登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

河馬仔專欄
管理員: hiphip3678

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 河馬仔專欄 >> (河馬仔專欄)2008年10月8日好飲香檳+各場賽馬及高班賽分析
Author (河馬仔專欄)2008年10月8日好飲香檳+各場賽馬及高班賽分析
河馬仔hiphip3678

註冊於: 30/08/2004
發帖數目: 6147
發表於: 2008-10-07 on 21:58
今次講一支真係小弟飲過好好飲的香檳,個樽係金身的..........個名叫做PROSECCO XXXXXXX BRUT, 有750ML, 寫住ITALIA噃,酒精含量11.5%VOL.

買的地點在香港崇光地下,當時有特價,賣都要約三佰蚊樓上架,原價小弟記得都好似要約五佰元,最吸引都係個金樽啦,唔係個金樽真係唔會咁貴買回來啦.

當然支酒好唔好都要飲先知,自己飲酒飲左十多年,唔好飲的都飲過唔少,通常飲的香檳多數都係甜到七彩,或乾得喉嚨有點灼熱,而香檳分甜,半甜,DRY等,視乎於製作時有冇加糖漿同白蘭地,詳情大家都可以睇下維基百科啦.........

當然好酒要送美食啦,當然開埋倒出來見到顏色通透,D氣況好鬼清澈,真係引唔住吟句詩先:

(來自<<涼州詞>>)
葡萄美酒夜光杯
欲飲琵琶馬上催
醉臥沙場君莫笑
古來征戰幾人回

正所謂葡萄美酒夜光杯,欲飲琵琶馬上催,醉臥沙場君莫笑,古來征戰幾人回

個番支酒,真係好飲到爆燈,味道唔DRY唔啃喉,但又唔會甜到好似食蜜餞咁,調得剛剛好,而且到喉嚨時層次清楚,確能有回味之感,仲要飲完有飄飄然之感,能飲如此好酒的確開心,真係輸馬都輸得開心點,唉.........

果然一分錢一分貨,貴酒真係好一點.........都係要等馬仔生性先可以買多支啦.........

是日各場重心馬膽及高班賽分析:

第一場:
4.三刀王-此馬上場最後直路被超班馬天澤一夾後都頂個第四算係表現不俗,今場雖然稍長但對手並非太強下用韋達應可穩勝.......

4.三刀王做膽拖1.燈膽寶+2.飛魚大王+6.皇仁俊駒

第二場:
11.京城天寶-上仗總係覺得跑到唔上唔落咁進退失據咁,此馬係要留到最後爆一段先好,晨操見到軒仔同此馬好合拍下今場有快馬應該好跑,冷膽可期

11.京城天寶做膽拖7.綠駿之威+9.鬚刨王+10.真心馬主

第三場:高班賽分析
10.駕進-上仗此馬居然可左衝右突下在受阻根唔上步速下都廳一湧得第四,跑長多一百都可能掃哂,今戰此程會相對更好下同場馬又多二班中下馬有望偷雞
1.勁好聲-雖然白德民試完唔要又延期加入,但上次都係爆燈有表現而白德民被外借出.更有一樣野係棠仔上次發揮冇問題下都要騎此駒下,此程強項有望減磅入位
7.瀟洒叻龍-上場可惜沿途迫出外疊下最後仲可以有走勢算叻,但此馬神神化化放唔出真係可以搣飛,今場望對手水博下
4.爆燈-點講上場都唔係真係好叻但真係同場冇馬揀得落手,要得摩廐第二選點唔願意都要埋佢而已,狀態同樣平淡
是場心水:10.駕進-1.勁好聲-7.瀟洒叻龍-4.爆燈

第四場:
3.揀得準-雖然隻馬千三磅勁夠噸位,但試閘順利加上今場好檔易走,隻馬跳一段出腳力度夠加上神情集中,唔漏閘又唔大熱門的話就好抵買

3.揀得準做膽拖2.威振神駒+6.賽馬精神+11.金百利

第五場:
8.威財寶-雖然此馬上場對住班五班算水個組,但跑到真係對手投降,上班跑幸好放頭馬唔大多下有望再入位,晨操單跳一課依然輕爽吸引

8.威財寶做膽拖1.駿馬大師+3.龍翔+9.翠妙星

第六場:
3.馬有成-雖然上場真係跑到一注菜咁,但今次乾地就可以賭佢係堅定係流,狀態晨操按彊出腳實際有暗勁,今場對手唔係好叻下此不明物體博得過

3.馬有成做膽拖6.神勇將軍+8.多多昇+11.善戰

第七場:
5.美妙選擇-狀態冇問題加上本身根本未用盡,今場會有快馬放守好位等一段衝基本上可望EASY-WIN

5.美妙選擇做膽拖6.康威王+7.好馬加鞭+8.威威福星

第八場:
8.錢程萬里-此馬真係靚到得人驚,明顯呢班馬留佢唔住,如今場友誼第一放得出有COVER便好跑

8.錢程萬里做膽拖2.鑽飾年代+3.馬風雲+7.衝勁寶

Profiles of hiphip3678   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List    

發表於: 2008-10-08 on 20:01
第三場高班賽分析中Q啦,終於開下香檳啦!

Profiles of hiphip3678   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List    
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2008-10-08 on 20:04
Quote:

On 2008-10-08 20:01, hiphip3678 wrote:

望見你枝檳 對住 靚嬌鮑魚...... 真是令我想入非非......

Profiles of hkhorsetrack   

發表於: 2008-10-08 on 22:44
Quote:

On 2008-10-08 20:04, hkhorsetrack wrote:
Quote:

On 2008-10-08 20:01, hiphip3678 wrote:

望見你枝檳 對住 靚嬌鮑魚...... 真是令我想入非非......

您又諗左隔離

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款