登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

刨馬技巧
管理員: home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 刨馬技巧 >> 兩個谷草的七,八場比較
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 下一頁 )
Author 兩個谷草的七,八場比較
leeisso

註冊於: 01/03/2005
發帖數目: 155
發表於: 2008-01-24 on 23:58

RE :慢步速的話,尾段會衝得行好多架.....
理論上是, 因為早段保留更多體力MA, 但前領的對手亦衝得行好多+好多, 世界波應該三甲不保了~
[/quote]

快步速就兩行各六只,慢步速就三四行一堆,
有時快步速利前領均速.
超力好:147場慢放都輸,320場快放入位...跑馬好難講.有D馬快步速冇得追,慢步速先飆上黎,哈哈.

我相信,只有自己錯,沒有冇得解.

Profiles of leeisso   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-01-26 on 16:13
Quote:

On 2008-01-24 23:58, leeisso wrote:

理論上是, 因為早段保留更多體力MA, 但前領的對手亦衝得行好多+好多, 世界波應該三甲不保了~

有時快步速利前領均速.
超力好:147場慢放都輸,320場快放入位...跑馬好難講.有D馬快步速冇得追,慢步速先飆上黎,哈哈.

[/quote]
RE: 超力好:147場慢放都輸,320場快放入位 ...

320場快放入位 ... 呢個概念有多少問題, 剛巧高乘駿賽前討論過這一場, 貼出黎參考一下:
「 ... 較 喜 歡 方 廐 雙 雄 「 世 界 波 」 及 「 卓 越 成 就 」 。 除 了 方 嘉 柏 今 次 動 態 非 常 積 極 之 外 , 這 兩 匹 馬 上 周 此 程 於 不 利 形 勢 有 好 表 現 。 該 役 由 「 心 中 有 運 」 守 第 2 位 取 勝 , 末 段 雖 然 是 24 秒 正 , 但 其 實 極 難 追 。 前 兩 段 由 「 超 力 好 」 造 出 28 秒 1 及 24 秒 3 的 偏 慢 步 速 , 然 後 尾 兩 段 是 整 整 齊 齊 的 24 秒 正 及 24 秒 正 。 只 要 前 置 馬 匹 能 力 及 格 而 造 出 這 種 節 奏 , 於 快 活 谷 短 直 路 根 本 極 度 難 追 , 因 為 首 兩 段 耗 力 少 , 最 後 兩 段 用 平 均 快 速 完 成 亦 可 支 持 到 底 , 後 上 馬 在 彎 位 開 始 被 拋 離 而 出 彎 需 要 花 點 時 間 取 得 平 衡 , 後 勁 馬 追 上 時 前 領 馬 幾 乎 已 抵 達 終 點 了 。

...」

(P.S.
1. 其實賽前我想向 Rodney 投訴, 乘駿兄說得太白, 我們以後好難揾食; 好彩仲有其他秘技冇公開過 .... 當我講笑好啦。
2. "超力好"上季 R666 超快步速快放贏馬, 其實該役已出現了敗筆, 所以加分後的牠, 成為了我今季的攻擊對象。 每次聽見方大哥大力推薦及重提 R666, 令人輕奮。 ^_^)

Profiles of MML   
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2008-01-26 on 18:17

(P.S.
1. 其實賽前我想向 Rodney 投訴, 乘駿兄說得太白, 我們以後好難揾食; 好彩仲有其他秘技冇公開過 .... 當我講笑好啦。

當你講笑好啦.......係指邊Part??
A.向我投訴 :
我都唔中架!!(有投注記錄作日後檢討, ha ha) 我都係明得一半半,甚至一知半解...... ^ _^ 所以經常中招

B. "好彩仲有其他秘技冇公開過"
你放心啦!你的其一秘技,只是心法都難以掌握,莫講招式或拳法。就算有秘笈,都無幾個人可以勤練工。如果唔係都應該中到隻"東莞之威"win啦。(我後來做功課才得知....總是後知後覺!!??)

2. "超力好"上季 R666 超快步速快放贏馬, 其實該役已出現了敗筆, 所以加分後的牠, 成為了我今季的攻擊對象。 每次聽見方大哥大力推薦及重提 R666, 令人輕奮。 ^_^)
[/quote]
MML兄,

乜你又公開我的"盲點"架??!!
我上季可能中了這場的冷win,又學人計下數,對隻馬今季充滿信心,結果........"成為了你今季的攻擊對象。" 還要每逢攻擊都中.....

Profiles of rodney     
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2008-01-26 on 18:27
MML,
話時話都有近半年無聯絡這位"高人"!
等我約下佢食飯,再邀請你,兩位高手過招,又可從中偷師! ha ha
到時候,等我地開門見山叫佢低調地處理這個課題啦,過得一年半戴,大眾就無乜邊個記得掛??!
不過,到時候可能佢要你用一個"秘技"來作交換條件...

Profiles of rodney     
leeisso

發表於: 2008-01-26 on 20:05
Quote:

On 2008-01-26 16:13, MML wrote:
Quote:

On 2008-01-24 23:58, leeisso wrote:

有時快步速利前領均速.

RE: 超力好:147場慢放都輸,320場快放入位 ...

320場快放入位 ... 呢個概念有多少問題, 剛巧高乘駿賽前討論過這一場, 貼出黎參考一下:
「 ... 較 喜 歡 方 廐 雙 雄 「 世 界 波 」 及 「 卓 越 成 就 」 。 除 了 方 嘉 柏 今 次 動 態 非 常 積 極 之 外 , 這 兩 匹 馬 上 周 此 程 於 不 利 形 勢 有 好 表 現 。 該 役 由 「 心 中 有 運 」 守 第 2 位 取 勝 , 末 段 雖 然 是 24 秒 正 , 但 其 實 極 難 追 。 前 兩 段 由 「 超 力 好 」 造 出 28 秒 1 及 24 秒 3 的 偏 慢 步 速 , 然 後 尾 兩 段 是 整 整 齊 齊 的 24 秒 正 及 24 秒 正 。 只 要 前 置 馬 匹 能 力 及 格 而 造 出 這 種 節 奏 , 於 快 活 谷 短 直 路 根 本 極 度 難 追 , 因 為 首 兩 段 耗 力 少 , 最 後 兩 段 用 平 均 快 速 完 成 亦 可 支 持 到 底 , 後 上 馬 在 彎 位 開 始 被 拋 離 而 出 彎 需 要 花 點 時 間 取 得 平 衡 , 後 勁 馬 追 上 時 前 領 馬 幾 乎 已 抵 達 終 點 了 。

...」

(P.S.
[/quote]

方大哥係唔係即駿暉兄?
我地聽唔到他的推薦...很羨慕MML兄.^_^

有賠率就搏搏下囉

leeisso

發表於: 2008-01-26 on 20:12
講了半日,沒有答案.

可能要ICAC啲大佬先答到?

MML

HK
發表於: 2008-01-26 on 20:15
Quote:

On 2008-01-26 18:27, rodney wrote:
MML,
話時話都有近半年無聯絡這位"高人"!
等我約下佢食飯,再邀請你,兩位高手過招,又可從中偷師! ha ha
到時候,等我地開門見山叫佢低調地處理這個課題啦,過得一年半戴,大眾就無乜邊個記得掛??!
不過,到時候可能佢要你用一個"秘技"來作交換條件...

歡迎之至!可能到時大家都扮收埋d秘技, 冇嘢講, 只剩得你高談偉論。

"超力好" ... 記得季初話過佢流流地, 至前次 high tea 才有機會解釋 (走甩哩 ... 總時間哩 ...), 唔好意思。

"東莞之威" .... hehe, 加埋隻"閃電駒", 兩隻 P都過 $40, 係今季嘅代表作, 補番上次輸到我 PK 隻"綠色駿威"。 ^_^

MML

HK
發表於: 2008-01-26 on 20:29
Quote:

On 2008-01-26 20:12, leeisso wrote:
講了半日,沒有答案.

可能要ICAC啲大佬先答到?

魔兄咪答咗你囉!

第七場:世界波 ... 第八場:心福 .... R342 頭兩段 51.2, R343 慢咗 1.1秒, 第3段仍只係中速, 試問只 last 400 點可能將時間推至反先 R342?
其實總時間唔駛太介意, 除非段段皆正常至偏快速度。
比較 R342及 R343 馬匹, R342 衝得最勁嘅"卓越成就" L800/400 造大約 48.9 / 23.7, 而 R343 最快係"神州六號", 約造 47.6 / 22.8 (彎位走2疊), 咁大 contrast, 已知係 pace pattern 完全唔同使然。

話時話, ICAC 啲大佬會答到 d 咩?

leeisso

發表於: 2008-01-26 on 21:58
...咁大 contrast, 已知係 pace pattern 完全唔同使然。

功力勝/神州六號我明白.末段已盡本能.(受步速影響,當然追唔番)

相對186場,心福今次好位擺前咗(得步速之利?),末能掟甩功力勝.

MML

HK
發表於: 2008-01-26 on 22:32
Quote:

On 2008-01-26 21:58, leeisso wrote:
...咁大 contrast, 已知係 pace pattern 完全唔同使然。

功力勝/神州六號我明白.末段已盡本能.(受步速影響,當然追唔番)

相對186場,心福今次好位擺前咗(得步速之利?),末能掟甩功力勝.

186場 步速計其實仲難追, "功力勝"追到"心福"表現係更佳; 但 343場竟然僅僅追唔到, 則要加上 Jan-23當晚貼欄優勢 (8場馬有 7W6Q4P 貼欄), "心福"守住 box seat, "功力勝"走 2疊, 就憑形勢僅令賽果改寫。

Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款