登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

河馬仔專欄
管理員: hiphip3678

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 河馬仔專欄 >> 河馬仔高班賽分析+價廉物美六環彩專欄(2008年1月1日第七,八,十場專欄已更新)
Author 河馬仔高班賽分析+價廉物美六環彩專欄(2008年1月1日第七,八,十場專欄已更新)
河馬仔hiphip3678

註冊於: 30/08/2004
發帖數目: 6147
發表於: 2008-01-01 on 00:48
新的一年又來啦,祝大家新年進步羸多多.

講番日本賽馬,新年後就會有1月5日之京都金杯重賞(G3)在京都舉行,JRA方面都有舉行一個名為"大家的京都賽馬2008"活動,個活動由1月5日至2月24日,有成個月長,橫越幾個大賽日.......
1月5日-(三級賽)京都金杯
1月13日-(日本三級賽)日刊SPORT賞新參紀念
1月20日-(二級賽)日經新春杯
1月27日-(三級賽)平安S
(其實二月仲有好多個,但唔列咁多住)

原來每個大賽日都有活動架噃,真係多姿多采.........

1月5日:由開放時間接待各馬迷參加新春儀式,有日式新年紀念品,日式開年年榚,仲有千杯清酒同果汁,先到先得,希望各馬迷有個頭彩

1月13日:有三位日刊SPORT賽馬記者到場講下盃賽展望(岡本,中西,平本記者)

1月20日:有日式攪笑在場講下笑,應該係シャンプーハット同ダイアン組合

1月27日:有20名幸運兒會在京都馬場招待室中,有BUFFET LUNCH PARTY舉行,但好似係限20-29歲參加.............

希望香港馬會都整下D咁嘅活動,可以令馬場年青化.........

第7場 第二班 1600米 沙田草地 80-100
1.勁好-同場對手雖然俾上場減弱但肯定有好多隻身處勇境,現時此馬仍唔多夠火可能要等多一兩場便有機
2.永不回望-絕不懷疑其進步或打比之決心,但忽然急加磅而且上次都只係贏跑田草之銀太陽同失準之細腦又好難要捧佢熱門
3.夢幻飛駒-雖然話上場對手算係弱組但其實佢衝刺力絕對唔易,今仗雖然阿寶哥唔要但如永不回望唔轉組的話呢隻都可能係佢的坐騎,用冼生都無礙發揮唔怕戍博
4.時尚風采-上次尾隨後勁頗強下個第三都算好,今場晨操都係冇乜起色,獨好係同場勉強有步速下都可拖
5.駕高-隻馬轉左個倉後馬身並不是有太大變身,此馬肯定未盡但今季跑來未見威脅下宜觀察一場較穩
6.一口田-已見盡之馬對手又唔係弱可以不理
7.龍的風采-一跑到千六威脅便唔大,唔知隻馬係唔係只係得千四五力定係唔急得,今次縛脷加上換騎師本來有助,但晨操唔見再有進下只屬邊線
8.叻百利-今次單跳勝哥操落名顯夠哂暗勁同墜手,上場熱身夠今次有咁大幅變身肯定要防
9.再勝多-連續幾次贏唔到其實都係輸俾明星馬,今場相對較弱而且可以跟隨加州主教跑下應該會好易跑,草閘試落淡定此馬應係穩腳
10.川河飛駒-操落都係唔多定而且隻馬在外地用得唔少,今仗雖係蘇廐首選但都係睇多幾場減下分先
11.億銘之寶-上場其實無特別跑錯但係隻馬跑落就一注菜咁,此馬衝力唔長在谷草都要計得發力點準先夠,跑田草就真係更不利,但拍跳狀態冇乜低落
12.芝麻雪糕-上仗在外疊閃出狂追非常吸引,此場隻馬定左一點如唔太熱加程有拖腳必要
13.加州主教-晨操唔夠力,田草就更難跑
14.功力勝-又係到頂之馬今仗磅輕但奈何抽一檔要追就易塞,而且同場對手大多同佢跑法差唔多佢便難爭
是場心水:3.夢幻飛駒-9.再勝多-12.芝麻雪糕-8.叻百利

第8場 第二班 2000米 沙田草地 75-95
1.哲學家-拍快馬王子都算生猛,但係今仗排檔較外而且田草把握較弱,加埋上次追到冇得追都係買唔過
2.西北三雄-上次之特快步速加上馬少佢贏得都好正常,今次加埋分隻馬有排要消化下
3.廣友名駒-拍馬友成我反而鐘意馬有成,咁可以睇下隻
4.璐悅-拍金剛小子算有好轉但加罩下隻馬會否減少搶口就不得而知,但加程得咁急下適應力成疑,PINS仔在本地得隻福星有長力下就算寶哥都博唔過
5.浦紅之友-上次達叔用能叔之中段大逃取勝難度唔低,今仗前頭同樣有快放馬,除左真係全程三疊冇位入,否則拖多次無妨
6.元武者-上次泥地真係慘到爆,見慢步速心急又學大逃但結果四疊轉彎又頂唔哂成條直路,如唔怕佢用力多其實呢隻馬都可以一諗,晨操跳落算開揚博多次先至心死
7.爪皇泓金-上場大熱後追但發現好耐先撻得着火,在單跳一課又冇乜問題,如跑回前仗水準其實又真係贏得架噃
8.智勇-上次咁都唔斷都算係咁,強配有助係獨驚隻唔熟的勇勝神駒同佢齊齊走就危
9.同一夢想-上戰贏得雖然輕鬆但隻馬非常急,晨操時馬頭係咁搖,長力唔成疑但太性急之馬仲要加多四百會有難度
10.凱風-上仗對手實際唔強加上前段多馬搶之下後上個三隻咁強,贏都好正常.今戰對手冇咁多老弱殘下就算狀態冇問題都唔值要
11.勇勝神駒-非常性急之馬,上次已見超搶口,今次晨操冇乜好過希望唔好暴走就得啦
12.英明大師-上季用得太多今季真係轉沉,田草非強項似減分中
是場心水:7.爪皇泓金-6.元武者-5.浦紅之友-8.智勇

第10場 本地三級賽 1400米 沙田草地 95+
華商會挑戰盃
1.俊歡騰-上次慘遇望空但入直路都能突圍,但可惜後勁唔夠致敗.晨操見馬頸越來越粗其實本人認為此馬跑多兩三場可能真係要諗去配種
2.紙醉金迷-可能前一場真係D力用左好多,今場形勢不利加上對手極強下勝算唔大
3.勝利飛駒-實力已見九九十十但今場敵方唔再係一等一強手下,巫生肯騎佢位置機會高,晨操都冇走樣
4.步步穩-分數減得太慢下就算晨操上見進步都好難在此殺退強手
5.陽光-上場漏閘下追趕下其實用力唔少,要負此磅單挑大量中距離好手並不容易,而且再有漏閘就牙煙
6.爆炸-此馬要發揮得好確實需要一個控制得到隻馬唔搶口而且能夠掌握到最佳發力點才有餐士贏面.今仗跑千四已唔多啱,今次配搭太新鮮寧棄
7.企業精神-上次走得早就發達,今次其實都可以重施故技.拍一口田力貫步爽,還有得上之馬冷拖有必要
8.飛馬王子-拍跳仍是唔集中同進步唔多,一出場就急之馬始終容易搶口捱唔到尾
9.活力寶蹄-隻馬上次可能留得過後才追唔切,今次達叔單跳都係稍好,但隻馬真係傷後跑唔番太多機會平平
10.火焰之星-拍好好食唔差,上場可能真係太後追但最後幾腳其實並非有威脅到,今戰比上場可能多對手下要突破唔易
11.零用錢-復操後肥左好多未及水準可以不理
12.勇將軍-有質但上次可能係未熟習,可能磅太輕寶哥同冼生都騎唔到,隻馬如習慣到水土可能夠呢班馬跑
13.心中有理-呢隻馬點都有幾腳,但好多時近起來又爆下冷.晨操冼生個課冇乜問題,如想拖下四連環不妨加埋入去,但Q就咪啦
14.喜蓮戰略-晨課少少轉好,但唔夠呢棚馬鬥
是場心水:1.俊歡騰-7.企業精神-3.勝利飛駒-12.勇將軍

價廉物美六環彩推介:
第六場:7.風馳電掣 14.金寶駿
第七場:3.夢幻飛駒 9.再勝多
第八場:6.元武者 7.爪皇泓金
第九場:3.心火 11.紀利威龍
第十場:1.俊歡騰 7.企業精神
第十一場:4.歡笑星 12.超勁精神

Profiles of hiphip3678   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List    

發表於: 2008-01-01 on 15:49
真係慘,做乜飛左永不回望呀,條Q..........

Profiles of hiphip3678   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List    
Uncle

註冊於: 31/12/2007
發帖數目: 29
發表於: 2008-01-01 on 15:52
Quote:

On 2008-01-01 15:49, hiphip3678 wrote:
真係慘,做乜飛左永不回望呀,條Q..........

有冇攪錯呀....隻隻冷都唔搵返隻包底.....想搬o左馬會返屋企咩.....

Profiles of Uncle   

發表於: 2008-01-01 on 15:55
成千蚊Q.............

Uncle

註冊於: 31/12/2007
發帖數目: 29
發表於: 2008-01-01 on 15:58
哩場你wp推介邊隻呀?

Profiles of Uncle   

發表於: 2008-01-01 on 16:23
有中位置Q,想點架............

發表於: 2008-01-01 on 18:46
六環彩三關跑第一,一關跑第二,兩關跑第三,今日輸到直一直,買正Q就係咁三文治...............

yeunglm2005

註冊於: 07/01/2007
發帖數目: 390
發表於: 2008-01-02 on 10:03
最緊要有錢收. 我等左兩個多月, 覺得河馬仔新的一件是時候轉運啊, 所以今次3條高班都有跟買一注正Q和位置Q; 最緊要有錢收, 利潤雖少, 但起碼唔輸,THANKS !

P.S: 可能是我搭沉船, 否則就開叻百利/再勝多 + 爪黃泓金/元武者 兩條正Q出來, SORRY.

Profiles of yeunglm2005   
船主~~home

註冊於: 13/03/2002
發帖數目: 9231
發表於: 2008-01-02 on 18:03
無錯勒,最緊要分享,跟住再中埋就very good。

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  

發表於: 2008-01-03 on 18:13
小弟買哂正Q,出哂位置Q,真係OH NO

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款