登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

足球論壇
管理員: kong1999hk, joey909kl, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 足球論壇 >> 何良圉体馬 - 合力齊心
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 何良圉体馬 - 合力齊心
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2007-05-07 on 22:38
究竟何良為何會將此3歲馬一報名
即跑谷中1650盃賽? 從來港前賽績祗跑
過一場1400, 而父系也又欠中長距離
賽績.

而母系Sticky Green by Lion Cavern
有冇此長力呢?

有冇邊位馬友有此資料.

Profiles of JimmyMa   
713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2007-05-07 on 22:52
專業馬訊寫
Sticky Green 勝出一場二千四百米
可能何良諗住佢承母賦有中距離長力
兼且輕磅唔會跑傷馬
無論係試馬或一出即拚都無壞

Profiles of sxeditor   
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2007-05-07 on 22:59
晨課仲要操到好勁,好引人。

可能又say .... thank you ???

Profiles of rodney     
楊駿andrew410

註冊於: 09/09/2004
發帖數目: 7157
發表於: 2007-05-07 on 23:01
「合力齊心」連課拍「衝勁直前」已顯示上乘速度,加上有分齡讓磅,以及同場多駒讓牠極多磅,小心一出即食。

Profiles of andrew410   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2007-05-07 on 23:07
非常多謝各位資料幫忙.

睇埋明天加課, 再同大家研究此馬.

GOOD NIGHT!!!

Profiles of JimmyMa   

發表於: 2007-05-07 on 23:11
求有識之士解我愚昧
睇專業此駒外地賽績
最後一場為
兩歲錦標賽百六萬歐羅直路,佢28駒跑第四輸兩個馬位
呢場賽事折合港幣應該係幾多錢港紙賽事?
係唔係折合千七萬港紙?

獲利rodney

發表於: 2007-05-07 on 23:24
Quote:

On 2007-05-07 23:11, sxeditor wrote:
求有識之士解我愚昧
睇專業此駒外地賽績
最後一場為
係唔係折合千七萬港紙?

係千七、八萬港銀!
但唔知這場賽事的水準有幾?
這方面要請教HKDB海外特派記者Liup兄詳細解構

發表於: 2007-05-08 on 00:04
Quote:

On 2007-05-07 23:24, rodney wrote:
Quote:

On 2007-05-07 23:11, sxeditor wrote:
求有識之士解我愚昧
睇專業此駒外地賽績
最後一場為
係唔係折合千七萬港紙?

係千七、八萬港銀!

獲利,
愛爾蘭兩歲馬錦標就有成千七千八萬,咁咪好高~~
比香港好多大賽咪更高?
我只係井底之蛙
唔知外面賽事獎金咁高咋

獲利rodney

發表於: 2007-05-08 on 00:27
Quote:

On 2007-05-08 00:04, sxeditor wrote:
Quote:

On 2007-05-07 23:24, rodney wrote:
Quote:

求有識之士解我愚昧
睇專業此駒外地賽績
最後一場為
係唔係折合千七萬港紙?

係千七、八萬港銀!

獲利,
比香港好多大賽咪更高?
我只係井底之蛙
唔知外面賽事獎金咁高咋

我都奇怪!
何解有咁高,還是資料出錯???!!!

liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2007-05-08 on 11:18
Quote:

On 2007-05-08 00:27, rodney wrote:
Quote:

On 2007-05-08 00:04, sxeditor wrote:
獲利,
比香港好多大賽咪更高?
我只係井底之蛙
唔知外面賽事獎金咁高咋

我都奇怪!
何解有咁高,還是資料出錯???!!!

資料應該準確冇出錯.
獲利, 你既懷疑相當合理, 一般愛爾蘭馬兩歲馬級際賽獎金都冇呢個數既十分一, 呢場非級際賽事的獎金之所以咁高, 全因為商業因素及有特殊參賽資格. 這場兩歲馬賽事(Shelbourne Hotel Goffs Million)所有參賽馬必須是在對上一年在Goffs Million Sale售出的週歲馬, 所以這純粹是生意策略, 如果HKJC將拍賣馬狀元獎金加多兩百萬, 話唔定平均每匹可以賣高二三十萬.

講番「合力齊心」, 來港前跑過四場, 衹勝出一場普適讓賽, 照計不值評85分, 但睇埋佢來港前最後果兩仗, 遇著同齡明星馬(Holy Roman Emperor及Excellent Art 等), 也輸不遠, Goffs Million果場更比Finsceal Beo(上週末剛勝一千堅尼, RP評牠為現時全球最佳馬女)先過終點, 這個評分看來又有d著數. 至於性能屬圴速, 可應付乾快地及一哩. 簡單來說計死數, 如果認為「喜蓮精彩」可以贏呢場所有對手兩個馬位或以上, 「合力齊心」應有足夠實力W.

Profiles of liup   
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款