔,應該可以係福星後攞到個內檔好位跟住!
3. 有咁嘅賠率,雖然面對咁強對手,仍然值得一敲!

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款