登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

風中快勝
管理員: home, hkhorsetrack

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 風中快勝 >> 新馬試前試后與試后試前概念
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 )
Author 新馬試前試后與試后試前概念
龍王kamchung

註冊於: 17/09/2005
發帖數目: 1700
發表於: 2011-07-13 on 17:47
Quote:

On 2011-07-13 16:31, 89033667 wrote:
Quote:

On 2011-07-12 20:11, kamchung wrote:
有無人研究的新馬從沒上過名入三甲的馬,班次通常在四五班,三班則要負超輕磅。試前試后,或試后試前,試馬。現出機會論。

新手問題?什麽叫分齡讓磅

應該系南半球馬與北半球馬成熟程度不同,北半球馬比較遲熟,2.3歲馬有得讓五磅。

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2011-07-13 on 18:55
[quote]
On 2011-07-13 14:03, hinchung wrote:
Sam兄無錯呀!

可以成為大冷門,我既假設係50倍樓上的馬,即係代表幕後信心不大,或者只係搏搏下既馬!再加上同場有一些較有實力而幕後又有落下飛既馬。

要一舉擊敗呢一堆馬的話,係 一些假設存在,如果這些假設同時發生就可以爆到 。

那另一個問題是,這些假設可以從資料或數據中得悉呢?我大概可以給Kam兄一個答案就是80-90%無可能得到。

因為當一項數據成為投注原因的話,這個數據漸漸就會成為大眾目標。

舉例說,呀蔡既新馬,韋達摸實唔放,出賽都係韋達跑,你估有幾多倍?就算所有評馬人都說狀態不足,我都不敢相信這隻馬多過20倍!這就是數據可怕/可愛的地方。 (雖然可能舉例不訣貼題,但只是想帶出當某一數據成為投注因素的話,冷極都係有限的!)

我既方法就係回歸自然,就係亂買!我成日中個D 馬,係馬場呀...係投注站俾人講,唔識馬既先會買!咁我就要回歸到唔識買馬咁買,我就有機會中到大冷門了!hehehehe

Quote:

On 2011-07-13 13:14, samana wrote:
Quote:

On 2011-07-13 13:07, hinchung wrote:
我覺得太多馬試前試後喇,工作又忙!
其實亂買就會中99倍馬架喇,拉勻有錢贏架!

99倍馬,中七成,發達啦!應該幕后都揾你做Data了!

可以成為大冷門,我既假設係50倍樓上的馬,即係代表幕後信心不大,或者只係搏搏下既馬!再加上同場有一些較有實力而幕後又有落下飛既馬。
@老師,唔可以咁講嘅!有啲練馬師知道一隻未露過一手嘅馬有機會,第一鋪就會自己食先,事前仲會同馬主講完全冇機會,結果食到應後,就仲會喊咁口,攞張事前買好另一隻馬嘅飛俾個馬主睇,同講我都輸,我都唔知隻馬贏得,下次一定再同你贏多次。冇錯,結果下次再贏,不過是兩倍吧了!

Profiles of JimmyMa   
亂買sir (hinchung)hinchung

註冊於: 26/10/2005
發帖數目: 4079
發表於: 2011-07-13 on 21:31
都幾好喎~~hehehehe
但係新馬無得試後再試前...Kam兄講想做個D數據呢...嘻嘻...

[quote]
On 2011-07-13 18:55, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2011-07-13 14:03, hinchung wrote:
Sam兄無錯呀!

要一舉擊敗呢一堆馬的話,係 一些假設存在,如果這些假設同時發生就可以爆到 。

那另一個問題是,這些假設可以從資料或數據中得悉呢?我大概可以給Kam兄一個答案就是80-90%無可能得到。

因為當一項數據成為投注原因的話,這個數據漸漸就會成為大眾目標。

舉例說,呀蔡既新馬,韋達摸實唔放,出賽都係韋達跑,你估有幾多倍?就算所有評馬人都說狀態不足,我都不敢相信這隻馬多過20倍!這就是數據可怕/可愛的地方。 (雖然可能舉例不訣貼題,但只是想帶出當某一數據成為投注因素的話,冷極都係有限的!)

我既方法就係回歸自然,就係亂買!我成日中個D 馬,係馬場呀...係投注站俾人講,唔識馬既先會買!咁我就要回歸到唔識買馬咁買,我就有機會中到大冷門了!hehehehe

Quote:

On 2011-07-13 13:14, samana wrote:
Quote:

On 2011-07-13 13:07, hinchung wrote:
我覺得太多馬試前試後喇,工作又忙!
其實亂買就會中99倍馬架喇,拉勻有錢贏架!

99倍馬,中七成,發達啦!應該幕后都揾你做Data了!

@老師,唔可以咁講嘅!有啲練馬師知道一隻未露過一手嘅馬有機會,第一鋪就會自己食先,事前仲會同馬主講完全冇機會,結果食到應後,就仲會喊咁口,攞張事前買好另一隻馬嘅飛俾個馬主睇,同講我都輸,我都唔知隻馬贏得,下次一定再同你贏多次。冇錯,結果下次再贏,不過是兩倍吧了!

Profiles of hinchung   
rickytlb

註冊於: 20/12/2009
發帖數目: 4020
發表於: 2011-07-13 on 22:44
[quote]
On 2011-07-13 21:31, hinchung wrote:
但係新馬無得試後再試前...Kam兄講想做個D數據呢...嘻嘻...

Quote:

唔理新/舊馬都好,總之kam兄話做冷馬數據就最好,若成功不單跟買者得益,最重要係買料者客似雲來,到時真係啲...

http://www.tudou.com/programs/view/iw1-8VtL_nY

Profiles of rickytlb   Email rickytlb     
龍王kamchung

註冊於: 17/09/2005
發帖數目: 1700
發表於: 2011-07-13 on 23:07
[quote]
On 2011-07-13 22:44, rickytlb wrote:
Quote:

On 2011-07-13 21:31, hinchung wrote:

Quote:

唔理新/舊馬都好,總之kam兄話做冷馬數據就最好,若成功不單跟買者得益,最重要係買料者客似雲來,到時真係啲...

http://www.tudou.com/programs/view/iw1-8VtL_nY

主要系計的新馬或降四五班后的馬。高班次試前試后只宜田轉谷,草轉泥。田草高班掂試都無運行,可以計少一番。老馬則不可靠。每一次賽馬都會有二三只呢類馬爆冷成功。一季計落都有150-200只泥類馬。

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款